Cu toate ca s-au cheltuit fonduri consistente de-a lungul ultimilor zece ani pentru reabilitarea sau construirea de camine culturale in judet, acestea zac nefolosite. Cu exceptia nuntilor sau pomenilor, care reprezinta o sursa de venit pentru bugetele locale, nimeni nu se inghesuie sa organizeze in aceste asezaminte evenimente culturale.
Anii trecuti, pentru a incuraja promovarea traditiilor locale s-au alocat bani de la bugetul judetului. Fondurile insa au servit in foarte mica masura scopului initial, majoritatea edililor folosind banii pentru organizarea zilelor comunei. Initiativa se doreste a fi reluata de catre presedintele Consiliului Judetean Salaj, Tiberiu Marc, care a afirmat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, ca se vor repartiza sume special acestui scop. Inainte de toate, asa cum a informat Daniel Sauca, directorul Centrului de Cultura si Arta al judetului Salaj, reprezentantii CJ Salaj si ai CCA Salaj se vor intalni, in 22 noiembrie, la Zalau, cu edilii salajeni si responsabilii (directorii) caminelor culturale pentru a afla care sunt intentiile si asteptarile lor in ce priveste organizarea de evenimente culturale.
Intalnirea are ca scop identificarea nevoilor financiare pentru activitatile pe care doresc sa le intreprinda. Nu ne propunem sa finantam tot ce ar avea in plan edilii si directorii de camine, vom alege doar ce este foarte important. Nu vrem ca banii sa fie o problema la nivelul comunitatilor salajene in organizarea evenimentelor culturale si nici ca pomenile si nuntile sa fie singura sursa de venit a caminelor culturale, a afirmat Tiberiu Marc.
Presedintele CJ Salaj a anuntat ca din luna mai 2012, dupa finalizarea lucrarilor la Centrul Militar unde se va amenaja Centrul de Dezvoltare Culturala si Turistica a judetului Salaj, vor exista spatii special destinate desfasurarii manifestarilor culturale. Deocamdata, anul acesta, in cadrul actiunilor de promovare a traditiilor si obiceiurilor de iarna din Salaj s-a decis ca activitatile sa fie gazduite de bisericile din Zalau.
Festival de teatru pentru elevi, la Zalau
In perioada 26-27 noiembrie, la Scoala Gimnaziala Mihai Eminescu din Zalau va avea loc prima editie a Festivalului Judetean de Teatru pentru Elevi. Pentru sectiunea de teatru popular, pana la aceasta data s-au inscris 11 grupe, iar pentru teatru dramatic, 27 de grupe de elevi. Salajul va fi, in perioada 16-17 noiembrie, gazda unui schimb de experienta intre directorii scolilor populare de arta din judetele Suceava, Maramures, Bihor, Satu Mare, Caras-Severin, Dambovita, Braila, Bistrita Nasaud si Salaj, prilej cu care in 16 noiembrie, de la ora 17 va avea loc un spectacol artistic la Casa de Cultura a Sindicatelor din Zalau.
Daniel Sauca a aratat ieri, in cadrul conferintei de presa, ca tot in cursul acestei luni, cu prilejul organizarii Zilelor Invatamantului Salajean va fi lansata lucrarea lui Emil Trif, Aspecte din invatamantul salajean, aparuta la Zalau in acest an, in Colectia Didactica, cu sprijinul CCA Salaj. De aceeasi sustinere a beneficiat si volumul lui Teodor Buhatel, Scoala din Glod la 200 de ani, 1811-Traditie si Actualitate-2011 care a vazut lumina tiparului la Editura Napoca Star 2011.