Scandalul din Consiliul Local Buciumi se mută în instanţă

Comuna Buciumi a rămas fără Consiliul local şi fără viceprimar, destinele administrativ-teritoriale fiind păstrate deocamdată de fostul prim-edil.

Singura unitate administrativ-teritorială din judeţ rămasă fără consiliu local este comuna Buciumi.”După trei întruniri ale consilierilor locali aleşi în 10 iunie în comuna Buciumi nu s-a constituit consiliul local, cu toate că ar fi fost îndeplinite toate condiţiile necesare. Au fost prezenţi toţi consilierii nou aleşi, dar nu s-au votat unii pe alţii. Mai precis, la cea de-a treia convocare, aceştia au ajuns la balotaj. Consilierii PDL şi PNL au întrunit 5 voturi pentru şi 5 împotrivă, iar cei de la PSD, PP-DD şi PRM au avut 6 abţineri şi patru voturi împotrivă. Toţi cei 11 aleşi ai buciumanilor au contestat la Tribunalul Sălaj invalidarea mandatelor lor de consilieri”, a explicat primarul Ioan Holhoş. Acesta nu şi-a încetat mandatul şi este în funcţie până când instanţele se vor pronunţa cu privire la invalidarea sau validarea alegerii celor 11 consilieri şi până la depunerea jurământului primarului şi consilierilor nou aleşi, respectiv, până la constituirea Consiliului Local.

Invalidarea nu are temei juridic

Din structura Consiliului Local Buciumi fac parte trei consilieri PDL, trei PNL, doi PSD, doi PP-DD şi unul PRM. Potrivit informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al Prefecturii Sălaj, de la adoptarea hotărârii de invalidare consilierii locali pot faec timp de cinci zile contestaţii în instanţă, aceasta având la dispoziţie 30 de zile pentru soluţionarea cazului. Se pare că nu există nicio motivaţie a gestului prin care consilierii nu s-au votat unii pe alţii. Invalidarea lor de instanţă ar fi fost justificată doar dacă aceştia ar fi fost incompatibili din punct de vedere al prevederilor legale cu funcţia pentru care au candidat la alegerile din 10 iunie sau dacă formaţiunile din care fac parte le-ar fi retras sprijinul politic. Ceea ce nu s-a întâmplat.

Două comune fără viceprimar

Primăriile din Valcău de Jos şi Nuşfalău vor fi conduse până la prima şedinţă a consiliilor locale de primarii aleşi. În cele două unităţi administrativ-teritoriale s-au constituit consiliile locale, iar la prima întrunire a acestui for urmează să fie aleşi şi viceprimarii, care la şedinţa anterioară nu au întrunit numărul de voturi necesare. Comuna Benesat, care a fost într-o situaţie similară celor două, are de joi viceprimar. Este vorba de reprezentantul UDMR, Gergelyi Csaba, care a fost ales cu 6, din 11, voturi.

Adela Farkas

Leave a Comment