Anul trecut a fost lansat proiectul „IntegRaRe pas cu pas prin joc și culoare”, cu sprijinul Fundației pentru Comunitate și MOL România prin Programul MOL pentru sănătatea copiilor. Centrul NoRo din Zalău a aplicat la acest proiect în octombrie 2022, iar în decembrie coordonatorii proiectului au aflat că au fost desemnați câștigători alături de multe alte organizații din țară.
Proiectul a început să fie pus în practică în acest an, mai exact din 16 ianuarie și se încheie în data de 31 august. Beneficiarii proiectului au fost 50 de copii înscriși în cadrul centrului, cu vârste cuprinse între 1 – 18 ani și care sunt diagnosticați cu diferite afecțiuni și boli rare. Totodată, de acest proiect au mai beneficiat și membrii familiilor, care i-au însoțit pe copii în cadrul activităților diverse și care au participat la sesiuni de consiliere socială psihologică și consiliere în nutriție, pornind de la nevoile fiecărui copil în parte. Activitățile din cadrul proiectul „IntegRaRe pas cu pas prin joc și culoare” s-au desfășurat în cadrul centrului NoRo, precum și online. Încă din pandemie, părinții au căpătat deprinderi în utilizarea platformei Zoom. Pentru cei care au un loc de muncă interacțiunea virtuală este mult mai facilă, părinții fiind dornici să asimileze un volum tot mai mare de informații și cunoștințe care să-i ajute să le facă viața copiilor mai ușoară și mai frumoasă. În echipa proiectului au fost cooptați peste zece specialiști pe durata celor opt luni: psihopedagogi, psihologi, asistenți sociali, kinetoterapeuți, nutriționiști, pedagogi școlari și de recuperare cu studii în pedagogia artei.
Potrivit conducerii NoRo, proiectul a fost un succes. La începutul și la sfârșitul proiectului se folosesc instrumente de evaluare a beneficiarilor, pentru a le putea monitoriza progresele. S-a folosit chestionarul Portage (menit să arăte evoluția per ansamblu a copiilor, dar și pe anumite secțiuni) și ABAS II (metodă care are în vedere evaluarea comportamentului adaptativ la copii și adolescenți). Folosind aceste tehnici de evaluare, la finalul proiectului s-a observat o îmbunătățire vizibilă a valorilor obținute inițial de participanți. Acest rezultat a fost dorit de către echipa Noro încă de la început, ajutându-i pe beneficiari să-și îmbunătățească și dezvolte o serie de abilități (motorii, cognitive, de autoreglare emoțională, comunicare, socializare), precum și noi deprinderi cu ajutorul cărora să se integreze mult mai ușor în societate, la grădiniță și în școli.
Cu privire la necesitatea și importanța acestui proiect câștigat de centrul Noro, coordonatoarea Darkó Hortensia-Emese ne-a declarat că „până în prezent, acesta este al șaselea proiect câștigat de noi și care este realizat cu sprijinul Fundației pentru Comunitate și MOL România. Acest proiect este foarte important pentru beneficiarii centrului, dar și pentru familiile acestor copii. Noi ne dorim ca prin activitățile întreprinse și coordonate de specialiștii noștri, copiii să poată să se integreze mult mai bine în comunitate, în grădinițele și școlile de masă. Ne dorim totodată ca oamenii să fie deschiși și să încerce să-i cunoască mult mai bine pe acești copii cu nevoi speciale, să vadă și să le înțeleagă dificultățile și problemele cu care ei se confruntă zilnic și prin urmare să-i înțeleagă și să manifeste mai multă apropiere, răbdare și empatie față de ei. Am vrea ca acești beneficiari ai centrului să poată participa la viața comunității, să se bucure de lucrurile și activitățile simple, să nu se simtă respinși sau marginalizați și să poată zâmbi. Sunt sigură că societatea și comunitatea au puterea necesară pentru a-i tolera și accepta exact așa cum sunt ei, speciali”. Pornind de la rezultatele deosebite obținute prin acest proiect, Darkó Hortensia-Emese spune că echipa din cadrul centrului NoRo abia așteaptă să poată aplica la o nouă ediție a proiectului, lansarea urmând să aibe loc în luna septembrie, câștigătorii vor fi anunțați la finalul anului.
[…] Anul trecut a fost lansat proiectul „IntegRaRe pas cu pas prin joc și culoare”, cu sprijinul Fundației pentru Comunitate și MOL România prin Programul MOL pentru sănătatea copiilor. Centrul NoRo din Zalău a aplicat la acest proiect în octombrie 2022, iar în decembrie coordonatorii proiectului au aflat că au fost desemnați câștigători alături de multe alte organizații din țară. Proiectul a început să fie pus în practică în acest an, mai exact din 16 ianuarie și se încheie în data de 31 august. Beneficiarii proiectului au fost 50 de copii… Citeste mai mult […]