Cunoscutul poet, scriitor, publicist şi om de afaceri, Mircea Dinescu s-a aflat sâmbătă la Zalău la o întâlnire cu iubitorii de literatură şi nu numai. Lectura publică a avut loc la Sala Porolissum a Consiliului Judeţean Sălaj. Evenimentul cultural a fost organizat de Consiliul Judeţean Sălaj, Centrul de Cultură şi Artă al judeţului Sălaj şi scriitorul Flavius Lucăcel.
Scriitorul Marcel Lucaciu s-a referit la câteva repere importante din opera şi viaţa «copilului teribil al literaturii contemporane », cum l-a numit pe oaspetele de la Zalău, înainte şi după Revoluţie. «Mircea Dinescu spărgea zidul care ne înconjura. Poezia sa a coborât în stradă şi a demascat, prin ironie şi sarcasm, foamea, întunericul, minciunea şi mediocritatea. După 1990, după două decenii de amărăciune, continuă să scrie nu doar poezii, ci mai ales veritabile pamflete, care au păstrat aceeaşi vervă şi savoare. Poemele sale sunt o radiografie a veacului politizat în care trăim. Pentru noi, Mircea Dinescu va rămâne poetul Revoluţiei de la 1989 sau poetul libertăţii noastre», a apreciat Marcel Lucaciu.
Dinescu a admis că după Revoluţie unii i-au „cântat prohodul activităţii literare» şi a subliniat că pamfletul este « arma cea mai potrivită în aceste vremuri ». « Dar, înainte de 1989 poezia era o spaimă pentru nomenclaturişti. Lumea nu citea presa, ci căuta ficţiunea în poezie şi proză, aluziile la realitate. Cel care scria astfel era considerat un erou. Astăzi, pamfletul şi înjurătura neaoşe au mai mult efect », a spus Mircea Dinescu.
Oaspetele i-a încântat pe zălăuani, prin glumele, amintirile şi remarcile sale. Şi nu doar prin spontaneitate ori pentru mesajul transmis prin versurile sale a captat publicul. Cireaşa de pe tort a reprezentat-o momentul când scriitorul a cântat «live» câteva din cântecele de pe CD-ul său (apărut anul trecut), ale căror texte şi parţial, melodii, îi aparţin.