O nouă șansă pentru fermieri de a primi bani de la stat

A fost aprobată Hotărârea nr. 846 din 14 septembrie privind aprobarea Programului de susținere a producției de legume cultivate în spații protejate, pentru perioada 2023 – 2024. Prezenta hotărâre stabilește o schemă transparentă de ajutor de minimis în sectorul agricol. În acest an, fermierii au știut că primesc bani de la stat doar pentru programul „Tomata”, respectiv 3000 euro/1000 mp cultivați. În această primăvară, la nivel de județ, am avut 49 de fermieri înscriși. Acum fermierii harnici pot realiza o nouă cultură de legume (tomate, ardei gras, gogoșar, castraveți, fasole păstăi, salată verde, spanac, ceapă verde) pentru care pot primi un sprijin de la stat în valoare de 1000 euro/1000 mp cultivați. Chiar dacă suprafața cultivată ar fi mai mare, suma alocată rămâne neschimbată. Fermierii care doresc să obțină acești bani trebuie să fie înscriși la APIA Sălaj și să respecte toate condițiile legale impuse pentru a putea fi eligibili în cadrul programului. Banii se primesc cel târziu până în data de 31 ianuarie 2024.

Cu privire la beneficiile programului, Silviu Pop – director executiv în cadrul Direcției pentru Agricultură Sălaj spune că „e foarte bine ca fermierii să fie informați cu privire la acest program, el a venit ca o surpriză, sunt niște bani în plus pentru fermierii care sunt harnici și care vor să mai înființeze o cultură de legume în acest an”. Cu toate acestea, Silviu Pop estimează că numărul fermierilor care vor accesa acest program va fi unul modest, mulți fermieri activi alegând să aștepte programul „Tomata” de anul viitor. Întrebat care ar fi motivele pentru care fermierii sălăjeni ar refuza această oportunitate de ajutor financiar, directorul executiv este de părere că „la ora actuală sunt fermieri care încă mai produc roșii în solar, până undeva spre luna decembrie. Desigur acest lucru este influențat de foarte mulți factori, cel mai relevant aspect fiind legat de condițiile climatice locale. Pentru o a doua plantație ei își calculează atent costurile de înființare și de întreținere a culturii. Fiecare știe cum este mai bine pentru el. Noi îi încurajăm să participe la acest program cu atât mai mult cu cât s-au aprobat și alte tipuri de legume pe care sălăjenii le caută în piețe. Consider că este un sprijin bun pentru fermieri”.

One Thought to “O nouă șansă pentru fermieri de a primi bani de la stat”

  1. […] A fost aprobată Hotărârea nr. 846 din 14 septembrie privind aprobarea Programului de susținere a producției de legume cultivate în spații protejate, pentru perioada 2023 – 2024. Prezenta hotărâre stabilește o schemă transparentă de ajutor de minimis în sectorul agricol. În acest an, fermierii au știut că primesc bani de la stat doar pentru programul „Tomata”, respectiv 3000 euro/1000 mp cultivați. În această primăvară, la nivel de județ, am avut 49 de fermieri înscriși. Acum fermierii harnici pot realiza o nouă cultură de legume (tomate, ardei gras, gogoșar, castraveți, fasole… Citeste mai mult […]

Leave a Comment