„Dispariţia” sălăjenilor, un fenomen în regres

Condiţiile actuale ale economiei îşi pun amprenta asupra populaţiei sălăjene. Mulţi părinţi se gândesc să îşi întregească viaţa de cuplu cu un copil sau mai mulţi doar după ce îşi calculează minuţios posibilităţile financiare pentru creşterea acestuia sau acestora. Nu este de mirare că numărul populaţiei sălăjene este în scădere. Cu toate acestea, sporul natural al sălăjenilor a înregistrat un excedent în primele cinci luni ale anului în curs, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, ceea ce înseamnă o îmbunătăţire a condiţiilor sociale.
Din informaţiile furnizate de directorul executiv al Direcţiei Judeţene de Statistică Sălaj, Elena Mureşan, în perioada ianuarie-mai a anului în curs, sporul natural a fost de -303 persoane, în creştere faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, când sporul natural a fost de -370. „Analizând luna mai 2012 ca perioadă de referinţă, sporul natural înregistrat indică un excedent al născuţilor-vii faţă de cel al decedaţilor de nouă persoane, cu 50 persoane mai puţin în luna precedentă şi cu 83 de persoane mai puţin faţă de luna corespunzătoare din anul precedent”, a declarat Elena Mureşan.
Potrivit sursei citate, în primele cinci luni ale acestui an s-au născut 1.044 de copii, cu 34 mai mulţi faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, rata natalităţii fiind de 10,4 ‰ faţă de 10,1‰ înregistrată în aceeaşi perioadă din anul precedent.
Din păcate, însă, cazurile de deces în primul an de viaţă au crescut semnificativ în acest an. Şi anume, dacă în intervalul ianuarie-mai anul curent s-au înregistrat 14 cazuri de deces sub un an, în aceeaşi perioadă din anul precedent au fost înregistrate cu cinci cazuri mai puţin. Astfel, rata mortalităţii infantile pentru primele cinci luni, anul curent, a fost de 13,4‰ faţă de 8,9‰ înregistrată în aceeaşi perioadă din anul precedent.
Conform aceleeaşi surse menţionate anterior, în perioada analizată s-au înregistrat 1.347 decese, mai puţin cu 2,4 la sută faţă de perioada corespunzătoare din 2011, rata mortalităţii generale fiind de 13,5‰ faţă de 13,7‰ înregistrată în aceeaşi perioadă din anul precedent.

Leave a Comment