Cartea scrisă de arheologul culinar Mirca Groza și intitulată sugestiv „Zămuri, supe, zupe și năcreli” este considerată una dintre cele mai bune cărți de bucate din România ultimelor decenii, potrivit nenumăratelor recenzii postate pe rețele de socializare.
Apărută la Editura Gastroart și având 320 de pagini ilustrate, cartea cuprinde aproape 200 de rețete culese de sălăjeanul Mircea Groza în ani și ani de cercetări în satele Sălajului, rețete de mâncăruri sălăjene, mâncăruri din vremuri apuse, unele uitate, preparate românești, evreiești, slovăcești, toate culese din rural. Decenii a umblat Mircea Groza prin satele județului pentru a culege aceste rețete. Toate sunt prezentate în carte într-un limbaj arhaic, specific zonelor din care provin aceste rețete. E un grai inconfundabil, iar asta face această carte specială. „Doi ani a durat sa definitivăm această carte. Cu doi mai mulți decât estimam. Acestora le adăugăm cei 40 de ani de când Mircea Groza cercetează gastronomia sălăjeană și transilvăneană. E prima dintr-o serie de autor și deja lucrăm la volumul al doilea. 182 de rețete de zămuri (selecție din vreo 400), toate ilustrate și explicate în stilu-i caracteristic”, este mesajul lui Cosmin Dragomir, unul dintre pionii principali în misiunea realizării acestui volum. Prefața cărții este semnată de Cătălin Ștefănescu căreia îi urmează o scrisoare de la Grigore Leșe. Postfața îi aparține lui Cosmin Dragomir, iar pe coperta IV, Oana Coantă, Adi Hădean și Radu Dumitrescu recomandă acest volum. Fotografia și conceptul copertelor aparțin lui Răzvan A. Voiculescu, se arată în prezentarea cărții de pe carturesti.ro. „Mircea Groza e primul meu mentor în întregul sens al cuvântului. Ne-am întâlnit în 2008 la un târg de mâncare, iar de atunci încoace am avut multe experiențe gastronomice minunate împreună. Cunoștințele lui profunde despre mâncarea tradițională românească, mai cu seamă despre mâncarea transilvăneană, vin dintr-un studiu căruia i s-a dedicat total în ultimele decenii. Ar fi bine să profităm cu toții de această dedicare și să ducem povestea mai departe”, scrie cunoscutul bucătar Adrian Hădean despre Mircea Groza. Să nu uităm că Mircea Groza a pus Sălajul pe harta bucătăriei europene, a fost cel care a dus un strop din bucătăria județului inclusiv la Familia Regală a Marii Britanii. Contactat telefonic, Mircea Groza ne-a declarat că această carte este o parte din visul său și din munca sa de cercetare. Este doar o parte pentru că mai urmează să fie tipărite încă două cărți, lucrările fiind scrise deja. Cartea poate fi comandată pe carturesti.ro
Fotografiile de pe coperte: Razvan A. Voiculescu
Antipatic taranul asta cu limbajul ala fortat si artificial…sictir…