Politice. De sezon

Daniel Săuca

Am citit nu știu câte variante de „reformă” a statului prin celebra, deja, asumare a răspunderii Guvernului. Mă îndoiesc că va fi rost de ceva reformă reală. Și pentru că, nici în 2023, politicienii și partidele nu pot ieși din logica electorală de funcționare. Anul electoral 2024 deja a început. Veți spune că așa funcționează politica peste tot. Probabil. Dar, eu (și nu sunt singurul, desigur) m-am cam săturat. Dar vocea mea și a altora nu mai contează. Oare ce mai contează cu adevărat pentru alegătorul român? Altfel, să cităm și noi din dl Ciolacu: „Este cea mai ambițioasă reformă a aparatului bugetar de după revoluție și ar fi fost de așteptat ca acest proces să fie demarat mai devreme, de alte guvernări. Nu s-a întâmplat, din păcate pentru România, așa ca îl fac eu acum. Nu am de gând să dau vreun pas înapoi. Este nevoie de reformă majoră și sunt pregătit să mi-o asum, fiindcă aceasta este singura – și poate ultima – șansă pentru a continua dezvoltarea României” (digi24.ro). Ultima șansă? Reformă majoră?
Dacă astăzi ar avea loc alegeri în România, un sfert din cei care se vor prezenta la vot ar pune ștampila pe partide extremiste. Problema ar fi și la alții. „Sondaj. O treime dintre europeni sunt deciși să voteze cu partidele extremiste; electoratul populiștilor aproape s-a triplat în ultimii 30 de ani” (dcnews.ro). „Germania în 2023: mai extremistă și mai antidemocratică” (dw.com). Iată că suntem și noi în rând cu Europa. Altfel, se afirmă că epidemia de extremism/populism va fi depășită și că nu e cazul să ne ambalăm. Bine ar fi. Măcar să nu asistăm la radicalizarea și mai accentuată a discursului public. Oare cine mai crede cu adevărat în proiectul european? „Migrația ar putea fi o forță care să ducă la «dizolvarea Uniunii Europene» din cauza diferențelor culturale dintre diferitele state membre ale sale și incapacității de a ajunge la un consens pe termen lung asupra subiectului, a declarat șeful diplomației europene, Josep Borrell, într-un amplu interviu acordat The Guardian” (hotnews.ro). Chiar se va dizolva UE?
Constatare de sezon: UDMR a ieșit de la guvernare, dar e în continuare la guvernare.

One Thought to “Politice. De sezon”

  1. […] Daniel Săuca Am citit nu știu câte variante de „reformă” a statului prin celebra, deja, asumare a răspunderii Guvernului. Mă îndoiesc că va fi rost de ceva reformă reală. Și pentru că, nici în 2023, politicienii și partidele nu pot ieși din logica electorală de funcționare. Anul electoral 2024 deja a început. Veți spune că așa funcționează politica peste tot. Probabil. Dar, eu (și nu sunt singurul, desigur) m-am cam săturat. Dar vocea mea și a altora nu mai contează. Oare ce mai contează cu adevărat pentru alegătorul român? Altfel,… Citeste mai mult […]

Leave a Comment