Noutati filatelice: 135 de ani de la infiintarea Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania

Noutati filatelice: 135 de ani de la infiintarea Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania

Cu ocazia aniversarii a 135 de ani de la infiintarea Societatii Nationale de Cruce Rosie din Romania, Romfilatelia a introdus in circulatie o emisiune de marci postale dedicata evenimentului.

Societatea de Cruce Rosie din Romania a fost fondata la 4 iulie 1876 si a functionat neintrerupt de atunci si pana in prezent, fiind parte componenta a Miscarii Internationale de Cruce Rosie si Semiluna Rosie. A devenit membra a Federatiei Internationale a Societatilor de Cruce Rosie si Semiluna Rosie in anul 1919, avand aceasta calitate pana in prezent.

Printre semnatarii actului de infiintare a Crucii Rosii Romane, se regasesc importante personalitati ale vremii: Nicolae Cretzulescu, George Gr. Cantacuzino, C.A. Rosseti, Ion Ghica, Dimitrie Sturza, Gr.G. Cantacuzino si Dr. Carol Davila. Primul presedinte al Crucii Rosii Romane a fost Printul Dimitrie Ghica, in perioada 1876-1897.

In ziua de 20 iulie 1876, prima ambulanta a Crucii Rosii Romane a plecat intr-o misiune umanitara pe frontul sarbo-turc de la sud de Dunare. Aceasta prima misiune a Crucii Rosii Romane a avut sarcina de a ingriji ranitii, indiferent de tabara din care faceau parte.

In 1885, a izbucnit primul razboi balcanic, iar Crucea Rosie Romana a propus guvernelor celor doua tari

Leave a Comment