Cultura, sarbatorita la Zalau

Cultura, sarbatorita la Zalau Sfarsitul de saptamana a fost marcat la Zalau de un important eveniment cultural, sarbatorirea Zilei Culturii Nationale. Actiunea a reunit, la Sala Porolissum a Consiliului Judeteana Salaj, oameni de cultura, autoritati locale si judetene, precum si promotori ai actului cultural. Manifestarea a fost organizata de Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniul National Salaj, Muzeul Judetean de Istorie si Arta din Zalau, Biblioteca Judeteana Salaj, Centrul de Cultura si Arta al judetului Salaj, alaturi de Consiliul Judetean Salaj si Inspectoratul Judetean Scolar Salaj.

Ziua Culturii Nationale a reprezentat un moment important pentru institutiile de cultura din judet, asa cum a apreciat Daniel Sauca, directorul CCA Salaj. Mai mult, chiar, a avut rolul de a coagula activitatea culturala din judet, dupa cum sustinea presedintele CJ, Tiberiu Marc, care considera ca sensul extins al culturii, cel european, ia in considerare ceea ce se intampla in strada, in actualul context economic. Impactul acestui eveniment cultural a fost cuantificat nu doar la nivel national, ci si judetean de Doina Cocis, directorul DJCPN Salaj, care a fost de parere ca Salajul merita sa aiba o zi a culturii salajene, datorita personalitatilor cu care ne mandrim aici si in tara. Momentul ales pentru sarbatorirea in tara a Zilei Culturii pe 15 ianuarie nu a fost intamplator, asa cum a justificat Florica Pop, directorul BJ Salaj, care a sustinut ca romanii pot sta drepti in fata natiunilor datorita valorilor culturale ale acestui popor.

In acelasi cadru, a fost organizata de catre reprezentantii BJ Salaj, expozitia Cultura nationala in carti de referinta, s-a prezentat filmul Nume, creatii, cuvinte… din si despre Cultura Nationala si s-a vorbit despre biblioteca cea care este pastratoare a zestrei culturale a neamului romanesc. Totodata, vineri, la Sala Porolissum a CJ, in cadrul actiunilor dedicate Zilei Culturii Nationale doua eleve de la Colegiul National Silvania din Zalau au recitat din versurile lui Mihai Eminescu, iar Rodica Pop Seling a sustinut un recital de romante, acompaniata de membrii Ansamblului Mesesul al CCA Salaj.

Modele de moralitate in cultura salajeana

In acord cu aceasta idee, Corina Bejinariu, directorul MJIA din Zalau, a aratat ca Ziua Culturii Nationale este cel mai potrivit context pentru o privire in trecut care poate fi utila in viitor.

Vineri, s-a vorbit despre posibile modele de moralitate pentru societatea romanesca care s-au implicat in viata culturala transilvaneana si salajeana in mediul rural in perioada secolelor XIX-XX. Mai precis, a fost prezentata prelegerea Reuniunea femeilor romane salajene – un model de asociatie culturala (1881-1940) de catre cercetatorul stiintific Marin Pop. Acesta a vorbit despre initiativele intreprinse de primul presedinte al acestei asociatii, Clara Maniu (mama lui Iuliu Maniu)-reprezentanta de seama a miscarii feministe ardelene, de la a carei nastere s-au implinit, in 10 ianuarie, 170 de ani.

Eminescu trebuie recitit si reconsiderat

Si cum manifestarea l-a avut ca patron spiritual pe Mihai Eminescu, presedintele Cenaclului Literar Silvania, Iuliu Suciu, a facut cateva referiri la modul in care marele poet a fost si este receptat de public. Despre Eminescu s-au scris biblioteci intregi, iar opera lui a fost editata in zeci de editii, motiv pentru care ar trebui sa fim multumiti de ceea ce s-a facut pentru el. Totusi vom constata ca in fiecare perioada a avut constestari si adulatori, vocea cea mai puternica avand-o cei care l-au apreciat. Esenta lucrurilor s-a spus despre poet in perioada interbelica. Astazi, dupa ce s-a spus din partea tinerei generatii ca opera sa a fost cliseizata, poetul nepereche a devenit pentru epoca noastra un caz. In zilele noastre, Eminescu trebuie recitit si reconsiderat, a sustinut profesorul Iuliu Suciu.

Zeci de salajeni premiati la Gala Premiilor Culturale

Gala Premiilor Culturale Salajene, manifestare desfasurata, vineri, la Zalau, sub egida celei de-a doua editii a Zilei Culturii Nationale, a reunit cateva sute de oameni de cultura, sustinatori ai actului de cultura, oficialitati si oameni de afaceri. In acest cadru, in prezenta secretarul de stat din Ministerul Culturii si Patrimoniului National, Vasile Timis, s-au acordat zeci de distinctii (diplome de onoare si trofee de excelenta) salajenilor care au avut importante realizari in acest domeniu pe parcursul anului precedent. Evenimentele derulate in cadrul Zilei Culturii Nationale au fost organizate de Directia Judeteana pentru Cultura si Patrimoniu National Salaj, Biblioteca Judeteana Salaj, Muzeul Judetean de Istorie si Arta din Zalau, Centrul de Cultura si Arta al judetului Salaj, precum si Consiliul Judetean Salaj si Inspectoratul Judetean Scolar Salaj, iar Gala Premiilor Culturale s-a desfasurat sub patronajul Ministerului Culturii si Patrimonului National si cu sprijinul Primariei Municipiului Zalau, al Primariei Orasului Simleu Silvaniei, Ordinului Cavalerilor Templieri, Clubului Rotary Zalau si al Companiei Universal, dar si cu sustinerea Ansamblului Porolissum al Casei Municipale de Cultura si la Liceului de Arta

Leave a Comment