Sălajul se numără printre județele unde calitatea apei subterane lasă de dorit, iar o cauză este numărul mare de sălăjeni care își deversează dejecțiile în șanțurile din fața porții sau în pârâul de la capătul grădinii. Situația a fost dezbătută ieri în ședința Comisiei de Dialog Social. Reprezentanții Gărzii de Mediu și Sistemului de Gospodărire a Apelor Sălaj au anunțat că există localități unde funcționează rețele locale de canalizare și salubrizare, dar, chiar și în aceste condiții, mulți își deversează dejecțiile și își aruncă gunoaiele la capătul grădinii, pe malul apei sau în șanțurile de la poartă.
Astfel de probleme sunt semnalate și în Zalău și Crișeni. Adela Riza, comisar în cadrul Gărzii de Mediu Sălaj, a explicat că sunt tot mai multe sesizări cu privire la asemenea cazuri de deversare a dejecțiilor în șanțuri sau alte locuri neautorizate. Desigur, fecalele și urina ajung în pământ, iar apoi ne întrebăm de ce calitatea apei lasă de dorit în tot mai multe zone din județ. Adela Riza a arătat că au fost aplicate nenumărate amenzi inclusiv persoanelor fizice, au fost întocmite chiar și dosare penale, dar degeaba. Sunt localități unde sunt aplicate amenzi, iar după o lună, problemele reapar. Totul ține de educație, dar educația trebuie aplicată mai nou prin avertismente și amenzi. Oficialul Gărzii de Mediu a atras atenția că urmează intensificarea controalelor în orașe și comune, iar primăriile vor trebui să dețină un registru foarte clar cu gospodăriile racordate la rețele de canalizare și la servicii de salubrizare, totul din dorința de a avea un control mai bun asupra situației din teren. Dar, din păcate, Garda de Mediu Sălaj are doar opt angajați, iar volumul de muncă este tot mai mare. Probleme mari sunt și pe râurile din județ. Prezent la dezbateri, Laurențiu Ghiuruțan, reprezentant sindical, a spus că există cursuri de apă în care sunt aruncate gunoaie chiar și de către cei care sunt abonați la servicii de salubrizare. La discuții a participat și Gabriela Spinean din partea Sistemului de Gospodărire a Apelor Sălaj, aceasta explicând că apa din subteranul Sălajului este afectată tocmai de comportamentul uman impropriu.
[…] Sălajul se numără printre județele unde calitatea apei subterane lasă de dorit, iar o cauză este numărul mare de sălăjeni care își deversează dejecțiile în șanțurile din fața porții sau în pârâul de la capătul grădinii. Situația a fost dezbătută astăzi în ședința Comisiei de Dialog Social. Reprezentanții Gărzii de Mediu și Sistemului de Gospodărire a Apelor Sălaj au anunțat că există localități unde funcționează rețele locale de canalizare și salubrizare, dar, chiar și în aceste condiții, mulți își deversează dejecțiile și își aruncă gunoaiele la capătul grădinii, pe malul… Citeste mai mult […]
Duamne feri sa vin dl Giana Hari Florin in Salaj