La această nouă anchetă a revistei, au răspuns 50 de scriitori. Ce-au spus ei despre această temă preocupantă azi, aflăm din numărul 23-24/2 iunie 2023 al publicației. Ideea noii dezbateri aparține scriitorului Gabriel Chifu, iar organizatorul ei este Cristian Pătrașconiu , considerat de scriitorul Mircea Mihăieș drept “cel mai bun jurnalist cultural pe care-l avem”.
Așadar, DE CE NU VA MURI LITERATURA?
Ofer celor interesați de soarta artei cuvântului, literatura, doar câteva secvențe din pertinentele opinii ale respondenților.
GABRIEL CHIFU: ”Literatura e neperisabilă. Căci literatura trebuie privită ca o activitate profund umană sine quo non (= absolut necesară) intelectul nostru este de neînchipuit în afara relației cu cuvintele. A da expresie verbală sentimentelor, iluziilor/himerelor, a gândi/a cugeta/a pătrunde cu mintea sensul lucrurilor, a produce ficțiuni verbale, utopii și olistropii(…) reprezintă modul în care funcționează non-stop creierul nostru, numai așa putem exista, numai așa putem fi cu adevărat vii. Prin urmare, cât va fi omul va fi și literatura”.
HANNA BOTA: ”La modul simplist, literatura este poveste .Povestea nu va muri niciodată. Cât timp va fi omul, va fi și povestea. Cât timp va fi povestea va fi și literatura.”
LEO BUTNARU: ”Literatura ține, împreună cu alte componente de baza de identitatea unui popor, de identitatea lumii ca spirit, expresie, comunicare cu sine despre sine ca existență.”
LIVIU CAPȘA: ”Literatura <<înverzește>> umanul, nu-l lasă să se usuce, indiferent de trecătoarele secete, de lumea atotstăpânitoare a internetului, a rețelelor sociale, a inteligenței artificiale(…). Literatura nu moare pentru că a știut mereu să răspundă căutărilor, așteptărilor și dorințelor oamenilor și s-au regăsit în literatură așa cum sunt….”
ION BUZAȘI: ”Chiar dacă vor fi altfel de scriitori, adepți ai unor cuvinte și mode literare și de alt fel de cititori decât noi, literatura va dăinui (…) DE CE? Pentru că, pentru a fi om întreg, nu poate lipsi literatura, așa cum a spus scriitorul Geo Bogza”.
PETRE CRĂCIUN: ”Îmi place să cred că literatura face parte din ADN-ul ființei umane și că rezistă atâta vreme cât HOMO SAPIENS (=omul deștept, inteligent, sensibil) va trăi.”
GABRIELA GHEORGHIȘOR: ”Literatura nu va muri tocmai pentru că știința nu poate sa explice totul. Cine caută să înțeleagă lumea și să se înțeleagă pe sine va scrie sau va citi literatura. (…) Ea este, înainte de toate, o metodă de îngrijire a sufletului. Literatura nu va muri tocmai pentru că lectura e un viciu. Dar plăcerea întâlnirilor cu frumusețea literaturii are unicitatea ei. Nu se cumpără și nu se transferă. Ca și iubirea.”
NICOLAE MANOLESCU: ”Literatura se bazează pe cuvânt: forma superioară de exprimare, necunoscută nici unei ființe de pe pământ, cu excepția omului. Ea e cea mai înaltă manifestare a umanității, exprimată prin cuvânt. Singură literatura exprimă umanul în integralitatea lui. Literatura nu va muri decât odată cu omul, într-o eventualitate cosmică.”
OVIDIU PECICAN: ”Câtă vreme oamenii sunt ființe vii si întregi la fire, având o viață sufletească, o dinamică idetică și reprezentări ale realității și ale posibilităților și imposibilităților de realitate, literatura nu va muri (…) Moartea mi se pare că păstrează o distanță respectuoasă de literatură. Ce motiv nobil de a trăi și a spera…”
MONICA PILLAT: ”Literatura nu poate muri atâta timp cât avem nevoie de povești. Atâta vreme cât cărțile ne oferă orizonturi, ignorate de existența cotidiană, creația și literatura pot fi văzute ca niște ferestre pe care le deschidem, când simțim că nu mai avem aer(…) <<Nu te cunoști cu adevărat decât dacă te lași citit de cartea pe care o iei din bibliotecă>>”,
ION POP: ”De când e lumea, ficțiunea, reflexul spiritual al vieții,a fost o hrană esențială pentru spirit și că nu are cum să dispară, de nu cumva vreo catastrofă antalogică se produce, distrugând totul.”
