Lansare de carte – eveniment: Nicolae Gudea, „Christiana Minora”

Lansare de carte – eveniment: Nicolae Gudea, „Christiana Minora”

Într-un cadru mai restrâns, aşa cum şi-a dorit autorul, la Parohia greco-catolică „Sfânta Familie” din Zalău, a avut loc sâmbătă lansarea unei noi cărţi semnate de prof. Nicolae Gudea, „Christiana Minora. Studii, articole şi note în legătură cu creştinismul timpuriu din Dacia Romană, Dacia postromană şi unele provincii vecine”. Cartea a apărut la Editura „Mega” din Cluj Napoca, ca al XVI-lea volum al seriei „Interferenţe etnice şi culturale în mileniile I A. Chr. – I P. Chr.”, sub egida Universităţii „Babeş – Bolyai”, Institutul de Arheologie Aplicată Cluj Napoca şi Facultatea de Teologie Greco – Catolică şi cu sprijinul financiar al „Bischofliches Ordinariat Mainz” prin grija vicarului general Dietmar Giebelmann.

Câteva din titlurile materialelor publicate: „Vasul cu inscripţie creştină de la Moigrad”; „Despre o gemă gnostică cu inscripţie din Muzeul de Istorie şi Artă din Zalău”; „În legătură cu o nouă descoperire cu caracter creştin la Porolissum”; „Descoperiri creştine timpurii (până la 313 p. Chr.) în provinciile romane din jurul Daciilor”; „Date noi şi importante în legătură cu potirul de la Moigrad”. Cartea este, de fapt, o pledoarie pentru arheologia creştină în România, a cărei existenţă ar fi negată oficial. Prof. Nicolae Gudea: „Atitudinea oficială actuală în legătură cu arheologia creştină din România seamănă foarte mult cu ceea ce s-a întâmplat în timp.

În plină epocă comunistă (anii 1985 – 1988) am avut de înfrânt – în lupta pentru publicarea cărţii cu creştinismul – opoziţia şi chiar sabotajul unor capsomani comunişti, care, din punct de vedere ideologic respingeau cercetarea creştinismului în cadrul instituţiilor statului şi o lăsau pe seama popimii ortodoxe care au împins-o în braţele unui naţionalism creştin aberant din care nu mai putem ieşi”. Un scurt fragment din „Cuvântul înainte” al prof. Gudea, extrem de polemic, şi care nu poate fi redat aici integral. Oricum, am participat la o lansare de carte – eveniment, o carte pe care vă îndemn să o citiţi. Nu ştiu dacă, într-adevăr, aşa cum susţinea autorul, „schimbă istoria României”, dar oricum este „explozivă”. Din multe perspective.

Leave a Comment