Daniel Săuca
Două subiecte, interesante, zic eu, vă propun la rubrica de față: singurătatea și logica. Aparent, nu au legătură între ele, dar… În sfârșit, am citit mai pe larg despre ceea ce doar intuiam: epidemia de singurătate cauzată (și) de social media. Noreena Hertz: „Există multiple motive pentru care social media este problematică, inclusiv tipul de amenințare pe care o reprezintă pentru democrație. Iar din perspectiva singurătății și sănătății mintale, există un argument foarte puternic pentru a reglementa social media mai mult, mai ales când vine vorba de tineri. De fapt, în curând, în Regatul Unit va intra în vigoare Legea privind siguranța online, o nouă legislație care va impune cerințe mult mai stricte companiilor de social media” (libertatea.ro). De citit integral interviul. De parcă tinerii noștri nu au destule probleme (cauzate și de „epidemia de singurătate”), iată încă una, cu sprijinul neprecupețit al „filosofilor” de la Ministerul Educației: „Logica, Psihologia și Filosofia sunt inutile în România? – întrebare pentru Ligia Deca de la peste 300 de profesori, cercetători și practicieni, într-o scrisoare deschisă, după ce aceste discipline nu au apărut în proiectele de planuri-cadru pentru liceu: Urmăriți transformarea viitorilor cetățeni în indivizi opaci, ca o masă de votanți amorfă și docilă la nivel civic?” (edupedu.ro). Ministerul susține că nici vorbă. Dar, ca de obicei, nu iese fum fără foc. În spațiul public a apărut „o variantă de modificare a planului-cadru prin care Logica și Psihologia vor fi eliminate din rândul disciplinelor socio-umane de la profilurile real și uman, filiera teoretică, clasele a IX-a și a X-a, iar Filosofia va fi predată în clasa a XI-a, doar ca disciplină opțională (la concurență cu Etica sau Gândirea critică)” (edupedu.ro). Sunt curios ce se va întâmpla, de fapt, în condițiile în care, destul de probabil, declinul disciplinelor socio-umane în rândul elevilor (părinții nu prea mai contează) se accentuează, în „competiție” cu „influensării” de toate felurile din social media și cu miile de autori de cărți de așa-zisă dezvoltare personală. Oricum, să nu se mai mire nimeni, și pe viitor, sau mai ales atunci, nu numai că majoritatea copiilor nu vor înțelege un text (nu doar literar), dar și că nu vor avea capacitatea de a-și argumenta opiniile (mă rog). Subiectul e tragic și ar merita mai mult decât o scrisoare deschisă. Dar, chiar așa, pe cine mai interesează Logica (și Argumentarea), Psihologia și Filosofia? Logic, nu?
[…] Daniel Săuca Două subiecte, interesante, zic eu, vă propun la rubrica de față: singurătatea și logica. Aparent, nu au legătură între ele, dar… În sfârșit, am citit mai pe larg despre ceea ce doar intuiam: epidemia de singurătate cauzată (și) de social media. Noreena Hertz: „Există multiple motive pentru care social media este problematică, inclusiv tipul de amenințare pe care o reprezintă pentru democrație. Iar din perspectiva singurătății și sănătății mintale, există un argument foarte puternic pentru a reglementa social media mai mult, mai ales când vine vorba de tineri.… Citeste mai mult […]
Da, da avem religie peste tot. După 33 de ani de religie-n școli, am ajuns ca elevul să sară cu cuțitul la beregata profesoarei !
[…] Daniel Săuca Două subiecte, interesante, zic eu, vă propun la rubrica de față: singurătatea și logica. Aparent, nu au legătură între ele, dar… În sfârșit, am citit mai pe larg despre ceea ce doar intuiam: epidemia de singurătate cauzată (și) de social media. Noreena Hertz: „Există multiple motive pentru care social media este problematică, inclusiv tipul de amenințare pe care o reprezintă pentru democrație. Iar din perspectiva singurătății și sănătății mintale, există un argument foarte puternic pentru a reglementa social media mai mult, » Mai multe detalii […]
Pe așa-zisul „profesor” Iohannis nu-l interesează, iar în guvern s-au cocoțat așa-ziși „doctori” ori tălîmbi (cel care se scapă pe el cu „ă” la mai toate cuvintele), ori semi-analfabeți (sălăjeanul care nu-i capabil să articuleze o frază și citește de pe foaie).