Din cauza unui scandal cu Biblioteca Judeteana: Intalnirea scriitoarei Ella Veres cu publicul salajean – anulata

Din cauza unui scandal cu Biblioteca Judeteana: Intalnirea scriitoarei Ella Veres cu publicul salajean - anulata

Scriitoarea si actrita de teatru Ella Veres, originara din Zalau si stabilita la New York, ar fi trebuit sa se intalneasca, ieri, cu publicul salajean dornic de un dialog pe teme literare si de cunoastere. Din pacate, neintelegeri de ultim moment intervenite intre conducerea Bibliotecii Judeteane (BJ) Salaj, organizatorul intalnirii sus amintite, si scriitoarea Ella Veres au determinat-o pe aceasta din urma sa renunte la evenimentul programat a se desfasura ieri, la ora 16.30, la Sala de lectura a BJ.

Acuzatii de vulgaritate

Prin fragmente citite din operele Ellei Veres si printr-un dialog presarat cu „lucruri de viata”, salajenii ar fi trebuit sa ia contact cu povesti in care eroi sunt oameni cu povesti de viata impresionante, asa cum este cazul lui Teodor Bodea, din Sinmihaiu Almasului, veteran al Celui de-al Doilea Razboi Mondial, pe care scriitoarea l-a intalnit in 2009, cand a revenit pe meleagurile Transilvaniei pentru a realiza o serie de interviuri. Neintelegeri pornite de la viziuni diferite asupra creatiei Ellei Veres – unele pasaje ale acesteia fiind considerate vulgare de reperzentantii Bibliotecii Judejene – au dus la anularea evenimentului. „Mi se pare aberant ce se intampla. Textele au fost pe masa doamnei Florica Pop, director al Bibliotecii Judetene, incepand din luna mai, iar acum am aflat de la un jurnalist din Salaj ca dansa considera ca munca mea este vulgara. Iar asta fara sa vorbeasca cu mine. Am crescut in acest oras, parintii si colegii mei de scoala sunt in acest oras, oameni pe care i-am intervievat si care au incredere in mine sunt in Zalau, iar domnia sa isi permite sa faca asemenea afirmatii in fata presei. Este inadmisibil”, ne-a declarat scriitoarea Ella Veres.

Aceasta sustine ca a venit la Zalau pentru o intalnire cu publicul salajean in mod voluntar, ca nu avea nicio obligatie sa faca acest lucru, si ca, initial, directorul BJ Salaj a incantata sa organizeze un astfel de eveniment. „Am discutat cu dansa la telefon. Eu nu aveam nicio obligatie sa fac vreun eveniment in Zalau, am venit in mod voluntar. Iar dansa a fost incantata si i-am pus materialul in fata pentru a decide ce vom spune, cum vom spune. Dansa a fost cea care a spus ca are inclusiv o masina pentru a-l aduce pe veteranul de razboi Teodor Bodea la eveniment, lucru care am inteles apoi ca nu este posibil. Dar lucrurile s-au taraganat pana cand, acum inainte de evenimente, aud de la o jurnalista ca dansa considera ca munca mea este vulgara. Are dansa pregatire de critic literar pentru a face asa afirmatii? Am inteles ca dansa nici nu a citit cartile, ci colegii i-au spus ca sunt vulgare si i-au citit din carte. Nu stiu cine sunt acesti colegi generici. Dansa spune ca are grija de tineretul salajean, ca este destul cata vulgaritate este pe strada si ca dansa are grija ce pune pe rafturile bibliotecii. Probabil atunci ca dansa nu are in biblioteca Mircea Cartarescu, pentru ca este vulgar, nu? Cand un personaj spune lucrurile cum le spune, le iei ca atare, asa este viata”, a spus scritoarea.

Ella Veres a declarat ca, in cazul in care nu a fost de acord cu evenimentul, directorul BJ Salaj a avut la dispozitie doua luni in care putea sa-i comunice scriitoarei acest lucru. „Dansa a avut inca de acum doua luni de a spune <> evenimentului. Si nici macar nu imi spune mie in fata, ci spune jurnalistilor, crezand ca eu nu voi reactiona. In aceste conditii, eu nu mai pot merge la acest eveniment”, a spus Ella Veres.

