A greşi e omeneşte! Însă unele greşeli pot avea consecinţe grave. Este şi cazul celor nouă absolvenţi de liceu sălăjeni care au depus contestaţii pentru reevaluarea lucrărilor la bacalaureat şi care au primit note majorate cu până la 3,3 puncte. Ţinând cont că majoritatea universităţilor organizează admitere pe baza mediilor de la bacalaureat, rezultatul la bacalaureat este unul extrem de important pentru aceşti tineri. Cu toate acestea, „vinovaţii” au primit doar avertismente şi observaţii scrise.
Nu mai puţin de 10 candidaţi au rămas cu notele de la examenul de bacalaureat modificate cu până la 3,3 puncte faţă de prima notare, după ce au depus contestaţii pentru reevaluarea lucrărilor. Nouă dintre aceştia au avut parte de majorări, însă, din păcate, pentru al zecelea candidat, contestaţia l-a trecut de la admis la respins, fiind notat sub 5.
Inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Gheorghe Bancea, a declarat marţi, în cadrul unei conferinţe de presă, că profesorii care au corectat sau notat greşit, cu până la 3,3 puncte, lucrările mai multor candidaţi la examenul de bacalaureat, vor fi sancţionaţi doar cu observaţie scrisă sau avertisment. „Faptul că au fost diferenţe atât de mari între nota de la prima corectare şi cea dată de a treia comisie de evaluare nu poate însemna decât că profesorii au greşit. Volumul lucrărilor este mare, astfel încât profesorul se poate încurca la întocmirea punctajelor. Cred, astfel, că este vorba de eroare umană, nu de vreo greşeală făcută intenţionat. Prin urmare, niciunul dintre profesori nu a fost sancţionat pecuniar”, a declarat inspectorul şcolar.
În plus, inspectorul şcolar a motivat greşeala profesorilor şi prin faptul că baremele de corectare la unele discipline de examen sunt subiective.
Diferenţă de 3,3 puncte
Cele mai multe lucrări care au ajuns la a treia evaluare, în număr de şapte, au fost la limba maghiară, iar celelalte la matematică, biologie şi geografie. Potrivit sursei citate anterior, la trei dintre lucrări s-au înregistrat diferenţe în prima şi a treia notare între 1,5 şi 2 punte, pentru celelalte şapte, diferenţele fiind de peste 2 puncte. „Cea mai mare diferenţă a fost pentru lucrarea susţinută la geografie, nota la a treia evaluare fiind majorată cu 3,3 puncte”, a afirmat Gheorghe Bancea.
O singură lucrare la matematică a fost notată sub 5, după ce candidatul a depus contestaţie. Astfel, dacă la prima evaluare, lucrarea a fost notată cu 5,10, urmare contestaţiei depuse, nota a fost scăzută cu peste 1,5 puncte. În acest sens, lucrarea a fost trimisă pentru a fi corectată de o a treia comisie, această notă fiind finală. Din păcate, candidatul a primit pentru răspunsuri doar nota 3,5, fiind declarat respins în sesiunea de vară a examenului de bacalaureat.
Limita maximă admisă la soluţionarea contestaţiilor, prin regulamentul de desfăşurare şi organizare a bacalaureatului, este de 1,5 puncte. La depăşirea acestei limite, este nevoie de constituirea unei a treia comisii de evaluare. Din judeţul nostru, 15 lucrări ale candidaţilor au fost trimise în alt judeţ pentru recorectare, zece rămânând cu nota modificată peste 1,5 puncte.
Dintre contestaţiile la care au fost descoperite diferenţe mai mari de 1,5 puncte, patru au fost la Limba şi literatura română, opt la limba maghiară, şi câte una la disciplinele matematică, anatomie şi geografie. Bancea nu ne-a putut spune dacă lucrările la care au fost constatate asemenea diferenţe mari de punctaj sunt de la unul sau mai multe centre de corectare.
