Bursele private nu se vor mai scădea din impozitul pe profit

Conform unui ultim draft în ceea ce privește pachetul fiscal pe care dorește guvernul să-l adopte prin asumarea răspunderii în parlament, bursele private, care în prezent reprezintă credit fiscal, cu alte cuvinte se scad din impozitul pe profit datorat, respectiv cele care se încadrează în limitele legale, nu vor mai avea acest regim. Acest lucru rezultă din modificarea care se preconizează a Codului Fiscal, astfel:
,,La articolul 25 alineatul (4), partea introductivă a literei i) se modifică și va avea următorul cuprins:
i) cheltuielile de sponsorizare și/sau mecenat, cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii; contribuabilii care efectuează sponsorizări și/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificările și completările ulterioare, ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicată, cu modificările și completările ulterioare, scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre următoarele:”
Ce spune în prezent Codul Fiscal: ,,i) cheltuielile de sponsorizare şi/sau mecenat, cheltuielile privind bursele private, acordate potrivit legii; contribuabilii care efectuează sponsorizări şi/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificările şi completările ulterioare, ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi prevederilor art. 25 alin. (4) lit. c) din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi cei care acordă burse private, potrivit legii, scad sumele aferente din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre următoarele:”
Așa cum se poate observa, dispare din Codul Fiscal mențiunea privitoare la acordarea de burse private, ceea ce, din punctul meu de vedere, este un pas înapoi, deoarece prin aceste burse private companiile puteau să-și pregătească viitorii specialiști, iar pentru elevii și studenții beneficiari ai acestor burse acordarea lor reprezenta un real ajutor. Referitor la sponsorizări, trebuie să spunem că față de prima variantă a pachetului fiscal, cel apărut la finele lunii iulie, variantă care prevedea ca cheltuielile de sponsorizare, în integralitatea lor, să nu mai reprezinte credit fiscal ci doar cheltuială deductibilă, practic scăzându-se cu 84% dreptul de a plăti mai puțin la impozitul pe profit cu suma sponsorizată, prezenta variantă revine la creditul fiscal, dar, în schimb, se mențin 2 prevederi care veneau în sprijinul atât al sponsorilor, cât și al beneficiarilor, dar în special al beneficiarilor, respectiv faptul că cheltuielile cu casele de marcat nu se vor mai deduce din impozitul pe profit sau pe venitul microîntreprinderilor, iar a doua, care abia ce s-a introdus, respectiv dreptul de redirecționare a sumelor care se puteau deduce ca și sponsorizare, după depunerea declarației cu impozitul pe profit pentru anul anterior, adică această redirecționare nu se va mai putea face din 2024 pentru anul 2023, așa cum s-a făcut și se mai poate face, în 2023 pentru 2022, ca atare, sponsorizarea organizațiilor nonprofit va suferi un recul începând cu anul 2024. În ceea ce privește microîntreprinderile, sponsorizările dispar cu totul, sumele din sponsonsorizări nu se vor mai scădea din impozitul pe venitul microîntreprinderilor datorat. Dar ce să facem, ,,Totul pentru front, totul pentru victorie”, adică pentru scăderea deficitului bugetar, nu-i așa?

Alexandru Tamba

Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi cotidianul Curierul Naţional. www.curierulnational.ro

One Thought to “Bursele private nu se vor mai scădea din impozitul pe profit”

  1. […] Conform unui ultim draft în ceea ce privește pachetul fiscal pe care dorește guvernul să-l adopte prin asumarea răspunderii în parlament, bursele private, care în prezent reprezintă credit fiscal, cu alte cuvinte se scad din impozitul pe profit datorat, respectiv cele care se încadrează în limitele legale, nu vor mai avea acest regim. Acest lucru rezultă din modificarea care se preconizează a Codului Fiscal, astfel: ,,La articolul 25 alineatul (4), partea introductivă a literei i) se modifică și va avea următorul cuprins: i) cheltuielile de sponsorizare și/sau mecenat, cheltuielile privind… Citeste mai mult […]

Leave a Comment