MOTTO: ,,Dacă unele dintre gândurile botezate reușesc să însenineze un cititor, înseamnă că ele nu-s doar un joc al gândurilor și al cuvintelor ce le înveștmântează.” (AUTORUL)
Am înțeles ce-nseamnă absența abia când n-am avut părinți pe pământ, ci doar sub două cripte, precum și în gândul, și sufletul meu.
- ,,Chiar și zeilor le place o glumă bună.” (PLATON, 427-347 î.Hr., filozof grec)
- În Țara Românească, primul spectacol de teatru s-a dat în 1819 la București de Domnița RALU, în piața ,,CIȘMEAUA ROȘIE”, prilej cu care poetul IANCU VĂCĂRESCU a scris un ,,PROLOG”, adevărată artă poetică a teatrului: ,, V-am dat teatru, vi-l păziţi / Ca un lăcaş de muze; / Cu el curând veţi fi vestiţi / Prin veşti departe duse./ Cu el năravuri îndreptaţi, / Daţi ascuţiri la minte, / Podoabe limbei noastre daţi / Cu româneşti cuvinte!”
- Gândurile cuiva sunt oglinda fidelă a ,,aurului cenușiu” al său, iar felul de a fi între oameni, expresia sentimentelor ce-i trădează sufletul, caracterul.
- ,,Numai proștii sunt modești ( nu-și valorifica talentul, nu-s conștienți de calitățile lor) (GOETHE,scriitor german)
- Fragmente dintr-o odă a copilăriei:
- ,,Cu cât îmbătrânim, cu atât simt mai profund că puținele bucurii ale vieții sunt cele mai bune pe care ți le dă viața.” (ELLEN GLASGO)
- Copilăria arată omul, după cum dimineața arată ziua.” (PROVERB ENGLEZ)
- ,,Copilăria este cel mai frumos din toate anotimpurile vieții.” (ANONIM)
- Între personajul PENELOPA din epopeea ,,ODISEEA” lui HOMER și VITORIA LIPAN din romanul sadovenian ,,BALTAGUL”, există multe similitudini. Ambele personaje literare întruchipează femeia credincioasă soțului, ambele sunt optimiste în posibilitatea de a afla motivul întârzierii soțului, ambele ajung la adevăr prin inteligență; Penelopa prin așteptare, Vitoria prin căutare și tenacitate.
- Reușești să cunoști un om și să-l înțelegi mai bine și atunci când știi ce-l bucură, și ce-l întristează în viața cotidiană.
- Un succes în actul educativ îl obții și atunci când știi ce le spui și ce le ceri să știe elevii din ceea ce-i înveți.
- RIDENDO CASTIGAT MORES: GALILEO GALILEI (1564-1642) – om de știință, fizician, matematician italian, întrebat fiind de un elev câți ani are, i-a răspuns: ,,Opt sau zece”. Văzându-l uimit pe elev, Galileo adaugă: ,,Mă refer la anii pe care bănuiesc că i-aș mai avea de trăit, deoarece anii care au trecut nu mai au nicio valoare, întocmai ca banii cheltuiți.” (Apud ADRIANA LĂZĂRESCU, UMOR CELEBRU, Editura ,,Niculescu”, 1994)
- Unii dintre noi nu mai sunt căutați de noroc pentru că, atunci când i-a vizitat, la despărțire, nu i-am spus – ,,LA REVEDERE !”
- ]ntr-o satiră sau pamflet, scriitorul dă cuvintelor puterea unor săbii ascuțite.
- Omagiile false sunt o formă veninoasă de a-ți bate joc de cineva prin cuvintele la modul superior.
- PASTILA DE LIMBĂ. VIRGULA ȘI ROLUL EI (II)
- Separă termenii unei enumerații: Copilul, bunicul, cățelul și pisica au intrat repede în casă.
- Virgula se pune întotdeauna înaintea conjuncțiilor/locuțiunilor conclusive: deci, așadar, prin urmare, în concluzie.
- Verbele la gerunziu și participiu se despart prin virgulă: Supărat, el a trântit ușa; Alunecând, el și-a rupt piciorul.
- După verbele de negație și de afirmație sau interjecții, se pune virgulă: Firește, a încercat să-l ajute; Nu, nu mai stau; Iată, mă predau.
- În lumea de azi, mulți dintre noi ar trebui să ne igienizăm discursul verbal, iar apoi să eliminăm sărăcia stilistică.
- O carte seducătoare îl împlinește atât pe autorul ei, cât și pe cel care o citește.
- Valoarea unui premiu este direct proporțională cu cea a celor care îl acordă.
- MINIDICȚIONAR DE CULTURĂ GENERALĂ:
- Maxima ,,MENS SANA IN CORPORE SANO”, devenită deviza educației fizice, îi aparține poetului JUVENAL.
- Japonia este numită și Țara Soarelui Răsare.
- Poetul francez FRANÇOIS VILLON este autorul poeziei ,,Balada doamnelor de altădată” al căror refren este celebrul vers – ,,UNDE SUNT ZĂPEZILE DE ALTĂDATĂ.”
- Dunărea este al doilea fluviu ca mărime din Europa, având o lungime de 2860 Km, străbate 10 țări.
- ,,O oglindă bună nu e lingușitoare” (Proverb ce înseamnă – Un prieten sincer, de onoare, nu ne va înșela așteptările)
MEMENTO: ,,Nu a trăi e de mare preț, ci a trăi cinstit.” (SOCRATE)
profesor OCTAVIAN GUȚU,
Șimleu Silvaniei
Chiar ne inseninați sufletul cu aceste gânduri botezate! Mulțumim și la mai multe!
[…] CITESTE MAI MULTE DESPRE ACEASTA STIRE […]
Ne actualizati multe informatii de cultura generala, oferindu-ne si altele noi, dar ne si oferiti probleme ortografice necesare, care ne sunt indispensabile in exprimarea scrisa. Multumim, d-le profesor!
Adaug aprecieri pentru strădania domnului profesor în a ne menține viu, spiritul!