Colecţia „Monografii” a Editurii „Caiete Silvane” s-a îmbogățit cu un nou volum, este vorba despre „Monografia satului Vădurele”, avându-l ca autor pe profesorul Aurel Medve. El este de altfel și autorul cărții „Monografia satului Traniș”.
Motivația de a dedica un volum satului sălăjean Vădurele este legată de amintirile care-l leagă pe autor de aceste locuri, încă din copilărie. Acesta spune că „pentru cei care au crescut în sat, dar şi pentru cei care îşi petreceau doar vacanţele la bunici, amintirile legate de anii copilăriei în satul Vădurele au rămas întipărite adânc în sufletele acestora şi le retrăiesc cu nostalgie la vârsta maturităţii, iar cartea este o reîntoarcere acasă, în timp, printre frumuseţile de basm ale locurilor din hotar, datinilor şi sărbătorilor, ocupaţiilor ţărăneşti, bucuriilor şi credinţelor unei străvechi comunităţi rurale”.
Profesorul Aurel Medve s-a gândit și la modul în care îi poate apropia pe tinerii de astăzi de locurile atât de mult îndrăgite de el. El spune că „în carte, cei tineri vor găsi răspunsuri nu doar despre natura şi istoria locurilor, ocupaţiile şi obiceiurile strămoşilor sau obiectivele turistice, ci şi despre legendele locale, strămutarea satului vechi de pe deal pe actuala vatră, vechimea bisericii de lemn, tradiţia producerii horincii de mălai sau felul în care satul a scăpat de colectivizare”.
Așa cum era de așteptat, în carte sunt tratate și o serie de aspecte interesante, legate de populaţia satului, de viaţa religioasă, de evoluţia învăţământului şi a ştiinţei.
Volumul se va lansa în data de 3 septembrie, cu ocazia evenimentului „Întâlnirea cu fiii satului Vădurele”.
[…] Colecţia „Monografii” a Editurii „Caiete Silvane” s-a îmbogățit cu un nou volum, este vorba despre „Monografia satului Vădurele”, avându-l ca autor pe profesorul Aurel Medve. El este de altfel și autorul cărții „Monografia satului Traniș”. Motivația de a dedica un volum satului sălăjean Vădurele este legată de amintirile care-l leagă pe autor de aceste locuri, încă din copilărie. Acesta spune că „pentru cei care au crescut în sat, dar şi pentru cei care îşi petreceau doar vacanţele la bunici, amintirile legate de anii copilăriei în satul Vădurele au rămas întipărite… Citeste mai mult […]
a mai buna palinca din rahat de gaina printre altele se facea la Vadurele.