Cu munți care îți taie respirația, plaje aurii și o istorie incredibilă, Bulgaria este destinația perfectă pentru următoarea dumneavoastră aventură europeană, fie că ești în căutarea zăpezii, a soarelui sau a ceva mai cultural.
Cu toate acestea, este important să conștientizați cum diferă legislația bulgară privind șofatul față de alte țări înainte de a porni la drum.
Pentru a vă ajuta să vă faceți călătoria cât mai sigură și mai rentabilă posibil, am alcătuit un ghid cu tot ceea ce trebuie să știți înainte de a pleca, de la documentele necesare la regulile de circulație.
Documente pentru a conduce în Bulgaria
- Un permis de conducere valabil și complet (trebuie să aveți cel puțin 18 ani);
- Certificatul de asigurare auto;
- Documentul de înmatriculare V5 pentru mașina proprie sau actele mașinii închiriate pentru o mașină închiriată.
Sfaturi de condus
1. Bulgarii conduc pe dreapta
Dacă proveniți dintr-o țară în care se conduce pe partea stângă a drumului, este o idee bună să vă testați pe o stradă laterală înainte de a vă aventura în trafic
2. Cumpărați-vă o vinietă
Deși nu trebuie să plătiți taxe de drum pe autostrăzi, trebuie să cumpărați o vinietă pentru a putea circula pe aceste drumuri. Vinietele sunt disponibile pentru o zi (tranzit), o săptămână, o lună sau un an, aceasta din urmă costând în prezent 50 de euro. Acestea pot fi cumpărate la trecerea frontierei Bulgaria-România, în benzinării, în oficiile poștale sau online. Patrulele de trafic verifică dacă există viniete pe șosea, mai ales dacă conduceți o mașină străină.
3. Există drumuri proaste
Calitatea străzilor din oraș, a drumurilor principale este departe de a fi perfectă, cu gropi peste tot. Conduceți cu atenție și fiți cu ochii pe șoferul din fața dumneavoastră pentru a evita accidentele.
4. Unele autostrăzi traversează țara și sunt cel mai rapid mod de a călători
Autostrada Trakia traversează țara de la vest la est, de la capitala Sofia, trecând prin marile orașe Pazardzhik, Plovdiv, Stara Zagora, Sliven, Yambol și orașul de la malul mării Burgas. Autostrada Struma leagă Sofia de Grecia. Autostrada Hemus leagă Sofia și Varna, principalul oraș de pe coasta nordică a Mării Negre. Totuși, această autostradă este neterminată și se întinde pe doar 160 din cei 430 km. În timpul verii, este de obicei o rută aglomerată, cu mult trafic și accidente în partea sa cea mai îngustă. Autostrada Maritsa se ramifică din autostrada Trakia și se termină la granița cu Turcia.
5. Bulgarii conduc agresiv
Conducerea agresivă este o plăcere vinovată în care bulgarii adoră să se complacă. Așteptați-vă la schimbări bruște și riscante de bandă, inclusiv de pe partea dreaptă, la șoferi din spatele dumneavoastră care își aprind farurile pentru a vă scoate de pe banda lor, la claxoane etc. Nu vă implicați în certuri pe șosea, deoarece în ultimii doi ani au avut loc câteva bătăi rutiere notorii care s-au soldat cu oase rupte și mașini sparte cu ciocanul.
6. Trebuie să plătiți parcarea în centrul orașului
Toate orașele mari au sisteme de parcare cu plată. De obicei, există o persoană la care o puteți plăti sau, alternativ, puteți trimite un SMS.
7. Este posibil ca drumurile să fie acoperite de zăpadă și gheață
Deși drumurile principale sunt, de obicei, curate, străzile laterale și drumurile secundare tind să fie în stare proastă toată iarna. Dacă intenționați să conduceți în Bulgaria în timpul iernii, acordați mai mult timp decât de obicei, deoarece blocajele în trafic sunt frecvente.
Alte lucruri de luat în considerare
- Limitele de viteză în Bulgaria variază în funcție de drum. În zonele construite, limita pentru autoturisme este de 50 km/h, în timp ce în afara acestor zone limita este de 90 km/h. Pe autostrăzi, limita este de 130 km/h sau 140 km/h, în funcție de semnalizarea locală.
- Ecusoanele pentru persoane cu handicap străine sunt recunoscute în Bulgaria și trebuie să fie plasate în interiorul parbrizului vehiculului.
- Benzina și motorina sunt ușor de găsit în orașele mari și de-a lungul rutelor principale, iar unele stații sunt deschise 24 de ore din 24. Nu folosiți pompele roșii de la benzinării, deoarece acestea sunt rezervate vehiculelor de service.
- În caz de urgență, sunați la 112 – Iată o informație foarte importantă; puteți suna la 112 de oriunde din Europa și un operator vă va pune în legătură cu un serviciu de urgență din țara pe care o vizitați. Operatorii vă pot răspunde la apel în limba lor maternă, în engleză sau în franceză.
Dacă țineți cont de sfaturile menționate anterior, atunci nu aveți de ce să vă faceți griji. Tot ce trebuie să faceți e să vă bucurați de vacanță, dar să nu uitați, totuși, să fiți prudent.
[…] Cu munți care îți taie respirația, plaje aurii și o istorie incredibilă, Bulgaria este destinația perfectă pentru următoarea dumneavoastră aventură europeană, fie că ești în căutarea zăpezii, a soarelui sau a ceva mai cultural. Cu toate acestea, este important să conștientizați cum diferă legislația bulgară privind șofatul față de alte țări înainte de a porni la drum. Pentru a vă ajuta să vă faceți călătoria cât mai sigură și mai rentabilă posibil, am alcătuit un ghid cu tot ceea ce trebuie să știți înainte de a pleca, de la documentele… Citeste mai mult […]
[…] Cu munți care îți taie respirația, plaje aurii și o istorie incredibilă, Bulgaria este destinația perfectă pentru următoarea dumneavoastră aventură europeană, fie că ești în căutarea zăpezii, a soarelui sau a ceva mai cultural. Cu toate acestea, este important să conștientizați cum diferă legislația bulgară privind șofatul față de alte țări înainte de a porni la drum. Pentru a vă ajuta să vă faceți călătoria cât mai sigură și mai rentabilă posibil, am alcătuit un ghid cu tot ceea ce trebuie să știți înainte de a pleca, » Mai multe detalii […]