Slova si penelul, in slujba binelui

Slova si penelul, in slujba bineluiCartea Dresura de lei semnata de Ioana Revnic a fost lansata, miercuri, la Zalau. Evenimentul s-a desfasurat la Muzeul de Arta Ioan Sima, unde a avut loc si vernisarea expozitiei de lucrari grafice a profesoarei Stefania Nechita. Actiunea s-a dorit a avea o finalitate caritabila, deoarece fondurile stranse din vanzarea cartilor si desenelor se vor constitui in burse acordate unor seminaristi din cadrul Liceului Ortodox Sfantul Nicolae din Zalau. Din cele aratate de directorul Bibliotecii Judetene Salaj, Florica Pop, Razvan, Alexandru si Craciun, sunt trei tineri cu vise si nadejdi, care nu lasa se se vada ca se confrunta cu situatii speciale. Primul face naveta de trei ani, zilnic parcuge 100 de kilometri pentru a veni la scoala si este singurul sprijin al parintilor. Al doilea, care mai are un frate, este crescut doar de o bunica si conditiile materiale nu-i permit nici macar o vestimentatie ca a colegilor, daramite posibilitatea de a plati cheltuielile de la final de liceu. Cel de-al treilea, este incoltit de temerea ca ar putea sa ramana doar cu visul de a absolvi o facultate, deoarece tatal i-a murit de curand, iar mama este impovarata de cheltuielile materiale, motiv pentru care fratele sau a renuntat la studiile universitare si a plecat la lucru in strainatate.

Pretextul actiunii caritabile, volumul Dresura de lei, a fost intors pe toate fetele de scriitorii Iuliu Suciu, Marcel Lucaciu, care i-au fost profesori autoarei (alaturi de Gheorghe Moga), in timp ce lucrarile de grafica cu tema Inteviuri literare in imagini, ale profesoarei Stefania Nechita, au fost prezentate de artistul plastic Szabo Attila. Nu in cele din urma, profesorul Aris Petrus de la Liceul de Arta din Zalau a sustinut, in acest cadru, un recital la pian

Lucrarea Dresura de lei, publicata la Editura Curtea Veche, reprezinta debutul in volum a Ioanei Revnic si include interviuri cu Alex Stefanescu, Eugen Simion, Nicolae Manolescu, Ioana Parvulescu, Mircea Horia Simionescu, Augustin Buzura, George Balaita, Nicolae Breban, Petru Popescu, Mirela Stanciulescu, Ilie Constantin, Emil Brumaru, Adrian Popescu, Emil Hurezeanu, Ana Blandiana, Mihai Cimpoi si Vitalie Ciobanu. Astfel de interviuri, dupa cum a remarcat Iuliu Suciu, nu sunt decat seismografe care surprind pulsul epocii si al literaturii la un moment dat. Suntem in fata unei carti temeinic elaborate, in care autoarea a ales cu grija interlocutori de prima mana, scriitori, critici, prozatori, poeti, traducatori, eseisti si chiar doua nume din Republica Moldova. Fiecare interviu are o anumita particularitate si pune in prim plan elemente fundamentale din opera sau conceptia interlocutorului, a sustinut presedintele Cenaclului Silvania din Zalau, Iuliu Suciu. Continuand aceasta idee, profesorul Gheorghe Moga (de la Scoala Gimnaziala Lucian Blaga din Jibou) a spus ca intrebarile puse cu dibacie de Ioana Revnic intervievatilor vizeaza aspecte multiple ale vietii scriitoricesti. Fiecare interviu are povestea lui, iar autoarea are vocatia dialogului. Mai mult, profesorul si inspectorul de limba si literatura romana, scriitorul Marcel Lucaciu, a fost de parere ca interviurile din carte sunt atipice. Este o carte vie, prin senzatia de autenticitate pe care o creeaza. Autoarea este atenta la detalii, stie sa improvizeze si gaseste pretexte prin care sa atraga interlocutorul. Lucrarea poate fi considerata ca o carte de convorbiri amiabile, in care personajele se lasa redescoperite si autoarea stie cum sa citeasca in privirile lor, precum si in detaliile legate de modul in care sunt imbracati, si sa-i faca sa spuna ceea ce este important, a explicat Marcel Lucaciu. Pe de alta parte, artistul plastic Szabo Attila, a prezentat exponatele realizate de Stefania Nechita ca sugestive si atragatoare. Universul care rezulta din acest limbaj grafic este adecvat si abordarea in alb si negru e sugestiva si expresiva. Autoarea celor 12 lucrari, foarte bine structurare compozitional, foloseste simboluri conventionale (litere, figura umana, simboluri divine), dar si elementul ludic prin care creaza un univers atragator, dar dramatic. Pentru arta plastica, ceea ce vedem aici este inedit pentru ca aceste lucrari nu sunt ilustratii la poezie sau proza, ci la interviuri, a sustinut Szabo Attila.

Actiunea de la Galeria de Arta Ioan Sima a fost organizata de Editura Curtea Veche (unde a aparut lucrarea), Episcopia Salajului, Institutia Prefectului, Consiliul Judetean Salaj, Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu National Salaj, Inspectoratul Scolar Judetean Salaj, Muzeul Judetean de Istorie si Arta Zalau, Biblioteca Judeteana Salaj, Asociatia Filantropia Porolissum.

Leave a Comment