Reconstrucţia blocului E24 din cartierul Dumbrava Nord se desfăşoară în ritm alert, imobilul fiind ridicat deja până la nivelul trei. Chiar dacă finalizarea construcţiei ar putea marca în viaţa familiilor afectate de explozia din 14 septembrie 2007 un nou început, trauma suferită de acestea va fi de neşters.
În primăvara acestui an, a început reconstrucţia blocului E24 pe vechiul amplasament al imobilului care în dimineaţa zilei de 14 septembrie 2007 a explodat din cauza unei acumulări de gaze. Startul construcţiei s-a dat după obţinerea autorizaţiilor şi avizelor necesare. Lucrarea este achitată de locatari, din banii primiţi de la distribuitorul de gaz E-ON şi din contribuţii proprii, mai ales din credite bancare. Costul unui apartament, aşa cum am aflat de la Valeria Barna, fost locatar al imobilului, este de 26.000 de euro. Blocul va fi refăcut la fel ca înainte de explozie, va avea 19 apartamente şi o garsonieră la parter (unde era uscătorul). Interlocutorul nostru a fost de părere că trei sau patru foşti proprietari nu-i vor mai fi vecini, pentru că, ori şi-au cumpărat deja o casă sau un apartament, ori se mută cu copiii. Apartamentele care rămân libere vor fi vândute de constructor, aşa cum s-a convenit la nivelul asociaţiei de locatari. Lucrările sunt executate de firma SC House Divin SRL, căreia viitorii proprietari îi achită contravaloarea execuţiilor, pe stadiu de lucrări finalizate.
În mai puţin de un an, vor sta în casele lor
Termenul de predare al viitoarelor locuinţe a fost stabilit pentru luna aprilie 2013. Până atunci, familiile afectate de explozia din 14 septembrie 2007 mai au de stat în chirie. „Am făcut acest pas, de a demara lucrările de construcţie pentru că ne-am săturat de statul în chirie. Sunt cinci ani de când locuim într-un bloc de locuinţe de necesitate. Din păcate, şi pentru aceste spaţii avem contract doar până în decembrie 2012. S-au făcut demersuri cu sprijinul Primăriei Zalău şi a Consiliului Judeţean Sălaj pentru a ni se prelungi contractele de închiriere şi acum aşteptăm răspunsul Guvernului. Am mai avea nevoie, din decembrie, de încă şase luni de găzduire până când blocul nostru va fi gata”, a spus Valeria Barna.
O traumă pentru toată viaţa
Familiile din blocul E24 sunt nemulţumite de faptul că au fost umilite prin suma infimă care li s-a acordat ca despăgubire pentru daune morale. „Ce ni s-a întâmplat este o traumă care ne-a marcat pentru tot restul vieţii. Noi ne-am străduit să rămânem în limitele normalului, să ne vedem de treabă şi de vieţile noastre. În instanţă s-a stabilit să primim drept daune morale 2.000 de euro, care s-a considerat că sunt suficienţi pentru a ne reveni. Aceşti bani s-au alocat după 5 ani de stat în chirie şi după traume psihologice de neimaginat”, a afirmat Valeria Barna. Aceasta a mai dezvăluit că pe tot parcursul procesului, „am avut senzaţia că noi suntem inculpaţii”. În plus, fosta locatară din E24 susţine că nu s-a primit onorariul de 5 la sută din valoarea totală a despăgubirilor, numit şi onorariu de excelenţă pentru avocaţii părţii vătămate. Aşa că zălăuanii vor fi nevoiţi să facă din nou apel la ajutorul instanţelor pentru a li se face dreptate.
Adela Farkas