Drept la replică

Azi am primit pe adresa de email a redacției un drept la replică pentru materialul „Anchetă penală în procesul retrocedării Colegiului „Silvania” Zalău, articol pe care l-am publicat în cotidianul Magazin Sălăjean, în data de 7 septembrie 2023. Desigur, legea, și sunt de acord cu ea, permite publicarea Dreptului la replică pe care îl redau integral:

Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului cu sediul în Oradea, str. Calvin, nr.1, judeţul Bihor în calitate de reclamantă în dosarul de retrocedare a clădirii în care funcționează Colegiul National „Silvania” -Zalău prin av. nostru Demjén Attila vă rugăm să publicați documentul „Drept la replica” atașat prezentei.

Cu stimă,
Demjén Attila

„În vederea unei corecte informări a publicului, referitor la articolul apărut în data de 7 septembrie 2023, cu titlul „Anchetă penală în procesul retrocedării Colegiului „Silvania” Zalău autor Adrian Lungu, ținând cont de prevederile legale, solicităm publicarea următorului Drept la replică:
-a existat o anchetă penală, legat de procesul retrocedării, inițiat din oficiu în vara anului 2021, dar Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Cluj a dispus prin Ordonanța din 15 iulie 2022 clasarea cauzei în temeiul art.16 alin.1 lit.a C.proc.pen-adică fapta nu există;
-procesul civil aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție a fost suspendat la cererea Primăriei mun. Zalău deoarece a invocat excepția de neconstituționalitate a dispozițiilor art.1 alin.7 din OUG nr.94/2000. De menționat este faptul că, în cazul ridicării excepției de neconstituționalitate, suspendarea cauzei în care a fost ridicată excepția este facultativă. Primăria mun. Zalău a solicitat expres suspendarea cauzei, cererea fiind admisă de Înalta Curte de Casație și Justiție prin încheierea pronunțată în data de 5 octombrie 2022.
Conform art. 30 alin. 4 din Constituția României “ Mijloacele de informare în masă, publice şi private, sunt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice.”
În concluzie, considerăm că atât titlul materialului de presă la adresa căruia solicităm publicarea dreptului la replică, cât și informațiile prezentate în cuprinsul acestuia sunt tendențioase, nedocumentate și de natură a induce în eroare cititorii.”
…………………………………………………………………….

PRECIZĂRI ale jurnalistului

Eu, Adrian Lungu, respect Dreptul la replică, acesta fiind motivul pentru care am și cerut permisiunea patronatului Magazin Sălăjean de a-l publica, dar mă văd obligat să prezint aici și articolul la care se face referire în mesajul primit de la Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului, pentru ca cititorii să știe despre ce material jurnalistic este vorba:

– Anchetă penală în procesul retrocedării clădirii Colegiului Național „Silvania” Zalău
Problema retrocedării imobilului în care funcționează Colegiul Național „Silvania” din Zalău a ajuns în centrul unei anchete penale. Primarul municipiului Zalău, Ionel Ciunt, a declarat astăzi, la solicitarea redactorului Magazin Sălăjean, că procesul civil privind retrocedarea clădirii Colegiului Național „Silvania” din Zalău a fost întrerupt pe fondul începerii unei anchete penale. Conform unor surse juridice, ancheta ar viza documente despre care se crede că sunt false și care ar fi fost depuse de către părți care ar fi solicitat clădirea. Dacă este sau nu așa, rămâne de văzut, dar cert este că Primăria Zalău nu poate aloca fonduri pentru reparații capitale atâta vreme cât imobilul se află într-un litigiu. Ionel Ciunt a precizat că primăria a alocat fonduri pentru reparații curente, așa cum prevede legea. În opinia primarului, starea accentuată de degradare în care a ajuns imobilul este cauzată de procesul care durează de două decenii.–

Precizări finale

În articol nu apare nicăieri denumirea „Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului”, nu este acuzată de nimic Eparhia în articolul la care faceți referire. Materialul de presă se referă la o declarație făcută de primarul municipiului Zalău, Ionel Ciunt, într-o conferință de presă desfășurată în data de 7 septembrie 2023, iar materialul video care conține inclusiv declarația primarului menționată în articol poate fi urmărit pe pagina de internet a Primăriei Zalău, dar face referire și la o anchetă penală neprezentată de mine într-un interval calendaristic. Recent am urcat în podul clădirii CNS, dar cu permisiunea domnului director Florin Morar. Am urcat împreună și m-am îngrozit ce am văzut acolo. Vă spun doar atât: vin cu promisiunea de a manifesta o atenție deosebită pentru acest caz și de a-mi pune în practică toate cunoștințele mele jurnalistice, pentru a prezenta publicului situația în care a ajuns clădirea Colegiului Național „Silvania” din Zalău.

Adrian Lungu

6 Thoughts to “Drept la replică”

  1. […] Azi am primit pe adresa de email a redacției un drept la replică pentru materialul „Anchetă penală în procesul retrocedării Colegiului „Silvania” Zalău, articol pe care l-am publicat în cotidianul Magazin Sălăjean, în data de 7 septembrie 2023. Desigur, legea, și sunt de acord cu ea, permite publicarea Dreptului la replică pe care îl redau integral: Eparhia Reformată de pe lângă Piatra Craiului cu sediul în Oradea, str. Calvin, nr.1, judeţul Bihor în calitate de reclamantă în dosarul de retrocedare a clădirii în care funcționează Colegiul National „Silvania” -Zalău prin… Citeste mai mult […]

  2. Anonim

    S-o umflat pasula-n unguri

  3. Anonim

    19,13 , s-o umflat, dar obțin cam tot ce vor.

    1. Livia Chende

      Nu-i vina lor.

  4. A

    Cu pași mărunți ,o să fim străini la noi in tara.

Leave a Comment