Motto: „Un matematician face matematică fiindcă vede în matematică ceva frumos, ceva interesant, ceva care îi place, ceva care îi e drag, ceva care îl tulbură, îl face să gândească, să mediteze, să viseze”.
Grigore MOISIL (1906-1973), matematician român
Înaintea Marelui Praznic al Nașterii Domnului și a Noului An 2023, în cartea științelor exacte s-a mai scris o pagină importantă, în urma unui studiu despre Postulatul 5 al lui Euclid („printr-un punct exterior unei drepte se poate duce o singură paralelă la aceasta”), concretizat printr-o „Scurtă lucrare în legătură cu relația de perpendicularitate. Geometrie plană pentru cei care se plictisec”, scrisă de către profesorul pensionar șimleuan Varga Lajos. Acesta s-a născut la 24 decembrie 1936, în localitatea Camăr, județul Sălaj. Este profesor de matematică-fizică, absolvent al Facultății de Matematică-Fizică, Secția Pedagogică, de la Universitatea „Bolyai” din Cluj, fiind declarat „diplomat universitar” în specialitatea matematică-fizică (1958). Domnia sa a fost profesor la Liceul Teoretic (acum, Colegiul Național „Simion Bărnuțiu”) din Șimleu Silvaniei, până la pensionare (1999). Între timp (1962-1967), a avut funcția de inspector școlar de specialitate în cadrul Secției de Învățământ a Raionului Șimleu, Regiunea Crișana.
Această lucrare științifică a apărut cu sprijinul Consiliului Județean Sălaj și al Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj, la Editura „Caiete Silvane” din Zalău, prin contribuția editorială a domnului Daniel Săuca – manager. Redactarea aparține domnului Alexandru-Bogdan Kürti, iar corectura doamnei Oana-Maria Barariu-Săvuș. Tehnoredactarea și coperta au fost realizate de către domnul Major Lóránd, de la „Color Print” Zalău.
Lucrarea are 66 de pagini bine gândite și rânduite, cu desene și comentarii adecvate (ipoteze, demonstrații și concluzii), nelipsind trimiterile la bibliografia consultată. Titlul, precum și mottoul lucrării (pagina 4) redau, în mod clar, scopul și conținutul acesteia, ca efect al studiului profesorului Varga Lajos, în legătură cu relația de perpendicularitate în geometria clasică. În prima parte se găsesc, în limba maghiară, capitolele: Prefață, Introducere în geometria numită absolută, Postulatul 5 al lui Euclid și axioma paraleleor în geometria neeuclidiană Lobacevski – Bolyai. În partea a doua, acestea sunt prezentate, în rezumat, în limba română. La sfârșit sunt două pagini cu o parte dintre titlurile cărților apărute, în ultimul timp, la Editura „Caiete Silvane”, precum și numele semnatarilor acestora.
Despre lucrare, profesorul Varga Lajos mi-a spus: „Aceasta este o lucrare științifică, care se adresează profesorilor de matematică și iubitorilor acesteia. În esență, ea conține demonstrația Postulatului 5 al lui Euclid, demonstrație care nu s-a aflat de mai bine de două milenii. Am studiat aprofundat acest lucru, începând din 27 ianuarie 2020, și-l studiez în continuare. Nu-i suficient să știi matematică, trebuie și s-o înțelegi!”.
Drept concluzie, despre această inedită lucrare științifică, iată punctul de vedere al domnului profesor Constantin Nicolae Pușcaș: „Frumos cadou pentru cei cu preocupări în domeniu. Cu atât mai mult, cu cât vine chiar de sărbători, de la un profesor împătimit de matematică și fizică! Un profesor căruia nu-i plăcea să ˂pozeze˃. Pentru că el nu putea să fie altfel decât profesorul Varga. S-a remarcat mereu prin modestie, cultură, bună dispoziție și disponibilitatea permanentă de a-i ajuta pe ceilalți, elevi sau colegi! Sunt onorat că mi-a fost coleg! Felicitări, Lajos! Îți doresc să ai timp și sănătate pentru a putea să dăruiești cât mai multe din preocupările tale! Sărbători fericite! La mulți ani!”.
Subscriu la cele spuse de către onorabilul dascăl șimleuan Constantin Nicolae (Niki) Pușcaș și, fără alte cuvinte, spun: „Felicitări, Lajos! Și, deopotrivă, mulțumiri pentru primirea acestei lucrări cu un onorant autograf! Crăciun fericit! Sărbători binecuvântate! La mulți ani cu sănătate!”.
Prof. Marin ȘTEFAN / UZPR
[…] Motto: „Un matematician face matematică fiindcă vede în matematică ceva frumos, ceva interesant, ceva care îi place, ceva care îi e drag, ceva care îl tulbură, îl face să gândească, să mediteze, să viseze”. Grigore MOISIL (1906-1973), matematician român Înaintea Marelui Praznic al Nașterii Domnului și a Noului An 2023, în cartea științelor exacte s-a mai scris o pagină importantă, în urma unui studiu despre Postulatul 5 al lui Euclid („printr-un punct exterior unei drepte se poate duce o singură paralelă la aceasta”), concretizat printr-o „Scurtă lucrare în legătură cu… Citeste mai mult […]