Diminuări salariale de 15 la sută
Conform metodologiei privind organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat, profesorii corectori care greşesc notarea lucrărilor riscă avertismente, reţineri din salariu de până la 15 la sută sau chiar desfacerea disciplinară a contractului de muncă.
Gheorghe Bancea ne-a spus că a avut şi alte motive pentru care măsurile luate împotriva profesorilor corectori care au greşit la notare nu au atins salariul acestora. „Reţinerea din salariu pentru aceste erori umane ar însemna pierderea cadrelor didactice din corpul de profesori corectori. Avem puţini profesori care acceptă să vină la evaluare, fiind nemulţumiţi de modalitatea de plată”, a declarat şeful ISJ Sălaj.
În fapt, profesorii evaluatori sunt plătiţi cu câte 4,6 lei pentru fiecare lucrare corectată.
Sancţiunile disciplinare care se pot aplica personalului implicat în comisiile de bacalaureat, în organizarea şi desfăşurarea examenului de bacalaureat, în raport cu gravitatea abaterilor, sunt: observaţie scrisă, avertisment, diminuarea salariului de bază, cumulat, când este cazul, cu indemnizaţia de conducere, de îndrumare şi de control, cu până la 15 la sută, pe o perioadă între una şi şase luni, destituirea din funcţia de conducere, de îndrumare şi de control din învăţământ, chiar şi desfacerea disciplinară a contractului de muncă.
Sancţiunea disciplinară se aplică numai după efectuarea cercetării faptei sesizate, având la bază procesul-verbal al comisiei de control, audierea celui în cauză şi verificarea susţinerilor făcute de acesta, în apărare.
Cursuri gratuite pentru „picaţii”
la bacalaureat
Cei aproximativ 1.300 de candidaţi sălăjeni care nu au promovat examenul de bacalaureat în prima sesiune pot beneficia de cursuri de specializare gratuite, susţinute de cadrele didactice, după cum a declarat, în cadrul aceleiaşi întâlniri, inspectorul şcolar Bancea. Aceste cursuri vor fi susţinute, însă, doar dacă sunt suficienţi doritori de pregătiri suplimentare pentru promovarea în toamnă a acestui examen al maturităţii.
Potrivit sursei menţionate, absolvenţii nepromovaţi în sesiunea de vară sunt aşteptaţi să depună la secretariatele şcolare, pe lângă cererea de înscriere la sesiunea de toamnă a bacalaureatului, şi o cerere pentru aplicarea la aceste cursuri de specializare. „Am cerut liceelor să iniţieze un plan de măsuri remediale, constând în pregătirea celor care vor susţine bacalaureatul în sesiunea de toamnă. În funcţie de cererile depuse, se vor forma clasele de pregătiri, urmând să găsim soluţii pentru formarea unor grupe mai mari de candidaţi. Nu putem organiza cursuri cu doar trei-patru elevi. Cadrele didactice care susţin aceste cursuri cu absolvenţii vor fi plătite cu ora”, a declarat Gheorghe Bancea.
Potrivit sursei citate, perioada de înscrieri pentru participarea la a doua sesiune de bacalaureat din acest an este 16-20 iulie. Probele de evaluarea competenţelor vor fi susţinute de candidaţi între 20-24 august, urmând a se prezenta la probele scrise între 27 şi 31 august.
Promovabilitatea înregistrată în prima sesiune de bacalaureat a fost de 42,92 la sută. Dintre cei 2.558 de absolvenţi de liceu înscrişi la bacalaureat, 2.386 au fost examinaţi, 167 au fost absenţi iar cinci au fost eliminaţi. Dintre cei prezenţi, doar 1.016 au obţinut medii peste 6 la bacalaureat.
Mihaela Oprea
ACEI PROFESORI,CARE AU GRESIT,LA ORELE DE CURS CE FAC,DACA ELEVII NU STIU SA RASPUNDA?SE GANDESC:A GRESI E OMENESTE? E OMENESTE ,NUMAI CA PUTEAU SA LE DISTRUGA VIITORUL UNOR TINERI.