Locuri berechet în licee, pentru absolvenţii de gimnaziu

Cei aproximativ 2.100 de absolvenţi ai şcolilor gimnaziale sălăjene, care au susţinut evaluarea naţională, au locuri suficiente pentru a fi admişi la unităţile liceale din judeţ. Numărul absolvenţilor este cu aproximativ 500 de locuri mai mic decât numărul locurilor disponibile în licee. Condiţia pentru admiterea elevilor este ca aceştia să-şi fi trecut suficiente opţiuni pe formularele de înscrieri.
Potrivit informaţiilor furnizate de inspectorul şcolar general şcolar al Inspectoratului Şcolar Judeţean Sălaj, Gheorghe Bancea, la nivelul judeţului, sunt disponibile pentru absolvenţii de gimnaziu 2.604 de locuri la licee, respectiv 93 de clase. Dintre acestea, 2.436 de locuri sunt pentru învăţământul de zi, 140 de locuri sunt pentru forma de învăţământ frecvenţă redusă şi 28 la seral.
Media de admitere la liceu este calculată ca media aritmetică între rezultatul la testarea naţională şi media generală de absolvire a claselor gimnaziale. Astfel, cinci candidaţi ştiu deja că vor obţine locul dorit la liceu, având media de admitere 10 „curat”. Un al şaselea candidat cu media 10 la evaluarea naţională are şansa de a alege orice liceu, având media de admitere la liceu 9,99.
Un număr de 333 de elevi au medii de peste 9, în timp ce 494 vor participa la admitere cu medii între 8 şi 8,99. Majoritatea candidaţilor au, însă, medii de admitere la liceu cuprinse între 5 şi 7,99. Pe de altă parte, sunt elevi care vor concura pentru locurile din licee cu medii între 3,36, cea mai mică medie de admitere, şi 4,99. Însă, indiferent de media obţinută, orice elev care s-a prezentat la evaluarea naţională are dreptul să participe la admiterea computerizată. Admiterea se face computerizat, pe baza mediilor şi a opţiunilor bifate în fişa de înscriere.
Repartizarea computerizată în învăţământul liceal de stat a absolvenţilor de gimnaziu va avea loc în 14 iulie. Listele cu candidaţii repartizaţi, dar şi cele cu locurile rămase disponibile vor fi afişate la nivelul unităţilor şcolare gimnaziale în 15 iulie, urmând ca în 16 iulie să fie afişate şi la la sediul unităţilor la care au fost repartizaţi. Între 16 şi 26 iulie, se vor depune dosarele de înscriere la şcolile la care candidaţii au fost repartizaţi.
În cea de-a doua etapă de înscrieri la liceu, care va avea loc între 16 şi 30 iulie, vor putea participa cei 77 de candidaţi care au lipsit de la probele evaluării naţionale. Pentru departajarea acestora se va ţine cont de media obţinută în cei patru ani de gimnaziu. La această etapă vor participa şi candidaţii care au rămas corigenţi, cu condiţia să obţină notă de trecere. Ultima etapă de înscrieri este programată între 1 august şi 10 septembrie.

Mihaela Oprea

Leave a Comment