Paula Bărburaş, copilul care a îndrăznit să scrie o carte

Paula Bărburaş, copilul care a îndrăznit să scrie o carte

Cartea Viaţa la 14 ani-începutul sfârşitului semnată de Paula Bărburaş a fost lansată, ieri, în Sala Festivă a Şcolii Gimnaziale Mihai Eminescu din Zalău. Autoarea este elevă în clasa a VIII-a H la şcoala menţionată şi se numără printre şefele de promoţie din acest an. Ei i-a fost decernat, în urmă cu cîteva zile, premiul III la secţiunea Proză a Concursului de creaţie literară a Cenacului Silvania. Volumul, realizat cu sprijinul Librăriilor Sălajului şi al Tipografiei PrintColor, surprinde aspecte din viaţa unei adolescente de 14 ani, iar acţiunea se desfăşoară în Statele Unite al Americii. Aşa cum arăta Paula, romanul nu este o autobiografie, totul e ficţiune, iar personajul principal nu este ea. Cele peste 200 de pagini scrise de eleva de la Şcoala Mihai Eminescu din Zalău se doresc a fi nu doar o mărturisire a gândurilor şi sentimentelor specifice vârstei, ci şi o modalitate de aducere aminte celor maturi a trăirilor şi viselor de la 14 ani. Viaţa la 14 ani-începutul sfârşitului poate fi cumpărată din librării.

Suntem astăzi martorii unui adevărat eveniment, pentru că, în Sălaj, ne întâlnim cu o situaţie de pionierat. Este prima dată când un copil, de un autentic talent, lansează o carte, care vorbeşte cu maturitate, despre copilărie şi felul în care percepe existenţa în care este ancorată. Mă impresionează modul în care reuşeşte să conducă pe tot parcursul romanului acţiunea, precum şi intuiţia de a pătrunde în substratul propriei gândiri, dar şi felul în care pune în evidenţă oscilaţiile vârstei, a apreciat profesorul Iuliu Suciu, preşedintele Cenaclului Silvania.

Romanul Paulei este al preadolescenţei şi al adolescenţei şi are o latură fantastică. El este bazat pe imaginaţie, fantezie, creativitate şi talent. Lucrarea este unică la nivel de judeţ, pentru că nu mai avem o autoare la fel de tânără. În anii trecuţi s-a constituit la Colegiul Naţional Silvania din Zalău o şcoală de literatură, dar membrii ei erau liceeni, a reiterat profesorul Marcel Lucaciu, inspector şcolar.

Această carte este un semn de destin, un roman care îi va schimba viaţa autoarei şi o obligă să mai scrie. Să fie acest volum un început. Viaţa la 14 ani este un semn că aspiraţia spre valorile autentice este industructibilă, a remarcat scriitorul Daniel Hoblea.

Reiterăm faptul că în urmă cu aproape cinci ani, la Zalău era lansat volumul Origami. Autoarea Oana Gherman, acum studentă în anul II, era pe atunci elevă în clasa a X-a.

Leave a Comment