Ferenc, sălăjeanul care adună banii cu mătura

A crescut printre mături, era copil când a confecționat prima mătură de sorg și a reușit să-și întrețină familia tot cu ajutorul măturilor. Budai Ferenc a rămas printre ultimii măturari din Sălaj și este mândru că e reușit să-i învețe meserie și pe cei trei feciori ai săi. Pe Ferenc l-am întâlnit la Muzeul „Ligia Bodea” din Iaz. Se instalase într-un fel de depozit pentru unelte vechi și a început să lucreze o mătură. Mi-a atras atenția cu un mănunchi de sorg, o cereală originară din Africa, dar cultivată de secole în Europa. Planta este folosită la noi pentru confecționarea măturilor. Uscată, planta are calități deosebite, îmi spune Ferenc, sălăjeanul din localitatea Boghiș. Strânge un mănunchi de sorg, îl potrivește și îl introduce în mașina de cusut, pentru a întări legătura printr-o cusătură specială.

Rezultatul este mătura de sorg la care i se atașează o coadă din lemn de fag. Toată familia lui Ferenc confecționează mături. Soția sa îl ajută mult, chiar și fiii săi. Toți trei cunosc etapele procesului de producție. Măturile sunt produse în atelierul pe care meșteșugarul îl are în gospodărie. 17 ani a fost lăcătuș într-o fabrică, dar treaba n-a mers bine și s-a întors la mături. În timp ce muncea, măturarul mi-a spus că măturile nu l-au trădat niciodată. Le vinde în târguri, la piață, are inclusiv o mică rețea de desfacere. 30 de lei costă o mătură confecționată la Boghiș.

L-am întrebat pe bătrân dacă mai sunt clienți, dacă mai sunt oameni interesați că cumpere mături într-o lume în care aspiratoarele fac aproape totul într-o casă, iar unele sunt comandate chiar și prin telefon. Surprinzător, spune meșteșugarul, mai sunt oameni care preferă bătrânele mături, Sunt ușoare, naturale, iau forma pardoselii și sunt foarte bune pentru a înlătura mizeria de pe podele, parchet sau chiar din curte. Măturarul nu se gândește să renunțe la activitate atâta vreme cât mai are comenzi, cât vine mături, iar activitatea îi aduce profit. Cu ani în urmă a devenit producător autorizat de mături și e tare mândru de asta. Își potrivește ochelarii și pune mâna pe un mănunchi nou de sorg. Leagă adunătura de sorg din câteva mișcări, este foarte îndemnat. Măturile au devenit parte din viața sa, o pasiune. La Iaz a venit într-o zi de sărbătoare, voia să le arate tinerilor cum sunt confecționate măturile din vremuri de demult. În Sălaj mai sunt doar câțiva măturari uitați și căutați doar de cei care mai cred în simplitate și într-un obiect confecționat manual, cu trudă și pricepere.

One Thought to “Ferenc, sălăjeanul care adună banii cu mătura”

  1. […] A crescut printre mături, era copil când a confecționat prima mătură de sorg și a reușit să-și întrețină familia tot cu ajutorul măturilor. Budai Ferenc a rămas printre ultimii măturari din Sălaj și este mândru că e reușit să-i învețe meserie și pe cei trei feciori ai săi. Pe Ferenc l-am întâlnit la Muzeul „Ligia Bodea” din Iaz. Se instalase într-un fel de depozit pentru unelte vechi și a început să lucreze o mătură. Mi-a atras atenția cu un mănunchi de sorg, o cereală originară din Africa, dar cultivată de… Citeste mai mult […]

Leave a Comment