Acuzaţi de contrabandă cu peste 127.000 de pachete de ţigări şi condamnaţi la închisoare cu suspendare. Aceasta este decizia judecătorilor sălăjeni, dată în cazul celor şase membri ai grupului infracţional din judeţele Sălaj, Satu Mare şi Maramureş, trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală. Cercetaţi în stare de libertate pe parcursul procesului, contrabandiştii au stat o zi în spatele gratiilor, cât au fost reţinuţi de poliţişti. Pe de altă parte, inculpaţii vor trebui să plătească statului român prejudiciul total cauzat, care se ridică la valoarea de peste 327.000 de lei.
Cel mai stufos caz de contrabandă cu ţigări a ajuns la sfârşit. Cei şase membri ai grupului infracţional, provenind din judeţele Sălaj, Satu Mare şi Maramureş, au fost trimişi în judecată pentru săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală, după ce au fost prinşi de oamenii legii, în urmă cu aproape 2 ani, cu peste 127.000 de pachete de ţigări de contrabandă, estimate la valoarea de peste 1,2 milioane de lei.
Din cercetările efectuate, ţigările erau introduse în ţară de un sătmărean, care le depozita într-o anumită locaţie din judeţul Satu Mare, unde a fost găsită şi cea mai mare cantitate de ţigări de contrabandă, de unde erau distribuite şi în celelalte judeţe, pentru a fi vândute în diferite locaţii: la colţul străzii şi în pieţe, ba chiar şi în unităţi comerciale.
Toţi, lăsaţi în libertate
Deşi este considerat cel mai de amploare caz de contrabandă cu ţigări descoperit la nivelul Sălajului, inculpaţii au primit doar pedepse la închisoare cu suspendare. Potrivit soluţiei postate pe site-ul Tribunalului Sălaj, în dosar au fost acuzaţi pentru infracţiunea de evaziune fiscală următorii: Gheorghe Rostaş, Andrei Erdei, Mugurel Grebănar, Rozalia Dobai, Mariana Erdei şi Vaszi Janos.
Potrivit soluţiei date de instanţă, inculpatul Gheorghe Rostaş, a fost condamnat la de 2 ani de închisoare pentru comiterea infracţiunilor de evaziune fiscală (ascunderea sursei impozabile) şi de deţinere a bunurilor ce trebuie plasate sub regim vamal, cunoscând că acestea provin din contrabandă. Instanţa a dispus, însă, suspendarea executării pedepsei aplicate inculpatului sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 4 ani.
În cazul inculpatului Andrei Erdei, acesta a fost condamnat la pedeapsa de 1 an şi patru luni de închisoare pentru comiterea infracţiunii de deţinere a bunurilor ce trebuie plasate sub regim vamal, cunoscând că acestea provin din contrabandă. Instanţa a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 4 ani şi şase luni.
Mugurel Grebănar a primit o condamnare la 3 ani de închisoare pentru comiterea infracţiunii de evaziune fiscală (ascunderea sursei impozabile), judecătorii dispunând suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 5 ani.
În cazul celor trei, instanţa a dispus şi măsuri complementare, printre care şi interzicerea, pe o durată de 2 ani după terminarea executării pedepsei principale, în cazul lui Gheorghe Rostaş, respectiv 3 ani pentru Andrei Erdei şi Mugurel Grebănar, a dreptului de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, precum şi dreptul de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat. Rostaş şi Grebănar au făcut recurs la Curtea de Apel Cluj, magistraţii admiţând cererea şi dispunând suspendarea condiţionată a executării pedepselor pe durata termenului de încercare de 2 ani plus pedepsele aplicate, respectiv o sentinţă şi mai blândă.
Inculpatele Rozalia Dobai şi Mariana Erdei au fost condamnate, fiecare, la câte o pedeapsă de opt luni de închisoare pentru comiterea infracţiunii de deţinere, în afara antrepozitului fiscal, a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător, peste limita a 10.000 de ţigarete. S-a dispus suspendarea executării pedepselor aplicate sub supraveghere, pe durata unui termen de încercare de 3 ani şi şase luni, pentru ambele inculpate.
Instanţa a condamnat pe inculpatul Vaszi Janos la pedeapsa de zece luni închisoare, pentru comiterea infracţiunii de deţinere, în afara antrepozitului fiscal, a produselor accizabile supuse marcării, fără a fi marcate sau marcate necorespunzător, peste limita a 10.000 de ţigarete, dispunând suspendarea executării pedepsei pe durata unui termen de încercare de 3 ani şi zece luni.
Verdictul în acest dosar a fost dat la finele anului trecut, când s-a deschis un nou proces pe rolul instanţei de judecată, pentru recuperarea prejudiciului cauzat statului român.
Obligaţi la despăgubiri de peste 327.000 de lei
Deşi au scăpat de ani grei după gratii, cei şase inculpaţi au fost acţionaţi în instanţă de către Ministerul Economiei şi Finanţelor – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Autoritatea Naţională a Vămilor – Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj. De această dată, contrabandiştii nu au scăpat „de pedeapsă”. Instanţa de judecată a admis acţiunea civilă formulată recurent şi a obligat inculpaţii la plata unor sume care ajung la valoarea totală de peste 327.000 de lei.
