Promovabilitatea înregistrată la examenul de bacalaureat, sesiunea de vară, după soluţionarea contestaţiilor, a crescut în Sălaj la 42,92 la sută, faţă de cea înregistrată la afişarea primelor rezultate, de 42,51 procente. Numărul candidaţilor promovaţi în acest an este cu mult mai scăzut faţă de sesiunea de vară a bacalaureatului din 2011, când promovabilitatea a fost de 59,02 la sută.
Inspectorul şcolar general al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Gheorghe Bancea, ne-a declarat că urmare soluţionării contestaţiilor, au promovat examenul de bacalaureat încă zece candidaţi. „Dintre cele 421 de contestaţii depuse de candidaţi, doar 117 au fost admise. Astfel, dintre cele soluţionate, pentru 58 de lucrări nota a fost majorată, în timp ce 59 de lucrări au fost notate mai slab decât la prima corectare. Doar zece candidaţi au promovat, însă, examenul de bacalaureat în urma reevaluării lucrărilor. Promovabilitatea a crescut, astfel, la 42,92 la sută, cu 0,41 procente mai mult decât la primele rezultate”, a declarat inspectorul şcolar.
Potrivit acestuia, în urma soluţionării contestaţiilor au fost semnalate diferenţe mai mari de 1,50 puncte faţă de notarea iniţială, limita maximă admisă la contestaţii prin regulamentul de desfăşurare şi organizare a bacalaureatului. „Avem un număr de 15 lucrări la care nota de la prima corectare este mai mică sau mai mare, după caz, cu 1,50 puncte. Astfel, a fost nevoie de constituirea unei a treia comisii pentru reevaluarea lucrărilor”, ne-a spus Gheorghe Bancea.
Inspectorul şcolar a mai spus că va demara cercetări pentru identificarea profesorilor care au corectat greşit lucrările şi va lua măsurile impuse de metodologie. „Spre exemplu, un candidat la proba de limba maghiară a fost notat iniţial cu 6,80, la contestaţie primind nota 8,70. Dată fiind diferenţa mare de punctaj, lucrarea a fost recorectată de o a treia comisie, care a notat candidatul cu 8,10”, a afirmat Bancea.
Potrivit acestuia, dintre contestaţiile la care au fost descoperite diferenţe mai mari de 1,5 puncte, patru au fost la Limba şi literatura română, opt la limba maghiară, şi câte una la disciplinele matematică, anatomie şi geografie. Bancea nu ne-a putut spune dacă lucrările la care au fost constatate asemenea diferenţe mari de punctaj sunt de la unul sau mai multe centre de corectare.
Pe de altă parte, inspectorul şcolar general adjunct al ISJ Sălaj, Maria Pop, ne-a declarat că se vor lua măsuri pentru candidaţii care vor participa la sesiunea din toamnă a bacalaureatului. „Pentru creşterea promovabilităţii la sesiunea din toamnă a bacalaureatului, se vor face pregătiri suplimentare cu candidaţii nepromovaţi în sesiunile anterioare. De asemenea, se va avea în vedere, pentru viitor, ca subiectele de examen să fie diferenţiate în funcţie de profilul şi specializarea candidaţilor, astfel încât să fie pentru nivelul de pregătire al fiecărui candidat”, a afirmat Maria Pop.
Dintre cei 2.558 de absolvenţi de liceu înscrişi la bacalaureat, 2.386 au fost examinaţi, 167 au fost absenţi iar cinci au fost eliminaţi. Promovabilitatea la sesiunea de bacalaureat, înainte de contestaţii, a fost de 42,51 la sută. Mai precis, din candidaţii prezenţi la probele de examen, doar 1.016 au obţinut medii peste 6 la bacalaureat.