De anul viitor, Salajul va avea un Centru de dezvoltare culturala si turistica

Trei din cele mai reprezentantive cladiri de patrimoniu din Zalau se afla in curs de restaurare. Cele trei imobile fac obiectul proiectului Restaurarea patrimoniului istoric si cultural al Consiliului Judetean Salaj – cladirile Centrului Militar Judetean, Muzeul Judetean de Istorie Zalau si Galeriile de Arta Ioan Sima. Valoarea proiectului este de peste 25,424 de milioane de lei, fond destinat restaurarii si valorificarii durabile a patrimoniului cultural, precum si crearii si modernizarii infrastructurilor conexe.

Potrivit informatiilor furnizate de purtatorul de cuvant al Consiliului Judetean Salaj, Laura Opris, stadiul de realizare a lucrarilor la aceasta data pentru cele trei obiective este de 55,94 la suta. Mai precis, la Centrul Militar Judetean procentul de realizare a lucrarilor este de 62,96 la suta, la Muzeul Judetean de Istorie si Arta stadiul executiei este de 44,04 la suta, iar la Galeriile de Arta Ioan Sima procentul de realizare a lucrarilor este de 60,82 la suta.

Contractul de finantare a fost semnat in 16 decembrie 2009, iar contractul de executie a lucrarilor a fost semnat in 2 iunie 2010, cu Asocierea formata din SC Constructii Erbasu SA Bucuresti, SC Consinit SRL Zalau si SC Alsecon SRL Alba Iulia.

Ordinul de incepere a lucrarilor a fost emis in data de 2 iulie 2010 si conform graficului de executie a lucrarilor, acestea se vor finaliza in prima parte a anului 2012. La aceasta data, lucrarile de restaurare a celor trei obiective de investitii cuprinse in proiect, respectiv Centrul Militar Judetean, Muzeul de Istorie si Galeriile de Arta ,,Ioan Sima, se afla in graficul fizic de executie, a mentionat Laura Opris.

Pana acum la cele trei cladiri de patrimoniu cuprinse in proiect s-a intervenit pentru executia unor lucrari de reparatii interioare si exterioare, inlocuire tamplarie, pardoseli, acoperis, restaurare fatade, amenajare interioara, lucrari de instalatii (electrice, sanitare, termice), lucrari de sistematizare exterioara.

Suprafata totala aflata in vizorul constructorilor este de 9.963 metri patrati, din care: 1.862 la Muzeul Judetean de Istorie si Arta din Zalau, 2.742 metri patrati la Galeriile de Arta Ioan Sima si 5.359 metri patrati la Centrul Militar Judetean. Reprezentantii CJ Salaj intentioneaza ca la finalul lucrarilor, sa dea o noua utilitate Centrului Militar Judetean: acesta va fi transformat in Centru de Dezvoltare Culturala si Turistica a Judetului Salaj. Totodata, aici vor fi create zece noi locuri de munca, patru sali de expozitie si conferinte, dar si spatii adecvate pentru institutiile de cultura ale judetului (Centrul Judetean de Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Salaj, Scoala Populara de Arte si Meserii, Centrul Judetean de Informare si Promovare Turistica, Centrul de Traditii si Memorii).

Leave a Comment