Amenzi substanțiale și zeci de avertismente date în luna iulie de ITM Sălaj

În urma controalelor dispuse la agenții economici, în luna iulie, agenții Inspectoratului Teritorial de Muncă Sălaj (ITM Sălaj) au emis numeroase sancțiuni și au dat amenzi substanțiale, în conformitate cu legislația în vigoare. Controalele au fost îndreptate către relațiile de muncă și securitatea și sănătate în muncă a angajaților. Scopul acțiunilor din teren a fost acela de a depista angajatorii care folosesc munca nedeclarată, dar și a celor care încalcă alte prevederi ale legislației din domeniul relațiilor de muncă (referitoare la timpul de muncă și de odihnă, ore suplimentare, munca în repaus săptămânal și în sărbători legale etc).

Luna trecută au fost controlați un număr de 74 agenți economici, din care mai mult de jumătate (41) au fost sancționați. S-au aplicat 34 de avertismente și 7 amenzi în valoare de 46.000 lei. Corpul de control al ITM Sălaj a identificat și o persoană care muncea fără a avea încheiat contractul individual de muncă în formă scrisă. Angajatorul în cauză a fost sancționat contravențional.

De asemenea, controalele ITM Sălaj au avut în vedere și respectarea prevederilor Legii nr. 319/2006 privind securitatea și sănătatea în muncă, H.G. nr. 1425/2006 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii securităţii şi sănătăţii în muncă nr. 319/2006, precum și altor acte normative specifice din domeniu. Pornind de aici, inspectorii au verificat 35 agenți economici. S-au aplicat un număr de 30 de sancțiuni contravenționale, din care 2 amenzi în valoare de 10.000 lei și 28 de avertismente.

Luminița Elena Nemeș – inspectorul șef al instituției precizează, în comunicatul de presă recent emis, faptul că la toți angajatorii la care s-au constatat nereguli s-au emis măsuri obligatorii de remediere a neconformităților constatate. Totodată, pornind de la deficiențele constatate de agenții instituției în teren s-au aplicat și o serie de sancțiuni contravenționale și o serie de amenzi, proporționale cu gravitatea faptelor agenților economici respectivi.

One Thought to “Amenzi substanțiale și zeci de avertismente date în luna iulie de ITM Sălaj”

  1. […] În urma controalelor dispuse la agenții economici, în luna iulie, agenții Inspectoratului Teritorial de Muncă Sălaj (ITM Sălaj) au emis numeroase sancțiuni și au dat amenzi substanțiale, în conformitate cu legislația în vigoare. Controalele au fost îndreptate către relațiile de muncă și securitatea și sănătate în muncă a angajaților. Scopul acțiunilor din teren a fost acela de a depista angajatorii care folosesc munca nedeclarată, dar și a celor care încalcă alte prevederi ale legislației din domeniul relațiilor de muncă (referitoare la timpul de muncă și de odihnă, ore suplimentare, munca… Citeste mai mult […]

Leave a Comment