Piața imobiliară este tot mai instabilă, vânzările scad tot mai mult

Încă de la începutul anului se aștepta ca piața imobiliară să se prăbușească, însă ea a rezistat mai bine de șase luni. Specialiștii care activează pe piața imobiliară spun că, la ora actuală, tendința este de scădere la nivelul vânzărilor de imobile și terenuri, în unele județe din țară s-au înregistrat scăderi ale vânzărilor chiar și cu 30%.

Potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliar, în primele șase luni din an s-au tranzacționat 281.573 de imobile, cu 59.500 mai puține față de aceeași perioadă a anului trecut, acest lucru indicând în mod clar o scădere de aproape 20%. Analiștii economici spun că sănătatea și vitalitatea pieței imobiliare este un bun barometru pentru însăși economia țării. Iar în România se pare că tranzacțiile de imobile se află pe un trend descendent destul de pronunțat.

În perioada ianuarie – iunie 2023, dinamica vânzărilor de imobile arată unele schimbări de poziție ale unor județe în top. Așa după cum era de așteptat, pe primul loc se situează detașat Bucureștiul cu 46.404 imobile vândute, urmat de Ilfov (16.166) și Brașov (15.346). Clujul a ocupat abia a șasea poziție cu cele 12.494 de imobile vândute, fiind devansat de Timiș (12.642) și Constanța (12.509). Ultimele locuri ale clasamentului sunt ocupate de Sălaj (2281), Covasna (1737), Teleorman (1531) și Olt (729).

În aceeași perioadă a anului trecut, vânzările au fost semnificativ mai mari, cu toate că pozițiile în clasament sunt cam aceleași. Pe primul loc regăsim tot Bucureștiul cu 68.176 de imobile vândute, urmat tot de Ilfov (21.805) și Brașov (17.480). Clujul a ocupat a cincea poziție cu 16.594 de imobile vândute. Pe ultimele locuri din clasament regăsim Teleorman (2511), Sălaj (2271), Covasna (2156) și Călărași (2108).

În luna iunie din acest an s-au vândut, la nivelul întregii țări, 44.419 de imobile, cu 12.780 mai puține față de luna mai. Cele mai multe vânzări de imobile au fost în București (7.253), Ilfov (3.023) și Brașov (2.247). Județele cu cele mai puține imobile vândute au fost Sălaj (267), Ialomița (253), Olt (100) și Teleorman (84).

Raportându-ne la numărul ipotecilor, la nivel național, situația pare și ea una similară, în iunie 2023 numărul a fost de 17.548, cu 3.849 mai mic față de aceiași lună a anului trecut. Cele mai multe operațiuni de acest gen s-au înregistrat în București (3.777), Ilfov (1.528) și Timiș (825). La polul opus se află județele Bistrița Năsăud (63), Harghita (58) și Sălaj (37).

Contactați cu privire la situația imobiliară din județ, majoritatea agenților imobiliari cu experiență în piață au spus că este adevărat că se confruntă de câteva luni bune cu stagnarea și chiar scăderea vânzărilor atât la imobile cât și la terenuri. Cu privire la plasarea Sălajului în topul județelor cu cele mai mici vânzări de imobile din țară, aceștia sunt de părere că județul are un număr redus de locuitori și prin urmare este de așteptat ca volumul vânzărilor să fie unul redus în ceea ce ne privește. O poziție interesantă este cea legată de clienții care nu mai sunt atrași de contractarea de credite imobiliare din cauza dobânzilor extrem de mari, în timp ce persoanele care mai dispun de bani cash stau efectiv la pândă și așteaptă să pună mâna rapid pe un chilipir. Cei care au bani, și chiar mai sunt mulți în Sălaj, așteaptă pur și simplu scăderile masive de preț vehiculate încă de la începutul anului sau pe care proprietarii, din diverse motive, sunt nevoiți sau constrânși de împrejurări să-și vândă casele mult sub prețul de vânzare. Agenții imobiliari spun că au deja în agenții liste de interesați care abia așteaptă să fie contactați de îndată ce apare oportunitatea. Totodată, inflația galopantă din România face ca cei care amână cumpărarea, deși dispun în prezent de lichidități suficiente, să fie până la urmă în pierdere, mai ales dacă intenționează o revânzare a imobilului în cauză. Cei care activează în domeniul imobiliar din județ dar și din țară spun că se așteaptă ca scăderile de preț ale imobilelor și terenurilor să fie tot mai mari începând cu începutul lunii noiembrie. Chiar și așa, prețul chiriilor rămâne unul foarte ridicat în Sălaj, cu toate că tot mai mulți chiriași spun că nu primesc în schimb condiții care să justifice prețurile mult prea umflate. De fapt ne lovim de o conjunctură de moment, apărută pe fondul abandonării intenției de creditare a tot mai multor cetățeni, aceștia fiind dispuși să mai stea o vreme în chirie, așteptând ca dobânzile la bănci să scadă până la nivelul în care să-și permită un credit pentru a putea beneficia de propria lor casă și a simți avantajele care vin la pachet cu statutul de proprietar.

 

One Thought to “Piața imobiliară este tot mai instabilă, vânzările scad tot mai mult”

  1. […] Încă de la începutul anului se aștepta ca piața imobiliară să se prăbușească, însă ea a rezistat mai bine de șase luni. Specialiștii care activează pe piața imobiliară spun că, la ora actuală, tendința este de scădere la nivelul vânzărilor de imobile și terenuri, în unele județe din țară s-au înregistrat scăderi ale vânzărilor chiar și cu 30%. Potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliar, în primele șase luni din an s-au tranzacționat 281.573 de imobile, cu 59.500 mai puține față de aceeași perioadă a anului trecut, acest… Citeste mai mult […]

Leave a Comment