În ultimii zece ani, populația României se pare că a îmbătrânit puternic. Potrivit datelor publicate recent de Institutul Național de Statistică (INS), de la ultimul recensământ care a avut loc în anul 2011 și până la recensământul din 2022, ponderea populației în vârstă de peste 65 de ani a crescut cu aproximativ jumătate de milion de persoane.
Cu toate că numărul tinerilor (sub 15 ani) a scăzut cu 115,7 mii de persoane, ponderea lor în totalul populație a urcat ușor în 2022, ajungând la 16,1% față de 15,9% cât înregistra în 2011. Ponderea populației de 65 ani și peste în total populație a înregistrat o creștere cu aproape jumătate de milion de persoane, respectiv cu 3,5 puncte procentuale (mai exact de la 16,1% în 2011 la 19,6% în 2022).
Dacă ne raportăm la nivel de județe, studiul INS scoate la iveală faptul că, potrivit datelor recensământului din anul 2022, cel mai bătrân județ din țară este Teleorman, unde vârsta medie este de 45,8 ani, la polul opus aflându-se Ilfov cu o vârstă medie de 38,1 ani. Sălajul se află la mijlocul clasamentului cu o medie de vârstă de 41,7 ani, la egalitate cu Constanța și Cluj.
În urma datelor furnizate de INS, BNR și-a arătat îmgrijorarea cu privire la schimbările demografice, menționând că modificările demografice structurale pot avea implicații majore asupra stabilității financiare a țării.
La nivel global, Moody’s Investors Service (agenție de rating globală) spune că fenomenul de îmbătrânire a populației va afecta finanțele publice ale guvernelor. Prin urmare, unele măsuri precum creșterea vârstei de pensionare, acordarea unor stimulente pentru cei care au grijă de cei bătrâni sau acceptarea unui număr tot mai mare de migranți ar putea fi soluții în măsură să atenueze, pe termen mediu și lung, efectul îmbătrânirii populației.
De altfel, creșterea speranței de viață la nivel global va exercita, în orizontul de timp apropiat, o presiune tot mai mare pe susținerea economică și socială a vârstnicilor, cu atât mai mult cu cât speranța de viață sănătoasă după 65 de ani în România este printre cele mai mici din Europa.
Efectele schimbărilor demografice asupra pieţei muncii sunt evidente, în contextul în care atât estimările Academiei Române cât și cele ale INS arată că populația activă se va reduce vizibil în România, la fel ca și rata de participare pe piața muncii.
[…] În ultimii zece ani, populația României se pare că a îmbătrânit puternic. Potrivit datelor publicate recent de Institutul Național de Statistică (INS), de la ultimul recensământ care a avut loc în anul 2011 și până la recensământul din 2022, ponderea populației în vârstă de peste 65 de ani a crescut cu aproximativ jumătate de milion de persoane. Cu toate că numărul tinerilor (sub 15 ani) a scăzut cu 115,7 mii de persoane, ponderea lor în totalul populație a urcat ușor în 2022, ajungând la 16,1% față de 15,9% cât înregistra… Citeste mai mult […]