E nevoie de tot mai mulți bani la bugetul de stat, chiar nu mai ajung. În ciuda problemelor care se știau oricum până la această dată, vara asta se adună pe bandă rulantă protestele din partea bugetarilor nemulțumiți. Liderii sindicali sunt tot mai vocali. Revendicările sunt legate, în cea mai mare parte, de nivelul mult prea mic al salariului angajaților din instituțiile de stat. Clar că nimeni nu vorbește și nu se raportează la nivelul lor de performanță și evident că de un audit în acest sens nici nu se pune problema. Este chiar interesant că liderii de sindicat spun că nu se poate face performanță cu angajați nemotivați, angajați care își cer în masă transferurile de la o instituție la alta. De cele mai multe ori, posturile scoase la concurs în instituțiile bugetare acum nu mai sunt brusc atractive. Inflația topește mult prea repede veniturile din portofele.
Este realmente interesant faptul că, acum o vreme, angajații din mediul privat au migrat în masă către posturile de la stat care, cândva, erau atât de bine remunerate. Și uite așa, încetul cu încetul, ne-am trezit cu un număr de angajați la stat, cu mult peste nevoile statului. S-au creat și s-au inventat tot felul de instituții, birouri, cabinete. S-au inventat chiar și funcții și profesii noi. Acum situația este cu atât mai rău, în condițiile în care angajații de la stat, profund nemulțumiți de condițiile de lucru și de salariul pe care-l iau lunar, nu se mai pot întoarce nici măcar de unde au plecat, în mediul privat. Împovărat cu tot mai multe taxe și impozite pe te miri ce, mediul privat strânge și el puternic rândurile, apar tot mai frecvent concedieri chiar și în rândul marilor firme iar micii antreprenori se văd nevoiți peste noapte să-și închidă brusc visul de a fi patron în propria țară. Oare statul va mai putea suporta un val de șomeri în masă? Vor fi guveranții de acord să fie martorii unui nou val de migrări ale celor care-și văd viitorul doar departe de țara care i-a crescut, învățat și format? Chiar interesează oare pe cineva că, în vitorul apropiat, vom deveni țara cu mult prea mulți pensionari și mult prea puțini angajați? În condițiile în care știm cu toții că pensia este un drept garantat de stat, cine le va plăti atunci pensia celor care au muncit o viață întreagă pentru viitorul și progresul acestei țări?
Ca o soluție de moment, pentru a redresa gaura neagră din actualul buget de stat, Banca Națională a României (BNR) a revenit în atenția guvernanților cu propunerea ca bugetarii să lucreze doar câte patru zile lucrătoare și astfel și salariile lor vor fi, în consecință, mult mai mici. Și așa statul ar face economie de niște bani, mult prea puțini desigur. Interesant ar fi să aflăm ce impact va produce în sistem dacă această soluție s-ar aplica în practică. Oare ar mai rămâne cineva angajat în sistemul de stat? În condițiile în care liderii blocurilor sindicale ne spun că angajații care mai lucrează astăzi la stat se confruntă cu un volum de muncă mult prea mare, ei preluând atribuțiilor cdelor care au părăsit deja sistemul, oare ce s-ar întîmpla în instituțiile statului dacă angajații ar ajunge să lucreze doar câte patru zile pe săptămână? Analiștii economici spun că, la nivel de țară, noi avem particularitățile noastre și nu orice model de afară se poate aplica cu succes și aici. În plus, la noi birocrația este mult prea mare, sistemul de lucru e unul mult prea stufos și alambicat, ceea ce constituie desigur o frână evidentă în calea performanței instituțiilor bugetare. Economiștii spun că dacă deficitul bugetar se va mări, cu mult peste estimări, acest lucru riscă să aducă FMI-ul în țară, ceea ce va duce desigur la un nou val de taxe și impozite, pe care evident că le vor suporta, cu vârf și îndesat, atât mediul privat cât și cetățenii. Soluția ar fi să găsim, cât mai repede, acele soluții parctice concrete prin care să ne împrumutăm tot mai puțin, dar asta nu pare să se numere printre prioritățile din agenda celor care ne conduc.
[…] E nevoie de tot mai mulți bani la bugetul de stat, chiar nu mai ajung. În ciuda problemelor care se știau oricum până la această dată, vara asta se adună pe bandă rulantă protestele din partea bugetarilor nemulțumiți. Liderii sindicali sunt tot mai vocali. Revendicările sunt legate, în cea mai mare parte, de nivelul mult prea mic al salariului angajaților din instituțiile de stat. Clar că nimeni nu vorbește și nu se raportează la nivelul lor de performanță și evident că de un audit în acest sens nici nu se… Citeste mai mult […]
[…] E nevoie de tot mai mulți bani la bugetul de stat, chiar nu mai ajung. În ciuda problemelor care se știau oricum până la această dată, vara asta se adună pe bandă rulantă protestele din partea bugetarilor nemulțumiți. Liderii sindicali sunt tot mai vocali. Revendicările sunt legate, în cea mai mare parte, de nivelul mult prea mic al salariului angajaților din instituțiile de stat. Clar că nimeni nu vorbește și nu se raportează la nivelul lor de performanță și evident că de un audit în acest sens nici nu se… » Mai multe detalii […]
De unde puii mei o tot scoateti pe aia cu angajatii la stat care,de nemultumiti ce sunt, vor sa mearga in privat ? Io n-am vazut caine plecand din fata macelariei numai batut.Da-ne si noua niste nume d-na Alexandra Rosu.sau mai bine lasa-ne !