Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt sărbătoriţi în fiecare an, în data de 29 iunie. Această zi mai este cunoscută în popor și sub numele de SânPetru de Vară. Se spune că Sfântul Petru împlinește o dorință importantă celor care țin post negru cu o zi înainte de această sărbătoare.
Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel au murit, în această zi, în timpul prigoanei creștine declanșate de împăratul Nero, în anul 67. Sfinţii au propovăduit învățăturile lui Hristos și au contribuit astfel, în mod direct, la formarea Bisericii Lui Hristos.
În anumite regiuni ale țării s-au format și păstrat, în timp, o serie de tradiţii şi chiar superstiţii.
De Ziua Sfinţilor Apostoli Petru si Pavel se dă de pomană pentru cei morţi. Femeile oferă vecinilor şi săracilor mâncare gătită și vase de lut pline cu apă. Se spune că astfel morţii nu vor mai flămânzi dar nici nu vor înseta acolo unde se află. De această sărbătoare nu se muncește, nici la camp şi nici în gospodărie. În ziua prăznuirii celor doi sfinţi nu se spală, nu se aruncă gunoiul din casă şi nu se toarce. Oamenii trebuie să meargă la biserică în această zi, pentru a fi sănătoși și feriți de rele și de necazuri. Se spune că dacă se lucrează terenul în această zi sfântă, Sfântul Petru se poate supăra și poate arunca cu tunete și grindină peste culturi. Sfântul Petru este cunoscut în literatura populară și ca patronul agriculturii sau răspunzătorul de recolte.
Pentru a fi feriți de cele rele, în această zi, multe persoane poartă usturoi și pelin în buzunare. Începând din data de 29 iunie se spune că cucul şi privighetorile nu mai cântă. Se mai spune în popor că, la miezul nopții, cerul se va deschide pentru credincioși. Acum Sfântul Petru ar putea fi zărit, pentru o clipă, așezat în dreapta Tatălui. Tradiţia mai spune că Sfântul Petru deține şi cheile de la porţile Raiului şi mai are în pază şi balaurii din cer care mărunţesc gheaţa, transformând-o în grindină. Se mai spune că, tot în această zi importantă, apar licuricii. Aceștia îi ghidează pe cei care se rătăcesc prin păduri sau în munţi. Mulți cred că licuricii sunt de fapt scântei ale biciului Sfântului Petru. În calendarul popular, această sărbătoare creștină marchează miezul verii agrare şi perioada secerișului. Importanţa sărbătorii este dată și de postul care o precede (postul lui Sânpetru) și care are un număr variabil de zile.
[…] Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel sunt sărbătoriţi în fiecare an, în data de 29 iunie. Această zi mai este cunoscută în popor și sub numele de SânPetru de Vară. Se spune că Sfântul Petru împlinește o dorință importantă celor care țin post negru cu o zi înainte de această sărbătoare. Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel au murit, în această zi, în timpul prigoanei creștine declanșate de împăratul Nero, în anul 67. Sfinţii au propovăduit învățăturile lui Hristos și au contribuit astfel, în mod direct, la formarea Bisericii Lui Hristos. În… Citeste mai mult […]
Deci, dacă azi umblu cu usturoi în buzunare, de mîine pot toarce iară? Mai aveți multe prostovănii din acestea de scris?