Sute de absolvenţi de liceu vor îngroşa rândurile şomerilor din judeţ. Promovabilitatea scăzută la examenul de Bacalaureat din această sesiune, dar şi după examenele din august-septembrie, va contrinui la creşterea ratei şomajului din Sălaj. Reprezentanţii Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Sălaj se aşteaptă la o creştere a ratei somajului în judeţ, ca urmare a încheierii anului şcolar şi universitar. Numeroşi absolvenţi ies, în aceste zile, din sistemul de învăţământ, iar mare parte dintre ei vor depune dosarele pentru a încasa ajutorul financiar de la stat. Între cei cu şanse mici de angajare pot fi incluşi şi cei peste 1.300 de liceeni care au picat examenul de Bacalaureat. Tinerii pot beneficia de indemnizaţie de şomaj, dar valoarea ei este mică-250 de lei (50 la sută din indicatorul social de referinţă), doar pe perioada a 6 luni.
Directorul AJOFM Sălaj a arătat că din totalul şomerilor înregistraţi, 12,5 la sută sunt tineri sub 25 de ani.
„Numărul absolvenţilor care se află în evidenţele agenţiei în această perioadă este de 67, din care 14 sunt absolvenţi din anul şcolar 2011-2012, iar 53 din promoţia anului trecut. Afluxul mare de cereri din partea absolvenţilor pentru indeminzaţie de şomaj care se va înregistra în perioada următoare va fi soluţionat fără probleme, deoarece s-a optimizat modul de preluare a personalului care se adresează agenţiei. În primă fază, tinerii solicită sprijinul nostru ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă. Absolvenţii care doresc să beneficieze de sprijin în căutarea unui loc de muncă trebuie să se înscrie în termenul de 60 de zile de la data înscrisă pe diploma de absolvire (sau în intervalul 1 august – 29 septembrie). Dacă în cele 60 de zile ei nu s-au încadrat sau nu au intrat la facultate vin la agenţie pentru confirmarea solicitării şi pentru preluarea în evidenţă în vederea acordării indemnizaţiei de şomaj”, a precizat Romeo Sârca.
Pentru înregistrarea cererii la AJOFM aceştia au nevoie de actul de identitate, actul de studii, certificatul de naştere, şi de căsătorie, dacă este cazul, de adeverinţă medicală (prin care se atestă că este apt de muncă), de dovadă fiscală că nu înregistrează venituri şi de o declaraţie pe proprie răspundere că nu urmează cursurile unei forme de învăţământ. AJOFM Sălaj a soluţionat în vara anului trecut, după prima sesiune de Bacalaureat, 460 de dosare ale absolvenţilor de liceu, iar după sesiunea din toamnă 134 de dosare pentru acordarea indemnizaţiei de şomer.
Adela Farkas