Viziuni diferite

De cealalta parte, directorul Bibliotecii Judetene Salaj, Florica Pop, ne-a declarat ca, in ceea ce priveste institutia pe care o reprezinta, aceasta nu a anulat evenimentul programat pentru ieri si ca o asteapta pe scriitoare, dar si pe salajeni sa ia parte la el. Referitor la vulgaritatea scrierilor Ellei Veres, Florica Pop a declarat ca sunt anumite pasaje care sunt vulgare. „Eu nu pot sa spun ca nu sunt pasaje vulgare, dar fiecare scriitor raspunde pentru ceea ce scrie. Restul acuzatiilor sunt fabulatii. Eu am datoria sa selectez ce oferim cititorilor, dar acest lucru nu inseamna cenzura. Noi ne-am dorit sa organizam un eveniment frumos, ne-am pregatit in acest sens. Daca dansa nu va veni la eveniment, decizia ii apartine. Noi nu am anulat evenimentul”, a declarat Florica Pop.

Potrivit directorului BJ Salaj, amanarea de care vorbeste Ella Veres a fost cauzata de programul de activitati foarte incarcat pe care il are institutia salajeana. In ceea ce priveste aducerea lui Teodor Bodea la Zalau, pentru a fi prezent la eveniment, Florica Pop a spus ca este imposibil dat fiind ca, la cei 92 de ani ai sai, batranul nu poate fi transportat pana in municipiu. Directorul Bibliotecii Judetene a mai spus ca evenimentul nu ar fi putut fi o lansare de carte, intrucat o carte are numar ISBN, pe cand in cazul creatiei Ellei Veres este vorba de scrieri si traduceri.

Totusi, o intalnire cu publicul

Publicul salajean se va putea intalni, totusi, cu scriitorea stabilita la New York joi, 18 august, incepand cu ora 16, in cadrul unei manifestari organizate de Centrul de Cultura si Arta al Judetului (CCAJ) Salaj si Cenaclul „Silvania”. Directorul CCAJ, Daniel Sauca, a tinut sa precizeze, insa, ca nici el, nici institutia pe care o reprezinta nu au nimic de-a face cu ceea ce s-a intamplat intre conducerea Bibliotecii Judetene si Ella Veres.

A venit la Zalau in urma unui articol aparut in „Magazin Salajean”

Scriitoarea Ella Veres are si o explicatie privind revenirea pentru cateva saptamani in Zalau, unde nu mai fusese din 2008. „Stiti cum a inceput totul? A inceput cand ati publicat dumneavoastra („Magazin Salajean”, n.r.) in aprilie un articol despre evenimentul pe care l-am organizat la New York si in care era prezentat publicului newyorkez interviul cu Teodor Bodea. Un prieten din copilarie a vazut articolul in ziarul <> si mi-a scris. Am cautat pe pagina web a ziarului articolul respectiv si am vazut ca avea in jur de 300 de vizualizari si mi-am spus ca munca mea nu a fost in zadar pentru publicul roman. Am muncit enorm timp de doi ani la acest proiect, pe care il vom duce inclusiv in Canada, si vazand cati zalauani au citit articolul din ziar, am vrut sa le multumesc aducand proiectul si in Zalau, orasul meu natal”, a declarat Ella Veres.

Masterat in beletristica si propria companie de arta

Ella Veres si-a inceput cariera ca ziarista, apoi a trecut la fictiune. Dupa absolvirea unui masterat in arta beletristica la Louisiana State University (2001), s-a mutat la New York unde ia parte la viata teatrala a orasului, explorand cai noi de expresie personala artistica si militind, in acelasi timp, pentru schimbare sociala. Lucrarile sale de teatru au fost prezentate pe scene precum Stage Left Studio, Manhattan Theater Source, Here Art Center, Abron Center, Cornelia Caf

Leave a Comment