Monarhia in Romania a fost tema dezbaterilor de vineri de la Sala de lectura a Bibliotecii Judetene Salaj. La eveniment au participat istorici, profesori, politicieni, elevi, pasionati de istorie, dar si sustinatori ai monarhiei, de toate varstele. Reuniunea, organizata de Consiliul Judetean Salaj, Biblioteca Judeteana Salaj, Muzeul Judetean de Istorie si Arta din Zalau, Alianta Nationala pentru Regatul Romaniei, Fundatia Corneliu Coposu Filiala Salaj, a fost prilejuita de implinirea a 90 de ani de viata a Regelui Mihai, in 25 octombrie.
Prin genericul ales, Monarhia in Romania-Actele si faptele Majestatii Sale, Regele Mihai I al Romaniei, asa cum a subliniat directorul Muzeului de Istorie si Arta din Zalau, Corina Bejinariu, au fost prezentate fapte pentru ca cei neavizati sa nu judece oamenii istoriei.
Ne bucuram ca traim acest eveniment cand Majestatea sa, care este ultimul monarh in viata al Romaniei si care a fost in functie in vremea celui de-al doilea razboi mondial, va implini 90 de ani. Trebuie sa spunem ca la 23 august, cand rusii erau la Prut, Regele Mihai a salvat Romania de la pierzare, a sustinut Marin Pop din cadrul MJIA din Zalau.
Deputatul liberal Mirel Talos, care a precizat ca nu este neaparat un monarhist, a fost de parere ca este constitutional ca Regele Mihai sa vorbeasca in Parlamentul Romaniei.
Dupa 21 de ani, inca optica romanilor asupra monarhiei este grevata de comunism si multe persoane publice spun ca nu este adecvat sa invitam regele in Parlament. Dar este firesc si regulamentar, ca acesta sa dea un mesaj romanilor, dar si in ordinea fireasca a lucrurilor, daca tinem cont de calitatea sa de fost sef al statului, a afirmat parlamentarul salajean.
Elena Musca, cercetator stiintific in cadrul Muzeului de Istorie si Arta din Zalau a facut referire la auspiciile sub care si-au inceput monarhii domnia in Romania. Aceasta a fost de parere ca Regele Mihai I este un reper moral si a dezvaluit faptul ca in perioada de pregatire scolara el a avut zece colegi din toata tara pentru a se familiariza cu toate provinciile, limbajul si traditiile romanesti. Daca in urma cu zeci de ani cartile care faceau referire la monarhie au fost retrase din librarii sau biblioteci, acum tot mai multe detalii si documente ies la iveala fara oprelisti.
Familia Regala in Romania de la Carol I la Regele Mihai a fost tema dezbatuta, mai apoi, de Marin Pop, cercetator stiintific in cadrul MJIA; Alianta Nationala pentru Regatul Romaniei-scop si obiective a fost subiectul abordat de prof. Liviu Sabau (initiatorul acestei mese rotunde), iar Traditia monarhica in istoria romanilor, a fost prezentata de prof. Ioan Ciocian.