Noutăți legate de permisul de conducere

Guvernul a adoptat în ședința din data de 10 august, Ordonanţa nr. 29/2023 prin care se modifică OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne. Ordonanța, care intră acum în vigoare, introduce posibilitatea restituirii permisului de conducere care a fost reţinut (ca urmare a constatării preliminare, în salivă, a prezenţei unor substanţe din categoria celor psihoactive) în baza rezultatului analizei probelor de sânge, realizate în instituţiile medico-legale autorizate. Până acum restituirea se putea face doar în baza soluţiei de clasare dispuse în faza urmăririi penale. Această procedură dura de multe ori mult prea mult, astfel că mulți șoferi profesioniști au rămas fără locurile de muncă în așteptarea rezultatului.

O altă modificare importantă, prevăzută de OG nr. 23/2023, îi privește pe cetăţenii care deţin permise de conducere eliberate de alte state, dar care nu pot fi preschimbate cu permisul românesc de conducere. De acum înainte ei se vor putea înscrie la examenul pentru obţinerea documentului românesc, fără a mai fi nevoie să urmeze şcoala de şoferi, așa cum prevedea legislaţia până în prezent. În urma dobândirii permisului de conducere românesc, permisul de conducere emis în străinătate se trimite autorităţilor din statul emitent, prin grija serviciilor publice comunitare regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, cu menţiunea că respectivul șofer a obţinut un nou permis de conducere în țara noastră. Totodată, persoanele care nu au reşedinţă sau domiciliu în România vor putea înmatricula provizoriu un vehicul, cu scopul de a-l înmatricula ulterior într-o altă ţară. Până la aprobarea OG nr. 29/2023 acest lucru era permis doar cetăţenilor care aveau reşedinţa sau domiciliul în România.

3 Thoughts to “Noutăți legate de permisul de conducere”

  1. […] Guvernul a adoptat în ședința din data de 10 august, Ordonanţa nr. 29/2023 prin care se modifică OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne. Ordonanța, care intră acum în vigoare, introduce posibilitatea restituirii permisului de conducere care a fost reţinut (ca urmare a constatării preliminare, în salivă, a prezenţei unor substanţe din categoria celor psihoactive) în baza rezultatului analizei probelor de sânge, realizate în instituţiile medico-legale autorizate. Până acum restituirea se putea face doar în baza soluţiei de clasare dispuse în faza urmăririi penale.… Citeste mai mult […]

  2. […] Guvernul a adoptat în ședința din data de 10 august, Ordonanţa nr. 29/2023 prin care se modifică OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, la propunerea Ministerului Afacerilor Interne. Ordonanța, care intră acum în vigoare, introduce posibilitatea restituirii permisului de conducere care a fost reţinut (ca urmare a constatării preliminare, în salivă, a prezenţei unor substanţe din categoria celor psihoactive) în baza rezultatului analizei probelor de sânge, realizate în instituţiile medico-legale autorizate. Până acum restituirea se putea face doar în baza soluţiei de clasare dispuse în faza urmăririi penale.…  » Mai multe detalii […]

  3. Guvernul a luat o masura importanta pentru soferii profesionisti Prin aducerea unor schimbari in OUG 195/2002, guvernul a luat o importanta masura pentru soferii profesionisti, fara de care acestia ar fi ramas fara locul de munca precum si pentru cei care vor sa-si schimbe permisul de conducere strain cu unul romanesc, eliminand astfel nevoia de a fi obligati sa schimbe permisele de conducere printr-o procedura mai complicata. Aceste schimbari sunt o binefactiune importanta pentru multi soferi si aduc un plus in reglementarile de circulatie pe drumurile publice.

Leave a Comment