Mai mulți angajați ai Instituției Prefectului Sălaj au intrat azi dimineață în grevă, acțiunea de protest fiind organizată pe fondul unor nemulțumiri clare: salariile angajaților au rămas în urmă, sunt mult mai mici în comparație cu veniturile salariaților din celelalte instituții publice, numărul angajaților s-a redus, răspunderea e tot mai mare, iar numărul documentelor ce trebuie atent verificate este de ordinul zecilor de mii în fiecare an.
La sfârșitul zilei, protestatarii urmează să decidă dacă vor continua sau nu acțiunea de protest. „Instituția Prefectului, definită prin Constituția României ca fiind << reprezentantul Guvernului pe plan local >>, a ajuns în ultimii trei ani, din cauza neaplicării legilor salarizării, în situația bizară de a fi cea mai prost salarizată instituție din administrația publică. În acest context, am ajuns << Cenușăreasa >> administrației publice și solicităm să fim reașezați în locul, rolul și importanța ce ni se cuvine, principala noastră revendicare fiind modificarea imediată a Ordonanței de Urgență nr.57/2019, privind Codul Administrativ și modificarea Legii cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice. Considerăm că salarizarea personalului din instituțiile prefectului trebuie să fie la nivelul funcțiilor publice de stat, având în vedere că reprezentantul Guvernului în teritoriu este un organ de control al activității autorităților publice locale și de conducere a serviciilor publice deconcentrate. Cu toate că angajații din instituțiile prefectului îndrumă, coordonează, verifică și monitorizează activitatea autorităților administrației publice locale și a serviciilor publice deconcentrate s-a ajuns la situația nefirească în care salariații din aparatul de specialitate al prefectului au un salariu considerabil mai mic față de angajații consiliilor județene, primăriilor sau din servicii publice deconcentrate”, este o parte din mesajul protestatarilor, toí făcând parte din Sindicatul „Egalitatea”. Potrivit sindicaliștilor, nivelul de salarizare din instituțiile prefectului nu reflectă principiile esențiale care au stat la baza legii salarizării, care precizează că salarizarea se realizează în raport cu responsabilitatea, complexitatea, importanța activităţii şi principiul ierarhizării. Diversitatea și importanța sarcinilor pe care le îndeplinesc funcționarii din cadrul instituțiilor prefectului sunt poate mai puțin cunoscute publicului larg: managementul situațiilor de urgență la nivelul județului (alunecări de teren, inundații, secetă, pestă porcină africană, Virusul SarS-CoV-2, etc), verificarea legalității actelor autorităților administrației publice locale, apostilarea documentelor, problematica fondului funciar, monitorizarea activității Serviciilor Publice Deconcentrate, gestionarea problemelor legate de minorități, incluziune socială, siguranța elevilor și a personalului didactic în unitățile de învățământ, gestionarea derulării Programelor Operaționale de Ajutorare a Persoanelor Dezavantajate, monitorizarea programelor guvernamentale și politicilor naționale la nivelul județului, organizarea evenimentelor și manifestărilor publice locale, organizarea și desfășurarea alegerilor locale, parlamentare, euro-parlamentare și prezidențiale, evidențiază complexitatea și importanța activităților derulate. Aceste domenii sunt esențiale și vitale administrației publice, mai spun protestatarii.
Protestatar ≠ grevist, să vă intre bine în cap!
Într-adevăr, calitatea presei contemporane a fost puternic afectată de influența financiară exercitată de companiile afiliate cu partidele politice (a se verifica ancheta desfășurată de Recorder), însă, chiar și în acest context, este important să mențină precizia terminologică și conceptuală în analiza acestor fenomene.
Un grevist reprezintă o persoană ce refuză să își desfășoare activitatea într-o anumită funcție sau companie, în general pentru a exprima nemulțumirea față de condițiile de muncă, remunerație sau alte aspecte profesionale. Greva poate fi o acțiune individuală sau organizată de un sindicat, având ca obiectiv obținerea unei îmbunătățiri a condițiilor de muncă, creșterea salarială sau alte beneficii.
Pe de altă parte, un protestatar este o persoană ce își manifestă nemulțumirea față de o problemă socială, politică sau economică prin organizarea sau participarea la un protest public. Scopul protestului poate fi de a atrage atenția asupra unei probleme, de a influența politica publică sau de a determina o schimbare într-un anumit domeniu.
Să vă intre bine în cap.
Sa se angajeze la privat , dacă sunt nemulțumiți !!!
Ce să plece, bine fac, la cât mai multe greve! Măcar așa poate o să se reducă salariile la Consiliile Județene și Primării.
Am ascultat conferința live, și nu mică mi-a fost surpriza să aud că inculpata Daniela Coța mai are dreptul să profeseze în calitate de jurnalist! Ba chiar mai mult, să participe la conferințe cu angajați publici și să pună întrebări. Această Dan Diaconescu de Sălaj, cunoscută pentru delapidare și falsificare de documente pentru obținere de fonduri publice. Ce o ajuns să ajuns să fie țara asta, vai de capul și de zilele mele!
Fufa aia are tupeu cat China
Nu Dan Diaconescu, ci mai degrabă Elena Udrea! Ce ne miram de o amărâtă , când tara e condusă de la cel mai înalt nivel de plagiatori, hoți și corupți! Asta-i România lui Iohanis, Ciucă, ciolacu, bode , Câțu, et compania! E România lucrului bine făcut! Ne meritam soarta! Restul sunt …. povesti!!!
Cică numărul documentelor care trebuie verificate sunt zeci de mii. SI după ce le verificați vă ștergeți și a cur cu ele, că sunt inutile. In era digitalizării, când prefecturile beneficiază de cele mai ,oderne instrumente de digitalizare, să pretinzi că verifici zeci de mii de hârtii, este de râsul curcilor. SI apoi, de ce nu aveți curajul să afișați fluturașii cu venituri ? Concluzia: Prefectura, printr-o bună organizare ar putea lucra cu jumătate din angajați.
Cele mai moderne instrumente sunt gândite pentru arhitectură pe 32-bit, și necesită ajustări din partea angajaților în mod constant pentru a funcționa.
Vorbești pentru a te afla în treabă! Care sunt acele instrumente moderne? Noi încă lucrăm cu baze de date în FoxPro, căci ăștia nu o auzit de SQL – iar tu vorbești de procese automatizate, OCR, algoritmi de clasificare! =)))) Ai greșit fie țara, fie instituția!
Daaaaaa salarii mici.da cât????