Paie transformate în elemente de pardoseală, parbrize auto vechi, sparte și transformate în granule pentru construcția de pavaje, metale modelate în forme cu memorie, ambalaje din plastic care devin elemente de construcție, anvelope folosite la obținerea materialelor pentru construcția de șosele sau covoare în parcuri de joacă, toate aceste elemente și experimente le-au fost prezentate, astăzi, elevilor Colegiului Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău de către profesori din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, în cadrul proiectului educațional „Liant între școală și universitate”.
Scopul proiectului este de a le prezenta elevilor diferite experimente de inginerie, metode practice care le sunt de folos elevilor pentru a înțelege mai bine tehnologia, mediul, dar și pentru a lua o decizie corectă atunci când aleg facultatea la care vor să studieze sau meseria pe care vor să o practice. Echipa de cadre didactice a Universității Tehnice a fost alcătuită din conf.dr. Florin Popa, șef lucrări dr.ing.Thalmaier Gyorgy, șef lucrări dr.ing.Ioana Sur, șef lucrări dr.ing.Gabor Timea și șef lucrări dr.ing.Andrei Rusu. Însoțiți de directorul unității de învățământ, profesoara Alina Cozac, și de directorul adjunct al API Zalău, Maria Mada, elevii au avut parte de adevărate lecții practice în care le-au fost prezentate diferite materiale reciclate și transformate în obiecte extrem de importante în viața de zi cu zi, inclusiv în industrie sau construcții. Banalele parbrize aruncate în depozite de piese vechi sau cele sparte sunt mărunțite, particulele rezultate urmând să fie folosite în amestecul pentru obținerea de pavaje, acele pavaje pe care le regăsim în parcuri, pe alei sau chiar în curțile noastre. Un alt exemplu prezentat elevilor este cel referitor la anvelopele vechi. Sunt milioane și milioane de anvelope vechi, unele aruncate sau uitate prin depozite, uneori le vedem în lacuri, pe marginea drumurilor, chiar și în pădure. Soluția propusă de cercetătorii universității clujene este de a mărunți aceste anvelope, iar resturile să fie utilizate la obținerea covorașelor cauciucate din parcurile de joacă pentru copii, dar și în alte scopuri. Banalele paie de pe câmp ar putea fi folosite la obținerea unor plăci pentru pardoseala din locuințe, totul printr-un amestec cu diferite rășini naturale. Potrivit profesorilor clujeni, multe materiale vechi, aruncate săptămânal cu tonele în România, ar putea fi reciclate și reutilizate sub alte forme sau produse de o importanță majoră, totul din dorința de a reduce poluarea și costurile.
Metalul „minune”
Unei alte grupe de elevi le-a fost prezentat metalul minune, un metal modelat în forme cu memorie. Pentru a înțelege mai bine fenomenul, elevilor le-a fost adus un pahar cu apă călduță și o agrafă metalică pe care participanții au îndreptat-o și au aruncat-o în apă. Bucata de metal a revenit brusc la forma inițială de agrafă. Liceenilor li s-a explicat că astfel de materiale sunt utilizate inclusiv în medicina modernă, la realizarea de stenturi pentru pacienții cu afecțiuni cardiologice. Facultatea de Ingineria Materialelor și a Mediului (FIMM) formează specialiști cu profesia de inginer in domeniile Ingineria Materialelor și Ingineria mediului. În cadrul proiectului educativ „Liant între școală și universitate”, elevii au descoperit lumea fascinantă a experimentelor științifice, au învățat prin experimente simple, împreună cu cadrele didactice universitare, despre materiale avansate, materiale inteligente, protecția factorilor de mediu, reciclarea și reutilizarea materialelor din deșeuri, economie circulară, dezvoltare durabilă și sustenabilitate. Elevii, indiferent de specializare, au înțeles că pot studia și să reușească în facultatea IMM integrată în Universitatea Europeană de Tehnologie (EUt+). Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca este membră a consorțiului universitar European University of Technology (EUt+). Studenții de la FIMM vor fi profesioniștii de mâine, având cunoștințe tehnologice, dar și cetățeni europeni activi. Absolvenții facultății IMM sunt bine calificați pentru a se bucura de cariere pline de satisfacții, jucând un rol fructuos în societate, conștienți de implicațiile largi ale dezvoltării tehnologice și de responsabilitatea lor față de provocările globale. Viitorul absolvent poate deveni inginer de materiale, inginer proiectant, inginer tehnolog, inginer de laborator de caracterizare a materialelor, inginer de secţie de producţie, manager de produs, expert tehnic, inginer cercetare, cercetător științific, cadru didactic în învățământul mediu şi superior, dar și inginer de mediu, expert de mediu, auditor de mediu, monitor mediu înconjurător, responsabil de mediu, inspector protecția mediului, analist de mediu, inginer de cercetare în ingineria sanitară și protecția mediului, inspector de specialitate, evaluator și auditor de mediu sau cadru didactic de specialitate.
[…] Paie transformate în elemente de pardoseală, parbrize auto vechi, sparte și transformate în granule pentru construcția de pavaje, metale modelate în forme cu memorie, ambalaje din plastic care devin elemente de construcție, anvelope folosite la obținerea materialelor pentru construcția de șosele sau covoare în parcuri de joacă, toate aceste elemente și experimente le-au fost prezentate, astăzi, elevilor Colegiului Tehnic „Alesandru Papiu Ilarian” din Zalău de către profesori din cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca, în cadrul proiectului educațional „Liant între școală și universitate”. Scopul proiectului este de a le prezenta elevilor… Citeste mai mult […]