Sălajul a ajuns unul dintre județele cu cele mai mari efective de oi din Transilvania. Datele statistice oficiale arată că în județ sunt înregistrate peste 250.000 de oi. Tot mai multe oi sunt exportate în țările arabe, spun fermierii din județ. Anual pleacă spre Portul Constanța mii și mii de miei.
Vești bune vin și de la Ministerul Agriculturii. Recâștigarea piețelor externe de oi în relațiile tradiționale cu Iordania și deschiderea unei noi piețe de export prin dezvoltarea relațiilor comerciale dintre România și Maroc, în domeniul ovin, reprezintă două obiective atinse în prima jumătate a acestui an. La nivel central, rezultatele s-au concretizat în urma vizitei efectuate în România de ministrul agriculturii din Iordania în luna martie 2023 și a vizitei delegației din Maroc din această săptămână. În premieră, în cadrul relațiilor de cooperare bilaterală dintre Regatul Maroc și România a fost încheiat un acord de cooperare privind exportul de ovine, în acest sens fiind îndeplinite în regim de urgență demersurile pentru pregătirea vizitei, ocazie cu care a fost agreat în data de 11 mai 2023, din punct de vedere tehnic, certificatul sanitar veterinar, document necesar pentru realizarea exporturilor.Vizitele în teren ale delegației marocane s-au concretizat prin stabilirea formei finale a certificatului sanitar veterinar, fapt ce marchează un progres important în relațiile de cooperare între cele două state, având în vedere rapiditatea evoluției negocierilor.„România este al doilea stat ca efectiv de ovine în Uniunea Europeană, MADR urmărind creșterea acestuia, pentru a putea valorifica resursele pe care țara noastră le are, iar din acest punct de vedere statul folosește toate instrumentele disponibile pentru a dezvolta sectorul și pentru a sprijini crescătorii de ovine în valorificarea produselor obținute în fermele proprii”, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii. De-a lungul celor trei zile de prezență a delegației marocane în România, s-au discutat și alte aspecte legate de exportul de ovine, precum procedurile sanitare, identificarea și trasabilitatea efectivelor de oi din România, vizita fermelor de carantină și procedurile de control la îmbarcare. Reprezentanții marocani au fost interesați și de funcționarea sistemelor informatice privind genetica ovinelor și de organizațiile profesionale din domeniul ovin. În urma acestei vizite, s-a agreat reducerea perioadei de carantină pentru bovinele și ovinele importate de către Iordania din România de la 21 la 14 zile.
[…] Sălajul a ajuns unul dintre județele cu cele mai mari efective de oi din Transilvania. Datele statistice oficiale arată că în județ sunt înregistrate peste 250.000 de oi. Tot mai multe oi sunt exportate în țările arabe, spun fermierii din județ. Anual pleacă spre Portul Constanța mii și mii de miei. Vești bune vin și de la Ministerul Agriculturii. Recâștigarea piețelor externe de oi în relațiile tradiționale cu Iordania și deschiderea unei noi piețe de export prin dezvoltarea relațiilor comerciale dintre România și Maroc, în domeniul ovin, reprezintă două obiective… Citeste mai mult […]