La Zalău se construiește o centrală electrică fotovoltaică

Compania de Apă Someş a accesat recent o finanţare europeană, în valoare de 4,7 milioane euro, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) pentru construirea de centrale electrice fotovoltaice. Centralele se vor construi în şase zone, în cadrul unor obiective administrate de Compania de Apă Someş în judeţele Cluj şi Sălaj, respectiv: staţia de epurare Cluj-Napoca, Uzina de Apă-sursa Floreşti, staţia de captare-tratare Bologa (care deserveşte zona Huedin), staţia de epurare Zalău, staţia de epurare Dej şi staţia de epurare Gherla.

Prin energia electrică generată cu ajutorul centralelor electrice fotovoltaice, Consiliului Judeţean Cluj spune că dorește să se ajungă la reducerea consumului de electricitate din surse convenţionale pentru asigurarea producţiei, cu un impact direct asupra mediului, datorat reducerii emisiilor de gaze cu efect de seră.

Legat de impactul investiției estimat pentru județul Sălaj, Marcel Zaharia – directorul Companiei de Apă Someș Sucursala Sălaj ne-a declarat că „lucrările de construcție se vor face la stația de epurare Zalău, termenul de finalizare fiind stabilit pentru data de 31 decembrie. Lucrările nu au început, cu toate că a fost desemnat constructorul. La această oră, vă pot spune că s-au efectuat împreună cu constructorul mai multe vizite în teren. Ne dorim ca lucrările să înceapă cât mai repede. Proiectul în sine este un câștig pentru municipiu. În prezent noi producem energie verde din biogazul rezultat din procesul de epurare, însă prin această investiție cantitatea de energie verde rezultată se va dubla”. În opinia lui Marcel Zaharia, orice sursă de energie alternativă este binevenită pentru comunitate. Cei care vor beneficia de acest tip de energie vor avea un avantaj real, în principal datorită costurilor care vor fi mult mai mici. Se estimează totodată că prezența unei centrale electrice fotovoltaice la Zalău va fi în măsură să conducă la obţinerea independenţei energetic, prin producerea de energie verde din resurse regenerabile pentru consumul propriu, reducând astfel cheltuielile cu energia electrică.

 

One Thought to “La Zalău se construiește o centrală electrică fotovoltaică”

  1. […] Compania de Apă Someş a accesat recent o finanţare europeană, în valoare de 4,7 milioane euro, prin Programul Operaţional Infrastructură Mare (POIM) pentru construirea de centrale electrice fotovoltaice. Centralele se vor construi în şase zone, în cadrul unor obiective administrate de Compania de Apă Someş în judeţele Cluj şi Sălaj, respectiv: staţia de epurare Cluj-Napoca, Uzina de Apă-sursa Floreşti, staţia de captare-tratare Bologa (care deserveşte zona Huedin), staţia de epurare Zalău, staţia de epurare Dej şi staţia de epurare Gherla. Prin energia electrică generată cu ajutorul centralelor electrice fotovoltaice, Consiliului Judeţean… Citeste mai mult […]

Leave a Comment