Mai precis, inculpatul Gheorghe Rostaş va trebui să plătească suma de 59.096 de lei, la care se adaugă majorările de întârziere şi penalităţile aferente, calculate până la data executării integrale a obligaţiei bugetare, reprezentând prejudiciul cauzat prin săvârşirea infracţiunilor reţinute în sarcina sa. Andrei Erdei a fost obligat de instanţă la plata sumei de 89.608 lei, la care se adaugă majorările de întârziere şi penalităţile aferente. Cea mai mare sumă pe care va trebui să o achite în acest dosar a fost pusă în seama inculpatului Mugurel Grebănar, valoarea de restituit fiind de 107.787 lei, la care se adaugă majorările de întârziere şi penalităţile aferente, calculate până la data executării integrale a obligaţiei bugetare.
De asemenea, instanţa a obligat prin sentinţă pe inculpatele Rozalia Dobai şi Mariana Erdei, în solidar, la plata sumei de 37.779 lei, şi pe inculpatul Vaszi Janos la plata sumei de 33.499 de lei, la care se adaugă majorările de întârziere şi penalităţile aferente, reprezentând prejudiciul cauzat prin săvârşirea infracţiunilor reţinute în sarcina acestora.
Sechestru pe bunurile inculpaţilor
Fără a pune la socoteală dobânzile aferente sumelor de recuperat, valoarea totală a prejudiciului este de 327.769 lei. Însă, în niciunul dintre aceste cazuri, prejudiciul nu fost recuperat până la pronunţarea sentinţei de către Ministerul Economiei şi Finanţelor – Agenţia Naţională de Administrare Fiscală – Autoritatea Naţională a Vămilor – Direcţia Regională pentru Accize şi Operaţiuni Vamale Cluj.
Astfel, instanţa a dispus, în vederea reparării pagubelor, măsura asiguratorie a sechestrului asupra bunurilor mobile şi imobile aparţinând inculpaţilor Gheorghe Rostaş, Mugurel Grebănar şi Mariana Erdei, până la concurenţa valorii pagubelor cauzate, măsuri ce vor fi aduse la îndeplinire prin organele proprii de executare ale părţii civile.
În cazul celorlalţi trei inculpaţi, respectiv Rozalia Dobai, Andrei Erdei şi Vaszi Janos, nu au fost identificate bunuri care să poată face obiectul sechestrului asigurator.
Ţigările erau ascunse în maşini
Reamintim că, la începutul lunii octombrie a anului 2010, după şase luni de investigaţii, peste 150 de lucrători din cadrul Poliţiei, Jandarmeriei şi din cadrul Compartimentului de Crimă Organizată, împreună cu procurorii au desfăşurat 23 de percheziţii domiciliare în cele trei judeţe menţionate anterior.
În urma acţiunii, au fost confiscate 127.436 de pachete de ţigări (peste 2,5 milioane de ţigarete) de provenienţă Ucraina, Rusia şi Duty Free, estimate la valoare de peste 1,2 milioane de lei. Ţigările respective au fost găsite în mijloace de transport, fapt pentru care s-a dispus ridicarea acestora, şi anume: o autoutilitară marca Ford Transit, o remorcă acoperită şi o autoutilitară Mercedes Sprinter, toate acestea având locuri special amenajate pentru camuflarea ţigărilor. De asemenea, au fost confiscate şi alte bunuri, precum 525 de litri de alcool rafinat şi 124 de litri de lichior, posibil contrafăcut, 56.200 de lei şi 970 de euro, o armă cu aer comprimat deţinută ilegal, o sabie tip ninja şi înscrisuri privind sume de bani pe care învinuiţii le aveau de încasat ca urmare a distribuirii ţigărilor.
De asemenea, şapte persoane din judeţele Sălaj, Satu Mare şi Maramureş au fost reţinute şi depuse în Centrul de Reţinere şi Arestare Preventivă Sălaj. Au fost prezentate de procurorii de caz instanţei de judecată cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile, însă judecătorii au respins cererea.
Captură record de ţigări de contrabandă
Captura celor peste 120.000 de pachete de ţigări este considerată una dintre cele mai mari descoperită în judeţul Sălaj. „Ca şi amploare, am considerat că aceasta ar una din cele mai mari capturi, dacă ne referim cel puţin la judeţe de interior, şi anume exceptând cazurile de la Poliţia de Frontieră unde sunt depistate cantităţi impresionante de ţigări de contrandă importate. Însă, la nivelul judeţului, este cea mai mare captură de ţigări de contrabandă”, a precizat, la data prinderii contrabandiştilor, inspectorul şef al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Sălaj, comisar şef Iosif Ghiurca.
Potrivit acestuia, pentru depistarea şi prinderea grupului infracţional de contrabandă cu ţigări au fost implicate mai multe forţe. La nivelul celor trei judeţe a fost constituit un grup de lucru operaţional pentru gestionarea problemei evaziunii fiscale şi a contrabandei cu ţigări, respectiv lucrători din cadrul IPJ Sălaj, ai Parchetului de pe lângă Tribunalul Sălaj, Garda Financiară, Vama, Agenţia Naţională de Administrare Fiscală, Serviciul de Informaţie şi Protecţie Internă, lucrătorii din cadrul Compartimentului de Crimă Organizată şi Poliţia Transporturi Feroviare.
Mihaela Oprea
ghiurco pe o mana cu contrabandisti…
asa se explica condamnarile cu suspendare