Înfrigurata cultură

Daniel Mureşan

Inițial am vrut să scriu despre Schengen sau doctorate. Dar le va veni și lor rândul. Vineri am fost la spectacolul organizat de Ziua Națională a Culturii de Centrul Culturii și Muzeul Județean. Un spectacol și o expoziție de ținută, organizată de profesioniști într-ale culturii. M-a frapat faptul că aproape toată lumea era tristă, deși eu cred că „Ziua Culturii” trebuie să fie un moment de bucurie, de sărbătoare. De fapt, tristețea era printre spectatori, deoarece era vineri la amiază și începea weekendul. Elevii erau aduși cu arcanul de profesori, bugetarii de la instituții primiseră sarcină de serviciu să fie prezenți acolo. Sigur că erau triști. Iar tristețea lor se transmitea protagoniștilor și familiilor acestora, care veniseră cu zâmbetul pe buze. Poate tristețea venea și de la greutățile vieții de azi. Salarii mici în cultură, investiții spre zero. Sala mică a Casei de Cultură a Sindicatelor era caldă la propriu (vai, ce eforturi se fac acolo pentru supraviețuire, instituția neprimind niciun ban de la stat), dar publicul era rece. Rece ca zilele ce le trăim.

În patria adoptivă a șaormeriilor, actul cultural – cum altfel, este evaluat la kilogram. Decibeli mulți, bifare de activități și halaripuri pe scenă. În aparență, e efervescență culturală. În realitate, e doar zdrăngăneală. Instituțiile culturale, mai ales cele de pe lângă primării, sunt căpușate de politicieni sau lingăii lor, unde cultura porumbului e cea mai cunoscută. Aici cultura se naște peste noapte și are longevitatea fluturilor. În aparență avem activitate culturală, în realitate e o hipermarketizare a culturii, în care inflația de producții anunță falimentul, ori ceva pe aproape, a fenomenului.

În țara în care politicul e pus doar pe căpătuială, fenomenul cultural nu poate fi altfel. E greu să găsim oameni de cultură autentici, e plin de impostori și filosofi de birt. Impostori, pseudo-creatori dornici de îmbogățire. Cam ăsta e decorul. Supraviețuirea profesioniștilor e grea, câteodată compromis, justificabil, nu justificat. Și cultura trece prin stomac!

Scadența în domeniul cultural era de așteptat. Românii au votat oameni corupți și needucați, care doresc bani din piatră seacă pentru a-și susține falimentul. Cultura e acel ceva ce nu prea se numără în campaniile electorale, deci roadele sale sunt imateriale, doar sufletești. Poate de aceea cinematograful din Zalău se renovează de nouă ani, a avut două tăieri de panglică, dar nu se poate merge la film. Amfiteatrului din parcul central al municipiului i se scoate lacătul de câteva ori pe an. Centrul Culturii a fost scos din sediu și mutat pe te miri unde. Turla bisericii din Poarta Sălajului e de șase ani la pământ. Poate de aceea e tristă Ziua Culturii.

Despre virtuțile și tarele poporului român s-a tot vorbit. Poate prea mult, fără folos. Poate prea puțin. Acum 146 de ani, în ziarul „Timpul”, Mihai Eminescu publica articolul „Netrebnicii care ne conduc”. Iată un fragment din el: „Într-adevăr, cum li s-ar deschide oamenilor ochii când unul le-ar zice – Ia staţi, oameni buni! Voi plătiţi profesori care nici vă învatã copiii, nici carte ştiu; plătiţi judecători nedrepţi şi administratori care vă fură, căci nici unuia dintr-înşii nu-i ajunge leafa. Şi aceştia vã ameţesc cu vorbe şi vă îmbată cu apă rece. Apoi ei toţi poruncesc şi nimeni n-ascultă. Nefiind stăpân care să-i ţie în frâu, ei îşi fac mendrele şi vă sărăcesc, creându-şi locuri şi locuşoare, deputăţii, primării, comisii şi multe altele pe care voi le plătiţi peşin, pe când ei nu vă dau nimic, absolut nimic în schimb, ci din contră vă mai şi dezbracă, după ce voi i-aţi înţolit […]. De aceea, alungați turma acestor netrebnici!”. Dar, cine să-l audă? Cine să-l priceapă? Probabil e prea târziu…

 

9 Thoughts to “Înfrigurata cultură”

  1. […] Daniel Mureşan Inițial am vrut să scriu despre Schengen sau doctorate. Dar le va veni și lor rândul. Vineri am fost la spectacolul organizat de Ziua Națională a Culturii de Centrul Culturii și Muzeul Județean. Un spectacol și o expoziție de ținută, organizată de profesioniști într-ale culturii. M-a frapat faptul că aproape toată lumea era tristă, deși eu cred că „Ziua Culturii” trebuie să fie un moment de bucurie, de sărbătoare. De fapt, tristețea era printre spectatori, deoarece era vineri la amiază și începea weekendul. Elevii erau aduși cu arcanul… Citeste mai mult […]

  2. […] Daniel Mureşan Inițial am vrut să scriu despre Schengen sau doctorate. Dar le va veni și lor rândul. Vineri am fost la spectacolul organizat de Ziua Națională a Culturii de Centrul Culturii și Muzeul Județean. Un spectacol și o expoziție de ținută, organizată de profesioniști într-ale culturii. M-a frapat faptul că aproape toată lumea era tristă, deși eu cred că „Ziua Culturii” trebuie să fie un moment de bucurie, de sărbătoare. De fapt, tristețea era printre spectatori, deoarece era vineri la amiază și începea weekendul.  » Mai multe detalii […]

  3. Anonim

    Profundă analiză a acestor putrezi timpuri cu o mică adăugire, românii votează liste de partid nu persoane. Bogătanii care finanțează partidele pun în capul listei slugile lor care fac apoi pensii speciale, privatizări frauduloase și alte blăstămății !

  4. Anonim

    Ei, ia să fi pus un „concert” de manele – năvăleau iubitorii de „cultură”!

  5. anonim

    Spuneti ca”romanii au votat oameni corupti si needucati” Este adevarat, dar la alegeri poti sa votezi numai candidati propusi de partidele politice. Mai corect este sa spuneti ca partidele politice aleg astfel de oameni pe listele de condidati.

  6. Cetatean

    Exceptional program de Ziua culturii nationale, majoritatea pieselor interpretate au fost de muzica straina !

    1. Marie

      Nici Dinu Iancu Salajeanu nu a cantat?>???Sau nici nu a participat?

  7. Prof. Marin ȘTEFAN

    Un „punct de vedere” corect exprimat! Da, avem o cultură înfrigurată, pentru că, de „statul eșuat” nu-i… finanțată! Totuși, până când? Până când, cei care o conduc n-au pentru aceasta cel mai bun gând? Până când?… Mâine este o nouă zi! S-auzim de bine! Doamne-ajută! Marin ȘTEFAN

Leave a Comment