Radiofonistul din Sălaj și regele Hussein al Iordaniei

Radioul este marea sa pasiune, iar undele radio i-au permis să ia legătura cu diferite personalități ale lumii. Pe calea undelor i-a contactat pe fostul rege al Iordaniei, Hussein, dar și pe Juan Carlos, fostul rege al Spaniei. Colonelul în retragere Florian Ungur este și cel care a pus bazele Casei-Muzeu „Radio Nostalgia” din Brusturi, muzeu privat care adăpostește una dintre cele mai importante colecții de aparate radio din România, dar și de cartofilie radio și publicistică de specialitate.

În colecția lui Florian Ungur se găsește, probabil, cea mai consistentă parte din publicațiile Societății Române de Radiodifuziune. Pe Florian Ungur îl cunosc de ani buni și am avut ocazia să îi vizitez muzeul din Brusturi. Este o instituție privată cu o poveste aparte, un loc ce merită vizitat. Acolo, la muzeul din Brusturi, se află un colț din povestea radioului mondial, iar Florian Ungur și-a dedicat o bună parte din viață radioului și radioamatorismului. Ultima oară ne-am văzut la Târgul Colecționarilor din Zalău, eveniment organizat de Asociația Colecționarilor din Sălaj. Venise pentru a prezenta publicului colecția de cartofilie radio, ilustrate de pe întreg mapamondul. În colecția lui Florian Ungur se află peste 10.000 de asemenea ilustrate. O altă colecție prezentată în cadrul târgului a fost cea de filatelie radio. Am aflat că muzeul din Brusturi găzduiește și o bibliotecă dedicată în întregime radioului, dar și sute de aparate de radio, unele vechi de peste un secol. De menționat este că toate aparatele expuse în muzeu sunt funcționale, iar asta este cu adevărat impresionant.

O viață dedicată radioului

Colecția expusă în muzeu numără aproximativ 50 de aparate radio de epocă, cel mai vechi aparat fiind din anul 1924 și este funcțional. Desigur, colecția cuprinde și aparate fabricate mai recent, acum 50 sau 60 de ani. În muzeu, o parte din activitate dedicată este dedicată reparațiilor necesare pentru ca aceste aparate de radio să funcționeze. O astfel de activitate necesită multă îndemânare, studiu și uneori luni și luni pentru a intra în posesia unor piese de schimb. L-am întrebat pe Florian Ungur despre această pasiune pe care unii o consideră un fel de „boală” frumoasă. Radiofonistul mi-a spus că totul s-a întâmplat cu multe decenii în urmă, pe vremea când muncea în București. Acolo a pus bazele și Asociației Colecționarilor de Aparate Radio din România cu sediul central în Arad, Casa-Muzeu „Radio Nostalgia” din Brusturi fiind o filială a acestei asociații. Da, radioul a ajuns pentru Florian Ungur pasiunea vieții. Colecționarul iubește radioul, îl studiază, colecționează, cercetează și de zeci de ani practică radioamatorismul. Muzeul din Brusturi are și o pagină de internet, care a fost accesată până acum de peste 400.000 de vizitatori: radionostalgia-brusturi.ro.

Radioamatorismul și foști regi

Florian Ungur este radioamator autorizat din anul 1970. În toate aceste decenii a luat legătura pe calea undelor cu mii și mii de radioamatori de pe întreg Pământul. Proprietarul muzeului din Brusturi își amintește cu plăcere de momentele în care a reușit să ia legătura cu alți doi radioamatori pasionați. Este vorba de Hussein, fostul rege al Iordaniei, și de Juan Carlos, fostul rege al Spaniei, iar convorbirile cu cei doi sunt și atestate prin ilustratele aflate în colecție. L-am întrebat pe Florian Ungur dacă s-a gândit vreodată să-și vândă impresionantele colecții dedicate radioului. M-a privit și mi-a răspuns calm că nu s-a gândit și nu se va gândi, dar aceste colecții trebuie să rămână ca mărturii ale unui fenomen care trebuie respectat.

One Thought to “Radiofonistul din Sălaj și regele Hussein al Iordaniei”

  1. […] Radioul este marea sa pasiune, iar undele radio i-au permis să ia legătura cu diferite personalități ale lumii. Pe calea undelor i-a contactat pe fostul rege al Iordaniei, Hussein, dar și pe Juan Carlos, fostul rege al Spaniei. Colonelul în retragere Florian Ungur este și cel care a pus bazele Casei-Muzeu „Radio Nostalgia” din Brusturi, muzeu privat care adăpostește una dintre cele mai importante colecții de aparate radio din România, dar și de cartofilie radio și publicistică de specialitate. În colecția lui Florian Ungur se găsește, probabil, cea mai consistentă… Citeste mai mult […]

Leave a Comment