90 de ani de la tratatul de pace de la Trianon cu Ungaria (4 iunie 1920-4 iunie 2010)

90 de ani de la tratatul de pace de la Trianon cu Ungaria (4 iunie 1920-4 iunie 2010)

Una din cele mai discutate probleme la Paris a fost aceea a incheierii tratatului de pace cu Ungaria.

Dupa instaurarea Republicii Ungare a Sfaturilor, noile autoritati, in pofida prevederilor armistitiului de la Belgrad, au intarit armata, au decretat mobilizarea si au atacat, in doua randuri, Romania.

Guvernul de la Budapesta nu recunostea actul de la 1 Decembrie 1918. Trupele bolsevice au atacat la 16 aprilie 1919 armata romana aflata in zona Muntilor Apuseni. Atacul a fost respins, iar la 1 mai 1919 armata romana s-a oprit la granita prevazuta in Conventia cu Antanta din august 1916. Dar, la 20 iulie guvernul de la Budapesta a atacat din nou. De data aceasta, riposta a fost energica, incheindu-se cu ocuparea orasului Budapesta, la 4 august, in urma careia guvernul comunist a fost inlaturat. Opinca valaha a fost arborata pe cladirea Parlamentului de la Budapesta.

Dupa infrangerea Armatei Rosii maghiare si inlaturarea regimului instalat de Bela Kun, in cadrul raporturilor dintre Romania si Ungaria a incetat starea de razboi, dar situatia conflictuala a continuat.

Trupele romane prezente in Ungaria nu numai ca nu s-au dedat la acte de represiune sau razbunare inutile, ci s-au implicat, fara nici un fel de rezerva, in efortul de redresare economica a Ungariei.

Cu tot acest comportament decent, evidentiat si de autoritatile maghiare, Romania a trebuit sa suporte atitudinea vadit ostila a unor diplomati americani si englezi. Si negocierile de la Londra, din perioada 26 februarie-3 martie 1920, privind incheierea tratatului cu Ungaria au fost extrem de interesante.

Tezele lui Apponyi acuzau Romania, Iugoslavia si Cehoslovacia de imperialism, deoarece in virtutea principiilor nationalitatilor, aceste state au acaparat teritoriul milenar al Ungariei.

Contele Apponyi a protestat si fata de Decizia Conferintei de la Londra contestand caracterul plebiscitar al Rezolutiei de la Alba Iulia. Totusi contele Pal Teleki a anuntat in 17 mai 1920 ca Ungaria va semna tratatul de pace.

Tratatul de la Trianon a fost incheiat la 4 iunie 1920, din partea Romaniei fiind semnat de dr. I Cantacuzino si N. Titulescu. Tratatul a fost semnat de catre 16 state aliate (inclusiv Romania) pe de o parte si de Ungaria pe de alta parte. Tratatul de la Trianon a facut parte din seria tratatelor incheiate la finalul primului razboi mondial: Versailles- cu Germania, Saint Germain

Leave a Comment