Dacă cerințele dvs. pentru computer sunt relativ simple și îl utilizați exclusiv pentru navigarea pe Internet, vizionarea videoclipurilor în flux, editarea foto ușoară sau jocuri simple, atunci vă puteți descurca cu ușurință cu puterea adaptorului grafic integrat. Dar pentru jocuri mai puternice, vizionarea conținutului la definiție foarte înaltă, editare video și modelare 3D profesională, veți avea nevoie deja de o placă video specială. Dacă încă nu știi cum diferă diferitele tipuri de adaptoare grafice și cum aleg placa video în funcție de anumite criterii, atunci aceste sfaturi sunt doar pentru tine.
Placa video: definitie si tipuri
Ce este o placă video
Termenul „placă video” este cunoscut chiar și de cei care nu sunt foarte preocupați de „umplutura” computerului lor. Dar această parte de neînlocuit este numită și prin mulți alți termeni. De exemplu, un adaptor grafic, un accelerator grafic, un adaptor video, o placă grafică sau un accelerator 3D. Dar indiferent cum se numește această parte, funcțiile sale nu se schimbă. Sarcina plăcii video este de a reda imaginea și de a o afișa pe ecran. Mai simplu spus, orice adaptor video este responsabil pentru crearea unei imagini și transmiterea acesteia către monitor. Dar adaptorul este diferit de adaptor. Și jucătorii știu foarte bine acest lucru, pentru care calitatea imaginii este una dintre principalele cerințe pentru un computer.
Ce sunt acolo
Toate plăcile video vin în două tipuri: integrate și discrete. Adaptoarele video încorporate în placa de bază se numesc integrate. Această parte, după cum mulți au ghicit deja, nu poate fi înlocuită și va trebui să suportați calitatea imaginii existente. Dar asta nu înseamnă că plăcile grafice integrate oferă o imagine proastă. Puterea lor este suficientă pentru computerele de birou care nu sunt proiectate pentru a lucra cu video sau grafică complexă. Dar cărțile discrete sunt o adevărată salvare pentru toți jucătorii. Acest tip de adaptor grafic este o parte care este instalată separat în placa de bază. Aceste carduri sunt cele mai populare și sunt disponibile din abundență pe piață. Dar când vine vorba de tipurile de adaptoare grafice, utilizatorii își amintesc de obicei două companii producătoare de cipuri: NVIDIA (GeForce) și ATI/AMD (Radeon) .
Ce să cauți atunci când alegi
Mai devreme sau mai târziu, aproape toți utilizatorii (în special jucătorii) trebuie să-și „reînvie” sau să-și „întărească” computerul. Și aici încep problemele: ce placă video este mai bine să alegeți și ce să căutați atunci când cumpărați un adaptor video pentru un computer. Este clar că un adaptor grafic pentru munca de birou și un card pentru jocuri sunt, după cum se spune, două mari diferențe. Dar atunci când alegeți orice opțiune, va trebui să acordați atenție:
- dependență de procesor;
- compatibilitate cu placa de baza;
- caracteristici nutriționale;
- GPU;
- tipul și cantitatea de memorie;
- conectori;
- sisteme de racire.
Acum să vorbim mai detaliat despre acestea și despre câteva alte caracteristici.
Dependența CPU
Alegerea plăcii video depinde în mare măsură de caracteristicile procesorului central, mai ales când vine vorba de adaptoare video pentru jocuri. Și totul pentru că FPS-ul din jocurile de ultimă generație, printre alte caracteristici, este afectat de numărul de nuclee de procesor și viteza de ceas. Apropo, computerul de gaming optim ar trebui să aibă cel puțin 4 nuclee. Cu alte cuvinte, ar trebui să cumpărați o nouă placă video pentru procesorul aflat deja în computer.
