Timp de doua saptamani, zalauanii si nu numai, sunt asteptati la programele culturale ale celei de-a treia editii a Festivalului Artelor, Muza Fest. Manifestarea se va desfasura in Zalau, intre 15 si 30 septembrie si va include sectiunile: muzica corala, veche si clasica, poezie, studio, cinema port, jazz-blues session, art forum si workshop. Actiunile sunt programate a se desfasura in diferite locatii, precum: Sala Festiva Porolissum a Consiliului Judetean Salaj, Muzeul de Arta Ioan Sima, Catedrala Sfanta Vinere, Biserica Romano-Catolica, Casa de Cultura a Sindicatelor, localul La Strada.
Festivalul de arta Muza Fest este o intiativa a Muzeului Judetean de Istorie si Arta din Zalau, in concordanta cu strategia culturala din domeniul comunicarii si valorificarii patrimoniului cultural national si de promovare a produsului cultural contemporan din domeniul artelor vizuale, teatrului, filmului, muzicii clasice, muzicii de cor si de jazz, muzeul asumandu-si astfel un rol de initiere, de educare si delectare a publicului, dar si cel de promovare a propriei institutii, a aratat Corina Bejinariu, directorul MJIA.
Reprezentantul MJIA si-a exprimat convingerea ca Muza Fest va fi un eveniment care se va permanentiza si dezvolta in timp si a facut cunoscut faptul ca anul acesta manifestarile culturale se vor organiza sub auspiciile Centrului de Cultura si Arta al judetului Salaj. Este o colaborare binevenita si pentru faptul ca dorim sa atragem un public numeros si divers, la care editia din acest an sa aiba un impact maxim. Ne indreptam atentia atat spre publicul fidelizat, care a mai participat la editiile precedente, cat si publicul nou, a spus Corina Bejinariu.
Daniel Sauca, directorul Centrului de Cultura si Arta al judetului Salaj a reiterat faptul ca a fost implicat si in organizarea editiilor anterioare ale festivalului, cand a coordonat sectiunea Poezie. Anul acesta, in cadrul celor doua seri literare vor fi promovati poeti din Salaj. Directorul CCA al judetului Salaj a subliniat ca aceasta editie a Muza Fest se caracterizeaza prin multitudinea de actiuni incluse in program si prin diversitatea lor. Daniel Sauca si-a exprimat speranta ca la editiile viitoare, aceasta manifestare de amploare sa aiba sprijinul si al altor institutii de cultura.
Peste 40.000 de lei pentru manifestarile festivalului
Asa cum arata ieri, in cadrul unei conferinte de presa, Szabo Attilla, din cadrul Muzeului Judetean de Istorie si Arta din Zalau, coordonatorul acestui proiect cultural, Festivalul Artelor va promova atat artisti salajeni, cat si din strainatate (Herbert Stoger si Susana Proskura din Austria).
Sub auspiciile festivalului, in perioada 5-11 septembrie a avut loc o sesiune de creatie, ReMemoria, la Complexul Arheologic Porolissum si conferinta Context si contemporan in arta romaneasca sustinuta de conf. univ.dr. Ion Augustin Pop.
Debutul manifestarilor Festivalului Artelor va avea loc in 15 septembrie, la Sala Festiva Porolissum a Consiliului Judetean Salaj, de la ora 17.00, moment la care vor participa Hegedus Csilla, consilier al ministrului Culturii si presedintele CJ, Tiberiu Marc. Dupa concertul Reuniunii Corale Camerata Academica Porolissensis, in aceeasi locatie, de la ora 18.00, formatia Dulcis Animus va sustine un concert de muzica veche, iar de la ora 19.00, la Muzeul de Arta Ioan Sima va fi vernisata expozitia artistilor Herbert Stoger, Adrian Barbu si Csibi Edit.
Pentru actiunile festivalului (expozitii de arta fotografica, de benzi desenate, de pictura, concerte de muzica, seri literare, prezentari de lungmetraje si scurtmetraje, filme de animatie, seara de jazz, studio de teatru, atelierele de lucru pentru benzi desenate si foto) s-a prevazut de la bugetul Consiliului Judetean Salaj suma de 24.000 de lei, iar de la compania ungara Malev, principalul sponsor al evenimentului, 16.000 de lei. Festivalul va mai beneficia de sustinere financiara si din partea unor asociatii culturale din judet.