La nivel de țară, pentru această primă ediție a evenimentului „Noaptea Muzeelor la Sate”, s-au înscris 108 muzee, provenind din 35 de județe.
Noaptea Muzeelor la Sate sau Nocturna Muzeală Rurală este o marcă culturală, derivată din evenimentul cu mare succes, cunoscut sub numele de Noaptea Muzeelor. Proiectul, așa după cum găsim menționat pe site-ul www.noapteamuzeelor.org, „se adresează sutelor de muzee și colecții private sau de stat, case memoriale și de memorie istorică și altor entități culturale și religioase, cu valoare istorică, culturală sau de patrimoniu, din spațiul rural românesc”.
Sălajul este foarte bine reprezentat la primul eveniment cultural care va avea loc în data de 2 septembrie. În echipa de proiect se află și sălăjeanca Patricia Marina Toma, cunoscută pentru proiectele culturale și educaționale pe care le desfășoară în satul natal, mai exact în localitatea Marin din comuna Crasna. În cadrul proiectului aceasta s-a ocupat de realizarea unei baze de date cu zone din mediul rural, care dețin muzee, colecții muzeale și alte elemente de patrimoniu rural.
După centralizarea înscrierilor, pe site-ul proiectului, apar următoarele muzee rurale din Sălaj: Asociația „Salvăm Casele Albastre pe Valea Barcăului” din Valcău de Jos, bisericile de lemn din Bozna și din Brebi, Casa Bătrânească din Valcău de Sus, Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin, Centru Cultural, Educațional și Artistic MarinArt din Marin, Muzeul de Artă Populară „Ligia Alexandra Bodea” din Iaz, Muzeul Etnografic Răstolțul – Mare din Răstolț, Muzeul Satului de altădată din Someș-Guruslău. Inițial, au fost incluse un număr de 9 obiective turistice în acest program pilot, ulterior a apărut pe listă și „Casa muzeu din Brebi” – cel de-al 10-lea obiectiv unde va avea loc evenimentul „Cămașa cu ciupag”.
Cu privire la complexitatea și interactivitatea proiectului, Corina Bejinariu – managerul Muzeului Județean de Istorie și Artă din Zalău ne-a declarat următoarele: „eu cred că proiectul își propune să sensibilizeze comunitățile locale cu privire la importanța patrimoniului deținut la nivel local și să se implice în promovarea lui. Totodată, aceasta este și o încercare de a-i determina pe cei din zona urbană și respectiv rurală să consume o cultură de calitate”. Activitățile vizează atragerea și apropierea tinerilor către tradițiile și obiceiurile sălăjene, pentru că va fi de datoria lor mai apoi să valorifice și să păstreze patrimoniul local, muzeele, expozițiile și colecțiile cu care ne mândrim la nivel de județ. Managerul muzeului este de părere că „Sălajul are cu ce se mândri, avem atâtea obiceiuri și tradiții frumoase pe care suntem datori să le prezentăm în fața localnicilor, pasionaților de cultură și etnografie și mai cu seamă turiștilor”.
Accesul la evenimentele cuprinse în programul „Noaptea Muzeelor la Sate” este gratuit.
[…] La nivel de țară, pentru această primă ediție a evenimentului „Noaptea Muzeelor la Sate”, s-au înscris 108 muzee, provenind din 35 de județe. Noaptea Muzeelor la Sate sau Nocturna Muzeală Rurală este o marcă culturală, derivată din evenimentul cu mare succes, cunoscut sub numele de Noaptea Muzeelor. Proiectul, așa după cum găsim menționat pe site-ul http://www.noapteamuzeelor.org, „se adresează sutelor de muzee și colecții private sau de stat, case memoriale și de memorie istorică și altor entități culturale și religioase, cu valoare istorică, culturală sau de patrimoniu, din spațiul rural românesc”.… Citeste mai mult […]