Compatibilitate cu placa de baza
Placa video corectă este una compatibilă cu placa de bază. Și această caracteristică nu este în ultimul rând determinată de tipul de conector. În adaptoarele grafice vin în două tipuri: PCI-Express și AGP. Modelele moderne folosesc adesea PCI-Express cu diferite versiuni de conectori: 1.0, 2.0, 2.1, 3.0 și altele. Dar înainte de a alege un adaptor grafic, trebuie să verificați ce conector se va potrivi pe placa de bază.
Caracteristici nutriționale
Un alt punct important. Unele versiuni de plăci video foarte puternice necesită surse de alimentare suplimentare. Aceasta înseamnă că adaptorul video nu va trebui doar montat pe placa de bază, ci și conectat folosind un cablu suplimentar la sursa de alimentare a PC-ului. Pentru astfel de plăci video, este important să existe un conector suplimentar special, iar puterea sursei de alimentare trebuie să îndeplinească aceste cerințe.
Parametrii plăcii video
Alegerea adecvată a unei plăci video este determinată de sarcinile pe care trebuie să le îndeplinească. Pe scurt, pentru lucrul simplu un cip integrat este destul de potrivit, pentru aplicatii multimedia vei avea nevoie de o placa video capabila sa reda formatul video dorit, iar pentru jocurile video 3D sau grafica 3D profesionala vei avea nevoie de un adaptor grafic mai puternic. Și acum să vorbim în detaliu despre parametrii prin care trebuie să alegeți o placă video.
GPU
Un adaptor video constă în esență dintr-un procesor grafic și memorie. Componenta cheie care va determina de fapt performanța subsistemului grafic al plăcii este procesorul grafic. Iar performanța unei plăci video depinde în mare măsură de frecvența procesorului grafic.
Tipul și cantitatea de memorie
Începătorii se înșală atunci când determină puterea totală a unui adaptor grafic pe baza parametrilor de memorie locali. În realitate, această caracteristică indică doar câte date pot fi stocate, dar nu afectează în niciun fel rata de cadre. Cea mai comună opțiune de memorie locală este de 1 GB – aceasta este suficientă pentru a rezolva probleme simple. Pentru opțiunea bugetară cu memorie de 512 MB , cererea este în scădere. Dar jucătorii pasionați aleg din ce în ce mai mult carduri care nu au 2 GB sau 3 GB , ci preferă caracteristici mai puternice – 4 GB sau 8 GB. Dar nu are sens să cumperi o placă video cu o cantitate mare de RAM dacă GPU-ul este slab. Mai important decât cantitatea de memorie RAM este tipul acesteia. Există mai multe tipuri: DDR, GDDR2, GDDR3 , GDDR4, GDDR5 , GDDR5X . Fără a intra în detalii, să spunem că cu cât numărul de memorie este mai mare, cu atât performanța plăcii video este mai bună. Cu toate acestea, pentru ca acesta să funcționeze la întregul său potențial, nu numai cantitatea de memorie este importantă, ci și viteza de scriere/citire a datelor. Astăzi, GDDR5 și GDDR5X sunt considerate cele mai bune. În plus, merită să știți că tipul de memorie adaptor video nu depinde de RAM utilizată în computer. Adică puteți combina, de exemplu, RAM DDR2 și o placă video GDDR5.
Autobuz de date
Busul de date este un canal de schimb de date între procesorul video și memorie. Volumul de informații transferate pe o anumită unitate de timp depinde de lățimea de bandă a magistralei. Astăzi, producătorii oferă o lățime foarte largă a magistralei de memorie: de la 32 de biți la 512 de biți . Cele mai populare opțiuni de buget sunt 64 și 128 de biți , cele mai scumpe sunt 256 , 384 și 4096 de biți .
