Ai rămas fără permis de conducere?
Iată ce trebuie să faci pentru a redobândi carnetul de șofer rapid și eficient
Ridicarea permisului de conducere este o măsură de siguranță pe care autoritățile o aplică celor care încalcă legea la volan. Chiar dacă pare o măsură dură și mulți șoferi se simt nedreptățiți atunci când trec printr-o astfel de experiență, cea mai bună strategie pentru a trece rapid peste eveniment este să ne asumăm greșeala și să încercăm să remediem comportamentul respectiv pe viitor.
Permisul de șofer poate fi suspendat între 30 și 90 de zile, în funcție de gravitatea faptei care a dus la această decizie. Ulterior, există două variante care duc la recuperarea carnetului: fie aștepți să treacă perioada respectivă și îți recuperezi carnetul la final, fie faci o cerere specială care îți permite, în anumite condiții, să dai un examen de redobândire a permisului mai devreme. Dacă ai ales a doua variantă, nu uita să te pregătești pentru examen cu ajutorul unor chestionare auto.
Cine poate susține examenul de redobândire a permisului de conducere?
Cei mai mulți șoferi care ajung în situația de a avea permisul suspendat au dreptul să formuleze această cerere specială care le permite să își reducă perioada de „pedeapsă”. Din anul 2022, spre deosebire de anii anteriori, șoferii pot reduce perioada doar cu maxim o treime din total.
Evident, există și excepții de la regulă. Sunt anumite situații care duc la suspendarea permisului fără drept de redobândire în perioada respectivă:
- orice șofer care a strâns 15 puncte de penalizare în ultimele 12 luni;
- orice șofer aflat sub influența băuturilor alcoolice în momentul în care a fost implicat într-un accident rutier;
- orice șofer care nu a oprit autovehiculul la trecerea la nivel cu calea ferată în momentul în care barierele de protecție erau coborâte sau în curs de coborâre;
Ce trebuie să faci pentru examenul de redobândire a carnetului de șofer?
În cazul în care nu te regăsești în situațiile care nu își permit participarea la examenul de redobândire a carnetului de șofer, trebuie să pregătești un dosar cu acte clasice care îți va permite înscrierea și susținerea testului și să plătești taxa de concurs.
Dosarul pentru înscriere la examenul de redobândire a permisului cuprinde următoarele acte: cererea pentru reducerea perioadei de suspendare, cartea de identitate (original și copie), copia dovezii de conducere primită de la agentul de poliție în momentul suspendării permisului, copia pocesului verbal de constatare, dovada plății amenzii, avizul psihologic (original și copie), precum și o adeverință de la medicul de familie.
În ce constă examenul de redobândire a permisului de conducere?
Examenul constă într-un set de 15 întrebări de tip grilă cu 3 variante de răspuns, dintre care o singură variantă este cea corectă. Participanții au la dispoziție 20 de minute pentru a finaliza testul, iar pentru a primi înapoi carnetul de conducere trebuie să rezolve corect cel puțin 13 întrebări.
Cum te poți pregăti pentru examenul de redobândire?
Fiecare persoană are propriu mod și ritm de învățare, dar un șofer care cunoaște regulile de circulație nu are nevoie de meditații și pregătire intensă pentru a da examenul de redobândire a permisului de conducere. Problema apare în ceea ce privește emoțiile examenului în sine, mai mult decât necunoașterea materiei de concurs.
Poți simula atmosfera de examen prin intermediul chestionarelor de pregătire de pe site-ul nostru de specialitate. Interfața este tot timpul prietenoasă și reproduce, în cea mai mare măsură, programul pe care vei susține și examenul propriu-zis. În doar câteva zile vei reuși să înveți cum să îți controlezi emoțiile și te vei motiva suficient de mult încât să mergi relaxat la test.
Pentru șoferi, mai mult decât pentru alți participanți la trafic, evenimentele mai puțin plăcute trebuie să reprezinte un prilej de analiză a comportamentului și de rectificare a obiceiurilor periculoase. Suspendarea permisului de conducere este o măsură dură, implementată doar pentru abateri grave de la regulile de circulație.
Chiar și așa, fiecare dintre noi merită o șansă să demonstreze că a învățat o lecție prețioasă în urma evenimentelor mai puțin plăcute. Examenul de redobândire a permisului permite șoferilor mai puțin disciplinați să demonstreze că au învățat lecția de siguranță pe drumurile publice și să își recupereze dreptul de a conduce un autovehicul în cel mai scurt timp.