In cadrul manifestarilor menite sa reinvie traditia Farsangului, cehanii vor alunga, in acest week-end, duhurile rele de anul trecut. Vineri si sambata, in organizarea Casei Orasenesti de Cultura Cehu Silvaniei si a Centrului de Cultura si Arta a Judetului Salaj, pe strazile orasului, va fi prezentat un obicei al maghiarilor din Transilvania, preluat, probabil, de la colonistii sasi, in secolul al XVI-lea.
Potrivit traditiei, tinerii din sat, baietii, se imbraca in costume, reprezentand diferite personaje (urs, soldati, doctor, hoinari ) si colinda, in alai, prin tot satul pentru a alunga duhurile rele din anul trecut. Un baiat aduna bani si oua nefierte, iar in urma alaiului o caruta aduce un sicriu si doua bocitoare.
In centrul localitatii, dupa ce sunt rostite toate lucrurile neplacute care s-au petrecut in comunitate (e singura zi in care poate fi spus orice adevar, oricat de neplacut ar fi), sicriul este distrus cu batele de catre feciori. Nu doar duhurile rele sunt astfel alungate, ci si iarna cu toate greutatile ei. Oamenii se duc apoi la caminul cultural pentru a participa la balul Farsangului.
Vineri seara, baietii din formatia de dansuri