Suport DirectX și versiunea shader (Shader Model)
Multe jocuri pe calculator folosesc așa-numita tehnologie DirectX. Primul lucru pe care trebuie să-l înțelegeți este: cu cât versiunea este mai mare (există DirectX 9, DirectX 10, DirectX 11, DirectX 12), cu atât calitatea imaginii în joc este mai bună. Adică, plăcile video care acceptă DirectX 11 sunt mult mai bune decât cele care sunt compatibile doar cu DirectX 9. Shaderele dintr-un adaptor grafic sunt un fel de analog al firmware-ului dintr-un smartphone. Plăcile video de nouă generație au și shadere mai moderne. Și trebuie să spun că shaders-urile sunt foarte importante atunci când alegeți un adaptor video, în special pentru jucători, deoarece nu puteți juca jocuri moderne cu versiunea veche a Shader Model. Dar, de asemenea, trebuie să înțelegeți că nu puteți schimba shaderele singur – doar împreună cu placa video.
Disponibilitatea conectorilor video
Conectorii video, desigur, nu afectează în niciun fel performanța. Dar disponibilitatea porturilor necesare este un punct important căruia ar trebui să-l acordați atenție atunci când cumpărați un adaptor. Producătorii furnizează de obicei adaptoare moderne cu următoarele porturi:
- HDMI – pentru transmiterea unui semnal digital de înaltă definiție;
- DVI – pentru transmisie video digitală;
- VGA (D-Sub) – pentru transmiterea unui semnal analogic;
- Mini Display Port – pentru transmisia semnalului digital, caracterizat printr-un canal de transmisie de date mai larg decât DVI sau HDMI.
Tip sistem de racire
Cu cât placa video este mai puternică, cu atât este mai important să existe un sistem de răcire adecvat. Supraîncălzirea plăcii grafice cauzează defecte în imagine. Prin urmare, este important să vă asigurați că aveți coolere bune (și cu cât adaptorul video este mai puternic, cu atât ar trebui să existe mai multe ventilatoare). Ele sunt de referință și non-referință. Sistemele de răcire de referință au de obicei un ventilator decalat pe o parte. Acest răcitor elimină aerul fierbinte din spatele carcasei computerului. Sistemul de non-referință are 2-3 ventilatoare instalate astfel încât să conducă aerul cald direct departe de placa video. Avantajul acestei opțiuni este o funcționare mai silențioasă. În plus, trebuie să știți că sistemul de răcire din plăcile video poate fi activ (cu ventilatoare) și pasiv (complet tăcut). Dar ultimele opțiuni sunt potrivite doar pentru adaptoarele video slabe care nu au nevoie de răcire puternică.
Concluzie
Înainte de a cumpăra o placă video, trebuie să decideți în ce scop este necesară. Și dacă nu este esențial important pentru utilizator care companie a creat cipul, atunci devine posibil să alegeți dintre zeci de adaptoare grafice, dintre care majoritatea pot servi ca adaptoare pentru jocuri și, prin urmare, pot îndeplini cele mai stricte cerințe. Acum, având aceste cunoștințe, chiar și un începător nu va avea nicio dificultate în a alege o placă video pentru un PC de la liderii de piață ASUS , GIGABYTE , MSI , Inno3D , Sapphire , ZOTAC și alții. Dar adevărul dur despre plăcile video este că, dacă ceri performanță maximă de la computer, atunci va trebui să plătești mulți bani pentru asta.
[…] Dacă cerințele dvs. pentru computer sunt relativ simple și îl utilizați exclusiv pentru navigarea pe Internet, vizionarea videoclipurilor în flux, editarea foto ușoară sau jocuri simple, atunci vă puteți descurca cu ușurință cu puterea adaptorului grafic integrat. Dar pentru jocuri mai puternice, vizionarea conținutului la definiție foarte înaltă, editare video și modelare 3D profesională, veți avea nevoie deja de o placă video specială. Dacă încă nu știi cum diferă diferitele tipuri de adaptoare grafice și cum aleg placa video în funcție de anumite criterii, atunci aceste sfaturi sunt doar pentru… Citeste mai mult […]
[…] CITESTE MAI MULTE DESPRE ACEASTA STIRE […]