ANDREEA RĂSUCEANU: ”Ca și dragostea, literatura nu poate dispărea, e un reflex, ceva ce se naște spontan, incontrolabil,în cineva si pornește spre ceilalți, care au la fel de multă nevoie să primească pe cât au cei dintâi sa o împărtășească.”
ILEANA ROMAN: ”Literaturile lumii nu au cum să moară. Mor doar cărțile, acelea care nu sunt citite nici în posteritate.”
VASILE SPIRIDON: ”Înțelege mai bine condiția umană și o aprofundăm într-o manieră agreabilă prin intermediul ficțiunii. Putem ieși astfel din noi înșine, pentru a vedea și altceva… Este evident că ”în lipsa literaturii, viața noastră interioară ar fi pustiită. Scrisul și cititul ne nutresc imaginația, sensibilitatea și inteligența.”
LUCIAN VASILIU: ”La început a fost Cuvântul. Suntem cuvântători. Cuvântul Domnului este si literatură. Cum să moară?”
VARUJAN VOSGANIAN: ”Literatura nu moare pentru că ea trăiește în duh.Ca orice duh ea nu poate să moară decât prin oameni. Literatura este ,însă, partea nemuritoare din ei.(…) Dacă omenirea va dispărea vreodată, ultima carte care va supraviețui celui din urmă om, veghindu-I la căpătâi.”
GELLU DORIAN: ”O literatură ca și o limbă moartă, trăiește atâta timp cât are consumatori. Prin urmare ”literatura moare odată cu dispariția tuturor cititorilor, care prin, absența lor, transformă o bibliotecă într- un cimitir…”
NICOLAE JINGA: ”Literatura nu va muri niciodată, întrucât poartă în lăuntrul ei tainic sâmburele veșniciei.”
Am extras secvențe doar din confesiunile unui sfert dintre respondenții la anchetă. Multe dintre cele 50 sunt minieseuri despre literatură și rolul ei.Le consider adevărate profesiuni de credință/rânduri din concepția estetică a acestora. Majoritatea scriitorilor sunt convinși că literatura nu va muri cât vor exista oameni pe pământ.
O spune în chip sintetic Nicolae Manolescu, cel care s-a declarat sub acest aspect ”un optimist pe termen lung”: ”Literatura , lectura de romane sau de poezie n-au luat sfârșit odată cu lumea de ieri, nu se sfârșesc nici cu cea de astăzi și nu se vor sfârși nici cu cea de mâine”
Înainte de a răspunde anchetei revistei scriitorul LIVIU IOAN STOICIU a întrebat MICROSOFT BING – ”Va muri literatura din cauza inteligenței artificiale?” Răspunsul: ”Deși inteligența artificială poate fi programată să genereze texte care să pară scrise de oameni, aceste texte sunt adesea lipsite de emoție și de profunzime. Literatura este mai mult decât doar cuvinte scrise pe o pagină – este o formă de artă care implică imaginație, creativitate și empatie. Acestea sunt trăsături care sunt specifice oamenilor și care nu pot fi programate într-un computer…
Convingătoare concluzii, tot atâtea motive/realități pentru a fi încrezători CĂ NU VA MURI LITERATURA, că va dăinui sub semnul eternității.
profesor Octavian Guțu,
Șimleu Silvaniei
[…] La această nouă anchetă a revistei, au răspuns 50 de scriitori. Ce-au spus ei despre această temă preocupantă azi, aflăm din numărul 23-24/2 iunie 2023 al publicației. Ideea noii dezbateri aparține scriitorului Gabriel Chifu, iar organizatorul ei este Cristian Pătrașconiu , considerat de scriitorul Mircea Mihăieș drept “cel mai bun jurnalist cultural pe care-l avem”. Așadar, DE CE NU VA MURI LITERATURA? Ofer celor interesați de soarta artei cuvântului, literatura, doar câteva secvențe din pertinentele opinii ale respondenților. GABRIEL CHIFU: ”Literatura e neperisabilă. Căci literatura trebuie privită ca o… Citeste mai mult […]
Și eu cred că literatura va deveni o formă de artă: atât pentru umanitate, dar, mai les, pentru AI!
Va salutam d-le Gutu, bucurandu-ne de inca un binevenit articol al dvs.!